Λίβανος: Το Ισραήλ βομβάρδισε το αρχηγείο της Χεζμπολάχ – «Νεκρός ο Χασάν Νασράλα»

Στη σφοδρότερη επιδρομή από τον πόλεμο του 2006 που εξαπέλυσε ο ισραηλινός στρατός, ισραηλινά μαχητικά βομβάρδισαν σήμερα το απόγευμα το «αρχηγείο» της Χεζμπολάχ στα νότια προάστια της Βηρυτού, με ισχυρές εκρήξεις να ακούγονται σε όλη την πόλη από τα διαδοχικά αεροπορικά πλήγματα, σύννεφα καπνού να υψώνονται, κτήρια να έχουν ισοπεδωθεί, ασθενοφόρα να τρέχουν, και κάτοικοι να φεύγουν πανικόβλητοι.

Έξι κτήρια καταστράφηκαν ολοσχερώς από τις επιθέσεις, δήλωσε μια πηγή που πρόσκειται στη Χεζμπολάχ. Οι εκρήξεις προκάλεσαν τεράστιους κρατήρες σε πολλά σημεία, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Al-Manar της Χεζμπολάχ.

Το λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων και το τηλεοπτικό δίκτυο της Χεζμπολάχ, Al Manar μεταδίδουν εικόνες από ένα τεράστιο κρατήρα και τεράστιο σύννεφο καπνού να έχει υψωθεί πάνω από την πόλη. Κάτοικοι άκουγαν πολλαπλές ισχυρές εκρήξεις. Σειρήνες ασθενοφόρων ακούγονται σε όλη την πρωτεύουσα του Λιβάνου, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία προέβη σε ένα πλήγμα ακριβείας στο αρχηγείο της Χεζμπολάχ στη λιβανική πρωτεύουσα της Βηρυτού πριν από λίγο», δήλωσε λίγο πριν τις 19:00 ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

Ο ίδιος είπε ότι το αρχηγείο ήταν χτισμένο κάτω από κτήρια όπου κατοικούσαν πολίτες στο προάστιο Νταχίγιε, προπύργιο της σιιτικής οργάνωσης.

Μια πηγή ασφαλείας του Λιβάνου δήλωσε ότι οι επιδρομές είχαν στόχο περιοχή όπου βρίσκονται ανώτατοι αξιωματούχοι της Χεζμπολάχ.

Στόχος των ισραηλινών βομβαρδισμών ήταν ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα – Άγνωστη η τύχη του, σύμφωνα με τοπικά μμε.

Το ισραηλινό Channel 12 αναφέρει ότι η εκτίμηση στη χώρα είναι ότι ο αρχηγός της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα σκοτώθηκε στο χτύπημα των ισραηλινών δυνάμεων στο υπόγειο αρχηγείο της οργάνωσης στη Βηρυτό. Ένας δεύτερος μεγάλος ισραηλινός τηλεοπτικός σταθμός, το Channel 13, είναι ελαφρώς πιο επιφυλακτικός, δηλώνοντας: «Προληπτική αισιοδοξία στο Ισραήλ: Το χτύπημα κατά του Νασράλα πέτυχε».

Ισραηλινός αξιωματούχος επιβεβαίωσε στους Times of Israel ότι το σημερινό χτύπημα στη Βηρυτό είχε στόχο τον ηγέτη της Χεζμπολάχ. «Είναι πολύ δύσκολο να τον φανταστείς να βγαίνει ζωντανός από μια τέτοια επίθεση», λέει ο αξιωματούχος.

Ο Άμος Γιαντλίν, πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραηλινού Στρατού, λέει ότι η επίθεση στη Βηρυτό δεν θα είχε εγκριθεί αν δεν υπήρχε η βεβαιότητα ότι ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα βρισκόταν στη στοχευμένη περιοχή. Δήλωσε επίσης στις ειδήσεις του Channel 12 ότι οι πηγές του, τις οποίες δεν κατονομάζει, είναι ανένδοτες ότι ο Νασράλα «δεν είναι πλέον μαζί μας».

Η ισραηλινή εφημερίδα Ηaaretz αναφέρει ότι ήδη οι νεκροί είναι 350, το Ιράν καταγγέλλει «έγκλημα πολέμου» και η αμερικανική κυβέρνηση επισημαίνει ότι ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν μιλούσε με τον Ισραηλινό ομόλογό του ενώ ήταν σε εξέλιξη η επιχείρηση, για την οποία το Πεντάγωνο δεν είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων.

Σύμφωνα με το ΕΡΤΝews, τα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη φορτωμένα με διατρητικές βόμβες χιλιάδων λιβρών διαπέρασαν το καταφύγιο στο οποίο είχαν συγκεντρωθεί ανώτατα στελέχη της Σιιτικής οργάνωσης.

Για επικίνδυνη κλιμάκωση που θα αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού, προειδοποιεί η πρεσβεία του Ιράν στη Βηρυτό, που δέχτηκε το χειρότερο ισραηλινό πλήγμα ίσως και από την έναρξη της σύρραξης το 2006.

Η Χαμάς καταδικάζει το ισραηλινό χτύπημα στα νότια προάστια της Βηρυτού. «Καταδικάζουμε έντονα τη βάναυση και συνεχιζόμενη σιωνιστική επιθετικότητα και κλιμάκωση εναντίον του αδελφού λιβανικού λαού μέσω άγριων αεροπορικών επιδρομών», συμπεριλαμβανομένης της σημερινής επίθεσης που είχε στόχο «κατοικίες», τη Χαμάς, η οποία βρίσκεται σε πόλεμο με το Ισραήλ στη Γάζα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν στο σπίτι του, αναφέρουν οι New York Times , επικαλούμενοι δύο Ιρανούς αξιωματούχους που γνωρίζουν τη συνάντηση. Οι αξιωματούχοι λένε ότι η συνάντηση συγκλήθηκε μετά το ισραηλινό χτύπημα σε κέντρο διοίκησης της Χεζμπολάχ στη νότια Βηρυτό με στόχο τον ηγέτη της λιβανέζικης ομάδας που υποστηρίζεται από το Ιράν, Χασάν Νασράλα.

Το Ισραήλ ξεπέρασε τις κόκκινες γραμμές της Τεχεράνης και η κατάσταση γίνεται σοβαρή, τόνισε ο Σύμβουλος του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν, Αλί Λαριτζάνι. «Οι δολοφονίες δεν θα λύσουν το πρόβλημα του Ισραήλ. Με τη δολοφονία των ηγετών της αντίστασης θα πάρουν άλλοι τη θέση τους», είπε ο Λαριτζάνι στην κρατική τηλεόραση του Ιράν.