Κ. Μητσοτάκης σε Αικ. Σακελλαροπούλου: Λαμβάνουμε δράσεις για να μειώσουμε τις ανισότητες

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο ανέφερε αρχικά τα εξής:

«Ήθελα με την ευκαιρία αυτή καταρχάς να σας ενημερώσω εν τάχει για ένα υποσύνολο των εξαγγελιών που έκανα στην ΔΕΘ που θεωρώ ότι έχουν ένα ιδιαίτερα σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο. Είναι δε ιδιαιτέρως σημαντικές διότι αξιοποιούν πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης για μία σειρά από δράσεις που βρίσκονται στον πυρήνα της κοινωνικής μας πολιτικής.

Να ξεκινήσω με το πρόγραμμα “Σπίτι μου 2” όπου καταφέραμε και εξασφαλίσαμε 1 δισ. πρόσθετους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης μαζί με το 1 δισ. που θα χορηγήσουν και οι τράπεζες. Μιλάμε για ένα πρόγραμμα ύψους 2 δισεκατομμυρίων το οποίο στοχεύει στο να αποκτήσουν περί τους 20.000 συμπολίτες μας το σπίτι τους με ένα κόστος στεγαστικού δανείου το οποίο θα είναι χαμηλότερο από όσο θα πλήρωναν αν νοίκιαζαν ένα αντίστοιχο σπίτι.

Το πρόγραμμα “Σπίτι μου 1” όπως γνωρίζετε, είχε πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία και φιλοδοξούμε να μπορέσουμε να διπλασιάσουμε τους δικαιούχους διευρύνοντας σημαντικά και τα κριτήρια. Και ταυτόχρονα να διαθέσουμε και 400 εκατομμύρια για επισκευές σπιτιού μέσω ενός άτοκου δανείου, ουσιαστικά χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, για να μπορέσουν οι συμπολίτες μας να κάνουν ενεργειακή αναβάθμιση, είτε σε σπίτια τα οποία διαθέτουν, είτε σε διαμερίσματα τα οποία ενδεχομένως είναι κλειστά και τα οποία μπορούν με αυτόν τον τρόπο να τα αξιοποιήσουν για να αυξήσουμε την προσφορά των διαμερισμάτων.

Η δεύτερη δράση στην οποία αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία είναι τα χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης απογευματινά χειρουργεία. Γνωρίζετε ότι ο θεσμός έχει ήδη ξεκινήσει αλλά έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να μπορούμε να δίνουμε την δυνατότητα σε συμπολίτες μας οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική άνεση, ειδικά αυτοί οι οποίοι περιμένουν αρκετό καιρό για μια προγραμματισμένη εγχείρηση, να την κάνουν και το κόστος του απογευματινού χειρουργείου, όφελος για τους γιατρούς οι οποίοι χειρουργούν το απόγευμα, να εκταμιευθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Μετά από μία δύσκολη διαπραγμάτευση αισιοδοξούμε ότι το Νοέμβριο θα έχουμε και την τελική επιβεβαίωση αυτής της απόφασης ώστε να μπορέσουμε άμεσα να ξεκινήσουμε και τα απογευματινά χειρουργεία. Και το τρίτο το οποίο έχει πολύ μεγάλη σημασία έχει να κάνει με τις γενικότερες δράσεις που έχουν να κάνουν με την αξιοποίηση της τεχνολογίας στην εκπαίδευση. Ήδη οι διαδραστικοί πίνακες έχουν μπει σχεδόν σε 30.000 σχολεία. Και αυτοί χρηματοδοτούμενοι από το Ταμείο Ανάκαμψης. Χθες ήμουν στο υπουργείο Παιδείας για να παρουσιάσω το πρώτο ψηφιακό φροντιστήριο για παιδιά της Γ’ Λυκείου δωρεάν, με πολύ έμπειρους καθηγητές, μια πρόσθετη βοήθεια για παιδιά απομακρυσμένων περιοχών, για παιδιά οι οικογένειες των οποίων δεν μπορούν να δαπανήσουν χρήματα για να έχουν πρόσθετη φροντιστηριακή υποστήριξη.

Θεωρώ ότι είναι όλες δράσεις με ένα έντονο κοινωνικό αποτύπωμα που αποδεικνύεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ότι οι πόροι του Ταμείου ανάκαμψης, τόσο σημαντικοί για τη χώρα, δεν κατευθύνονται μόνο σε σημαντικά έργα υποδομής αλλά πηγαίνουν και σε δράσεις οι οποίες βοηθούν να μειώσουμε τις ανισότητες. Και αυτό προφανώς έχει μια ξεχωριστή σημασία καθώς ξεκινάει τώρα ο νέος ευρωπαϊκός κύκλος.

Όπως γνωρίζετε χθες ανακοινώθηκαν τα χαρτοφυλάκια της νέας Επιτροπής. Η Ελλάδα πήρε το χαρτοφυλάκιο που έχει να κάνει με τις βιώσιμες μεταφορές, την ναυτιλία και τον τουρισμό για ευνόητους λόγους. Ένα χαρτοφυλάκιο πολύ σημαντικό για την πατρίδα μας η οποία φιλοδοξεί να παίξει έναν ρόλο ως πύλη εισόδου για όλη την κεντρική και την Ανατολική Μεσόγειο, πολύ σημαντικό για την ναυτιλία μας, πολύ σημαντικό ότι για πρώτη φορά υπάρχει η επίσημη αναγνώριση της ευρωπαϊκής διάστασης του τουρισμού και το χαρτοφυλάκιο αυτό θα πάει σε Έλληνα επίτροπο. Οπότε αυτό σε συνδυασμό και με τις πολλές δράσεις που πρέπει να αναλάβουμε την επόμενη πενταετία στα πλαίσια και της έκθεσης την οποία έγραψε ο κύριος Ντράγκι, μια έκθεση την οποία στηρίζω απόλυτα, μια έκθεση πολύ φιλόδοξη η οποία θέτει την Ευρώπη με ευθύτητα μπρος στις αδυναμίες της, νομίζω ότι υπάρχει πια ένας καμβάς θα έλεγα όπου τα συμφέροντα της Ελλάδος τέμνονται με σημαντικές προτεραιότητες που πρέπει να αναλάβει η Ευρώπη την επόμενη πενταετία».

Παίρνοντας το λόγο η κ. Σακελλαροπούλου σημείωσε: «Κύριε πρόεδρε οι δημόσιες πολιτικές πρέπει να χαράσσονται με άξονα την κοινωνική δικαιοσύνη και είναι σημαντικό όλο αυτό που αναφέρατε. Η στέγαση, η πρόσβαση στην υγεία, η πρόσβαση στην εκπαίδευση, η ισότιμη πρόσβαση σε όλα αυτά τα αγαθά είναι πάρα πολύ σημαντικό να στηρίζονται και έτσι όσα μέτρα λαμβάνονται είναι στη σωστή κατεύθυνση. Τα νέα ζευγάρια, ο καθένας να μπορεί να έχει την υγεία που χρειάζεται, τις υπηρεσίες υγείας που απαιτούνται και φυσικά πρέπει να εξασφαλίζουμε τις αναγκαίες υποδομές για όλα αυτά. Μακάρι λοιπόν να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα. Στο θέμα της εκπαίδευσης, η ψηφιακή τεχνολογία φυσικά είναι κάτι το οποίο θέλουμε δεν θέλουμε θα περάσουμε, έχουμε ήδη περάσει, και εκεί πρέπει κανείς να αξιοποιεί τις ευκαιρίες και να παίρνει μέτρα κατά των κινδύνων, είναι πολύ σημαντικό. Ένα άλλο ζήτημα που θα με ενδιέφερε να τονιστεί αυτόν τον καιρό και το έχετε δει και η κυβέρνηση ξέρω, και το υπουργείο παιδείας είναι το θέμα του bullying στα σχολεία και εκεί ίσως είναι καλό να τονίσουμε ότι πρέπει να υπάρχει η αναγκαία συνεργασία εκπαιδευτικών και γονέων.

Γιατί η εκπαίδευση είναι το πρώτο βήμα διαμόρφωσης μιας κοινωνίας άρα η συνεργασία και των γονέων είναι πάρα πολύ σημαντική για να μπορούν να προλαμβάνονται αυτά τα φαινόμενα που πλήττουν κααι τον ψυχισμό των παιδιών αλλά και την διαδικασία της εκπαίδευσης.

Τώρα η Ευρώπη όπως βλέπουμε είναι σε περίοδο γεμάτη προκλήσεις, ας ευχηθούμε το καλύτερο στην επόμενη θητεία του συμβουλίου και φυσικά στον Έλληνα επίτροπο. Είναι σημαντικό όπως αναφέρατε κι εσείς και χαίρομαι για την ενδυνάμωση της χώρας με το χαρτοφυλάκιο που ανατίθεται, ας ευχηθούμε το καλύτερο πραγματικά γιατί οι προκλήσεις είναι πολλές, βρισκόμαστε σε μια δύσκολη περίοδο για την Ευρώπη αλλά θα έλεγα για τον για όλο τον κόσμο».

Ο πρωθυπουργός πήρε εκ νέου το λόγο και σημείωσε: «Αν μου επιτρέπετε μία σύντομη παρατήρηση στο ζήτημα του bullying. Όπως θυμάστε πέρσι παρουσιάσαμε την πλατφόρμα stop bullying η οποία ήδη είχε πολύ σημαντική ανταπόκριση και με διακριτικότητα έχουμε χειριστεί πολλά περιστατικά στα πλαίσια του σχολικού περιβάλλοντος, όπως πάντα αυτές οι περιστάσεις απαιτούν. Θεωρώ όμως πάρα πολύ σημαντική και την δέσμευση της κυβέρνησης να απαγορεύσει την χρήση των κινητών κατά τη διάρκεια του σχολείου. Από τη στιγμή που το παιδί θα πάει στο σχολείο μέχρι να φύγει το εννοούμε όταν λέμε το κινητό στην τσάντα, δεν είναι απλά μία προσδοκία. Και φυσικά το ζήτημα δεν είναι τιμωρητικό, αν θα μπει, είδα ότι σήμερα μπήκε η πρώτη αποβολή, αυτό δεν είναι το ζήτημα. Το ζήτημα είναι να αντιληφθούμε όλοι οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, οι γονείς πρώτοι και πάνω απ’ όλα και τα ίδια τα παιδιά ότι αυτό τελικά βοηθάει την ίδια την μαθητική διαδικασία. Γι’ αυτό και θέλουμε τους συλλόγους γονέων συμμάχους σε αυτήν την προσπάθεια και γιατί όχι να πάμε και κάποια βήματα παραπέρα, έχω συζητήσει με τον υπουργό Παιδείας και είναι πολύ θετικός αν υπάρχουν τέτοια αιτήματα από συλλόγους γονέων να προμηθεύσουμε έναν σε πρώτη φάση πεπερασμένο αριθμό σχολίων με locker ώστε τα παιδιά να μπορούν να κλειδώνουν τα κινητά τους όταν πηγαίνουν στο σχολείο και να τα παίρνουν όταν φεύγουν. Είναι σημαντικό αυτές οι δράσεις να μην επιβάλλονται από πάνω προς τα κάτω αλλά να έχουν την ίδια την ανταπόκριση της σχολικής κοινότητας και επειδή το μέτρο αυτό είδα ότι έχει πολύ μεγάλη αποδοχή είναι στοίχημα όλων μας να το κερδίσουμε και να μπορέσουμε να το κάνουμε πράξη όχι τιμωρητικά αλλά γιατί με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσουμε τα παιδιά μας».

«Η αυτοδέσμευση είναι πολύ σημαντικότερη από την κύρωση είναι αλήθεια. Και μακάρι όλοι να το κατανοήσουν ότι είναι για το καλό της εκπαίδευσης της εκπαιδευτικής κοινότητας και τελικά και των ίδιων των παιδιών», πρόσθεσε από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ