Αυτή την φορά ο Ντιόγκο Κόστα δεν μπόρεσε να γλιτώσει την Πορτογαλία στη διαδικασία των πέναλτι και η Γαλλία επικρατώντας με 5-3 στη «ρωσική ρουλέτα» (0-0 ο κανονικός αγώνας και η παράταση) πήρε την τεράστια πρόκριση για τους ημιτελικούς του EURO 2024 και παράλληλα «εκδίκηση» για τον χαμένο τελικό του 2016 μέσα στο σπίτι της. Οι «τρικολόρ» του Ντιντιέ Ντεσάν στις 9 Ιουλίου θα αντιμετωπίσουν την Ισπανία στο Μόναχο με το νικητή να περνά στον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης!
Η 5η αναμέτρηση των δύο ομάδων σε EURO, βρήκε τη Γαλλία να πανηγυρίζει παρότι δε νίκησε τους Ίβηρες για 3η συνεχόμενη φορά (1-0 στον τελικό του 2016, 2-2 στον όμιλο του 2020 και 0-0 σήμερα). Ωστόσο, έχει μόλις μια ήττα στα τελευταία 15 παιχνίδια απέναντι στην Πορτογαλία, εκείνη στον τελικό του Euro 2016 στο Σταντ ντε Φρανς.
Η μάχη ανάμεσα στον Κιλιάν Μπαπέ και στον Κριστιάνο Ρονάλντο βρήκε τον πρώτο να πανηγυρίζει και τον σταρ της Πορτογαλίας να αποχωρεί από το 6ο του Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (ρεκόρ) χωρίς να σκοράρει, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά στην καριέρα του.
Ο δεύτερος χρονικά προημιτελικός κρίθηκε στη διαδικασία των πέναλτι, όπου ο Ζοάο Φέλιξ εξελίχθηκε σε μοιραίο παίκτη για το συγκρότημα του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ. Ο διεθνής επιθετικός της Ατλέτικο Μαδρίτης σημάδεψε το δεξί δοκάρι στην τρίτη εκτέλεση της ομάδας του, την ώρα που οι Γάλλοι είχαν απόλυτη ευστοχία με τον Ντιόγκο Κόστα να μην μπορεί να επαναλάβει το κατόρθωμα με τη Σλοβενία.
Το ματς
Παιχνίδι που από τα πρώτα του λεπτά έδειξε πάνω κάτω πώς θα κυλούσε. Με ελάχιστες φάσεις μπροστά από τις δύο εστίες, πολύ προσεκτικές και τις δύο ομάδες ανασταλτικά, κανένα ρίσκο, με το 0-0 του πρώτου μέρους απόλυτα δίκαιο βάσει της εικόνας της αναμέτρησης.
Αν ψάξει κανείς να βρει κάποια καλή φάση, η μοναδική σημειώθηκε στο 20ό λεπτό, με τον Ντιόγκο Κόστα να διώχνει με γροθιές το δυνατό σουτ του Τεό Ερναντές έξω από την περιοχή.
Δύο λεπτά μετά και πάλι ο γκολκίπερ της Πορτογαλίας απομάκρυνε τη χαμηλή σέντρα του Κιλιάν Μπαπέ πριν αυτή φτάσει στον Κολό Μουανί που καραδοκούσε. Η Πορτογαλία πέρα από κάποιες προσπάθειες του Λεάο από την αριστερή πλευρά, δεν είχε τίποτα απολύτως να επιδείξει στο διάστημα αυτό.
Το ματς… άνοιξε στο δεύτερο μέρος, με τις δύο ομάδες να ρισκάρουν περισσότερο αναζητώντας το γκολ. Στο 61΄ χάθηκε η πρώτη κλασική ευκαιρία του ματς για την Πορτογαλία, με την κάθετη πάσα του Κανσέλο να βρίσκει τον Μπρούνο Φερνάντες και το σουτ του τελευταίου να αναγκάζει τον Μενιάν σε μεγάλη επέμβαση.
Και πάλι ο Γάλλος γκολκπίπερ ήταν σε σωστή θέση στο 63΄ απομακρύνοντας το σουτ του Βιτίνια.
Σειρά της Γαλλίας στο 67΄ να αγγίξει το γκολ, με τον Κολό Μουανί να γίνεται αποδέκτης της μπάλας στην περιοχή, έκανε το σουτ με τον Ρούμπεν Ντίας να διώχνει σωτήρια.
Νέα κλασική ευκαιρία έχασαν οι «πετεινοί» στο 70′, όταν ο Ντεμπελέ μπήκε από δεξιά έδωσε στον Καμαβινγκά το σουτ του οποίου έστειλε τη μπάλα να ξύσει το δεξί δοκάρι του Κόστα και να περάσει άουτ.
Η παράταση
Παρά την κούραση που υπήρχε οι παίκτες και των δύο ομάδων προσπάθησαν να βρουν διαδρόμους και στο 102′ οι Ίβηρες έχασαν τεράστια ευκαιρία με τον Λεάο, ο οποίος από πολύ κοντά έπιασε το σουτ, αλλά παρενέβη ο Ουπαμεκανό με το πόδι αποτρέποντας την πορεία της μπάλας προς τα δίχτυα του Μενιάν.
Η Πορτογαλία ήταν η ομάδα που απείλησε και πάλι στο 108′, με τον Κονσεϊσάο να στέλνει συστημένη τη μπάλα στον Ζοάο Φέλιξ η κεφαλιά του οποίου έφυγε άουτ. Το άστοχο σουτ του Ντεμπελέ στο 114′ ήταν ό,τι καλύτερο είχε να επιδείξει η γαλλική ομάδα στο ημίωρο της παράτασης.
Στο 120′ ο Μέντες εντελώς αμαρκάριστος έπιασε το σουτ από το ύψος της περιοχής χωρίς να ανησυχήσει τον Μενιάν που μπλόκαρε.
Τα πέναλτι
Ντεμπελέ: 1-0
Ρονάλντο: 1-1
Φοφανά: 2-1
Μπερνάρντο Σίλβα: 2-2
Κουντέ: 3-2
Ζοάο Φέλιξ: Δοκάρι
Μπαρκολά: 4-2
Μέντες: 4-3
Ερναντές: 5-3
Διαιτητής: Μάικλ Όλιβερ (Αγγλία)
Κίτρινες: Παλίνια – Σαλιμπά
Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: (Ρομπέρτο Μαρτίνεθ): Ντιόγκο Κόστα, Πέπε, Ντίας, Παλίνια (90’+2 Νέβες), Κανσέλο (74′ Σεμέντο), Μέντες, Βιτίνια (119′ Νούνιες), Σίλβα, Φερνάντες (74′ Κονσεϊσάο), Λεάο (105′ Ζοάο Φέλιξ), Ρονάλντο
ΓΑΛΛΙΑ (Ντιντιέ Ντεσάν): Μενιάν, Κουντέ, Ουπαμεκανό, Καμαβινγκά (91′ Φοφανά), Σαλιμπά, Ερναντές, Καντέ, Τσουαμενί, Γκριεζμάν (67′ Ντεμπελέ), Εμπαπέ (105′ Μπαρκολά), Κολό Μουανί (86′ Τιράμ).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ