Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την «Αναδιάρθρωση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (Ε.Ε.ΣΥ.Π. ) και των θυγατρικών της και λοιπές διατάξεις» καθώς και η υπουργική τροπολογία για την ειδική εισφορά στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου με την οποία θα επιδοτηθούν οι οικιακοί λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας τον μήνα Αύγουστο, εισάγονται σήμερα για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια.
Το σχέδιο νόμου που αφορά την αναδιάρθρωση της Ε.Ε.ΣΥ.Π. και των θυγατρικών της και το μετασχηματισμό της ως επενδυτικό ταμείο, που θα απορροφήσει το ΤΧΣ και το ΤΑΙΠΕΔ και θα έχει ως αρχικό κεφάλαιο το αντιστάθμισμα του τιμήματος (300 εκατ. ευρώ) από την ανάκτηση από το Δημόσιο της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, εισάγεται από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων μετά την θετική ψήφο που έλαβε από τη ΝΔ. «Κατά» του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση, Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας και Σπαρτιάτες επιφυλάχθηκαν για να τοποθετηθούν σήμερα στην Ολομέλεια.
Στο νομοσχέδιο, παράλληλα, έχει κατατεθεί για ψήφιση η τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την οποία επιβάλλεται η ειδική εισφορά στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, η οποία καθορίζεται σε 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα και τα έσοδα αυτά θα χρηματοδοτήσουν την επιδότηση των οικιακών τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας τον Αύγουστο, το ύψος της οποίας θα οριστικοποιηθεί ως το τέλος της εβδομάδας, προκειμένου οι τελικές τιμές καταναλωτή να κυμανθούν κοντά στα 15 σεντς ανά κιλοβατώρα. Σύμφωνα με τις διατάξεις της τροπολογίας η εισφορά επιβάλλεται κατ΄ αρχήν για το μήνα Αύγουστο με δυνατότητα παράτασης μέχρι τρεις μήνες. Με διάταξη της τροπολογίας ορίζεται ότι με πρωτοβουλία των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας θα μεταφερθούν από την 1η Αυγούστου οι αγροτικές παροχές στο ειδικό τιμολόγιο “Γαία”. Μέχρι τις 31 Οκτωβρίου οι αγρότες και οι οργανισμοί εγγείων βελτιώσεων που δεν επιθυμούν να παραμείνουν στο ειδικό τιμολόγιο, μπορούν να το δηλώσουν στον προμηθευτή τους. Τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές των αγροτών για καταναλώσεις μέχρι 31 Δεκεμβρίου ρυθμίζονται με μηδενικό επιτόκιο.
Στο σχέδιο νόμου, επίσης, μέχρι την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια έχουν κατατεθεί και δύο βουλευτικές τροπολογίες. Ειδικότερα, σύσσωμη η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη κατέθεσαν τροπολογία με την οποία ζητούν να προστεθούν στο νομοσχέδιο διατάξεις που θα προβλέπουν ότι το Εποπτικό Συμβούλιο της Ε.Ε.ΣΥ.Π θα ορίζεται ύστερα από θετική απόφαση της πλειοψηφίας των τριών τετάρτων της Διάσκεψης των Προέδρων ( ΔτΠ)της Βουλής, όπως γίνεται με τις συνταγματικές Ανεξάρτητες Αρχές. Οι αποφάσεις του Εποπτικού Συμβουλίου θα πρέπει να λαμβάνονται με τη θετική ψήφο τουλάχιστον τεσσάρων μελών του. Η τυχόν εκκένωση θέση μέλους του Εποπτικού Συμβουλίου να πληρούται εντός 90 ημερών με διορισμό νέου μέλους. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δύναται να ζητήσει κατόπιν όμως αιτιολογημένο αιτήματος ,την ανάκληση από την ΔτΠ της Βουλής του διορισμού μέλους του Εποπτικού Συμβουλίου.
Οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς Ευκλείδης Τσακαλώτος και Δημήτρης Τζανακόπουλος, επίσης, έχουν καταθέσει τροπολογία με την οποία ζητούν να υπάρξουν προσθήκες στην παρ. 2 του άρθρου 192 και στο άρθρο 202 του Ν. 4389/2016, προκειμένου η ΕΕΣΥΠ να είναι υποχρεωμένη να υποβάλει στη Βουλή και στην αρμόδια Επιτροπή για συζήτηση τα στρατηγικά της σχέδια και την ετήσια έκθεση πεπραγμένων της. Επίσης, η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής να μπορεί να ζητάει από την ΕΕΣΥΠ οποιαδήποτε άλλο στοιχείο, το οποίο θα πρέπει να προσκομίζεται εντός 10ημερών, χωρίς να μπορεί να το αρνηθεί επικαλούμενη οποιοδήποτε είδους απόρρητο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ