Το λιβανικό ισλαμιστικό κίνημα Χεζμπολάχ ανακοίνωσε σήμερα ότι «θα συνεχίσει» τις επιχειρήσεις του για να υποστηρίξει τους Παλαιστινίους στη Γάζα, παρά το φονικό κύμα εκρήξεων βομβητών που το στοχοθέτησε και το οποίο απέδωσε στο Ισραήλ.
Η ταυτόχρονη έκρηξη χθες, Τρίτη, σε όλο τον Λίβανο αυτών των βομβητών που χρησιμοποιούνταν από το σιιτικό κίνημα, στοίχισε τη ζωή σε εννέα ανθρώπους και προκάλεσε τον τραυματισμό σχεδόν 2.800, μεταξύ των οποίων εκατοντάδες μέλη του λιβανικού κινήματος που υποστηρίζεται από το Ιράν, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ένα γεγονός που δεν έχει προηγούμενο.
Το Ισραήλ δεν σχολίασε αυτές τις εκρήξεις, οι οποίες σημειώθηκαν σε προπύργια της Χεζμπολάχ μερικές ώρες μετά την ισραηλινή ανακοίνωση ότι η χώρα επεκτείνει προς τα βόρεια σύνορά της με τον Λίβανο τους στόχους του πολέμου που διεξάγει εναντίον της παλαιστινιακής Χαμάς στη λωρίδα της Γάζας.
Πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ εξήγησε χθες, Τρίτη, ότι «εκατοντάδες μέλη» του κινήματος «τραυματίσθηκαν από την ταυτόχρονη έκρηξη των βομβητών τους» στα νότια προάστια της Βηρυτού, στον νότιο Λίβανο και στην ανατολική κοιλάδα Μπεκάα.
Η Χεζμπολάχ υποστήριξε ότι το Ισραήλ είναι «πλήρως υπεύθυνο» και διαβεβαίωσε ότι «θα λάβει τη δίκαιη τιμωρία του».
Το κίνημα επανέλαβε σήμερα ότι, παρά την επίθεση αυτή, «θα συνεχίσει» τις επιχειρήσεις του για να υποστηρίξει τους Παλαιστινίους στη Γάζα.
Η Χεζμπολάχ διευκρίνισε, σε ανακοίνωσή της στο Telegram, πως ο δρόμος αυτός είναι «διακριτός από τον βαρύ απολογισμό που ο εγκληματίας εχθρός (σ.σ.: το Ισραήλ) οφείλει να περιμένει για τη σφαγή που έκανε την Τρίτη».
Η Χαμάς κατήγγειλε από την πλευρά της μια «σιωνιστική τρομοκρατική επίθεση».
Δεκάδες ασθενοφόρα, που μετέφεραν τραυματίες, συνέρρευσαν στα νοσοκομεία της Βηρυτού, της Μπεκάα, καθώς και της Σιδώνας, στον νότιο Λίβανο.
Στα νότια προάστια της Βηρυτού, σκηνές στήθηκαν για να υποδεχθούν κατοίκους που έσπευσαν για αιμοδοσία.
Τραυματίες κείτονταν στη μέση του δρόμου ή ακόμη και στο δάπεδο νοσοκομείου στα νότια προάστια της Βηρυτού. Σε βίντεο, ένας βομβητής φαίνεται να εκρήγνυται στα χέρια ενός άνδρα μέσα στην αγορά.
«Σε όλη μου τη ζωή, δεν έχω δει κάτι τέτοιο», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μούσα, ο οποίος ζήτησε να αναφερθεί μόνο με το μικρό όνομά του. «Εξερράγη μεμιάς (…) βρήκα μπροστά μου ανθρώπους ξαπλωμένους καταγής».
Μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνεται ένα κορίτσι δέκα ετών που σκοτώθηκε από την έκρηξη του βομβητή του πατέρα της, καθώς και ο γιός ενός βουλευτή της Χεζμπολάχ.
Ο πρεσβευτής του Ιράν στη Βηρυτό, ο Μοζταμπά Αμανί, τραυματίσθηκε, μετέδωσε η ιρανική τηλεόραση.
Δεκατέσσερα μέλη της Χεζμπολάχ στη Συρία τραυματίσθηκαν επίσης από την έκρηξη των βομβητών τους, σύμφωνα με μια μη κυβερνητική οργάνωση.
Ο υπουργός Παιδείας του Λιβάνου Αμπάς Χαλαμπί ανακοίνωσε πως σήμερα θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία και τα πανεπιστήμια για να καταδικασθεί «αυτή η εγκληματική πράξη που διαπράχθηκε από τον ισραηλινό εχθρό».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, κύριος σύμμαχος του Ισραήλ, «δεν γνώριζαν» εκ των προτέρων για τις εκρήξεις, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και κάλεσε το Ιράν να αποφύγει κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να επιδεινώσει τις εντάσεις στην περιοχή.
Ο αντίκτυπος αυτών των εκρήξεων στις επικοινωνίες της Χεζμπολάχ δεν ήταν άμεσα σαφής.
Πηγή που πρόσκειται στο λιβανικό κίνημα ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «οι βομβητές που εξερράγησαν αφορούν ένα φορτίο 1.000 συσκευών που εισήχθη πρόσφατα από τη Χεζμπολάχ». Φαίνεται πως στις συσκευές «έγινε πειρατεία στην πηγή», πρόσθεσε.
Το Ρόιτερς, επικαλούμενο μία πηγή στις λιβανικές δυνάμεις ασφαλείας και μία άλλη πηγή, αναφέρει πως η Μοσάντ «φύτεψε» εκρηκτικά μέσα σε 5.000 βομβητές που είχαν εισαχθεί από τη Χεζμπολάχ μήνες πριν από τις χθεσινές εκρήξεις.
«Σύμφωνα με καταγραφές βίντεο (…) σίγουρα είχαν κρύψει μικρή ποσότητα πλαστικού εκρηκτικού δίπλα από την μπαταρία (των βομβητών) για να ανατιναχθεί εξ αποστάσεως μέσω της αποστολής ενός μηνύματος», έγραψε στο X ο Τσαρλς Λίστερ, ειδικός στο Middle East Institute (MEI).
Αυτό σημαίνει για τον ίδιο ότι «η Μοσάντ (σ.σ.: ισραηλινή μυστική υπηρεσία που αναλαμβάνει ειδικές επιχειρήσεις) διείσδυσε στην αλυσίδα προμήθειας».
Αυτή η σειρά εκρήξεων σηματοδοτεί μια «εξαιρετικά ανησυχητική κλιμάκωση», υποστήριξε ο ΟΗΕ.
Η εταιρεία Gold Apollo της Ταϊβάν αρνήθηκε ότι κατασκεύασε τους βομβητές, έπειτα από πληροφορίες των New York Times που επικαλούνται την εταιρεία αυτή ως προμηθευτή των συσκευών.
Το Ισραήλ είχε ανακοινώσει χθες, Τρίτη, την απόφασή του να επεκτείνει τους στόχους του πολέμου μέχρι τα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου ώστε να επιτρέψει την επιστροφή των εκτοπισμένων. Οι κύριοι στόχοι, τους οποίους είχε ανακοινώσει μέχρι τότε, ήταν η καταστροφή της Χαμάς, η οποία βρίσκεται από το 2007 στην εξουσία στη Γάζα, και η επιστροφή των ομήρων.
Τη Δευτέρα, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ είχε προειδοποιήσει πως, απουσία διπλωματικής λύσης, «το μόνο μέσο που απομένει για να εγγυηθούμε την επιστροφή των κατοίκων του βόρειου Ισραήλ στις εστίες τους» είναι «μια στρατιωτική δράση».
Χθες, Τρίτη, ένα ισραηλινό πλήγμα στην Μπλίντα, στον νότιο Λίβανο, στοίχισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους, σύμφωνα με τις λιβανικές αρχές, ενώ ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως σκότωσε μέλη της Χεζμπολάχ. Το λιβανικό κίνημα ανακοίνωσε πως άνοιξε πυρ εναντίον στρατιωτικών θέσεων στο βόρειο Ισραήλ.
Χθες το βράδυ, η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa ανακοίνωσε πως αναστέλλει, τουλάχιστον μέχρι αύριο, Πέμπτη, τις πτήσεις της από και προς το Τελ Αβίβ και την Τεχεράνη. Η Air France ανέστειλε από την πλευρά της τις συνδέσεις της με τη Βηρυτό και το Τελ Αβίβ, επίσης μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου.
Μέσα σ’ αυτό το εύφλεκτο πλαίσιο, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έφθασε σήμερα τα χαράματα στο Κάιρο για να συζητήσει μια νέα πρόταση με στόχο μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την απελευθέρωση δεκάδων ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται εκεί.
Έπειτα από μήνες άκαρπων διαπραγματεύσεων, η Ουάσινγκτον δήλωσε πως εξακολουθεί να εργάζεται με τους μεσολαβητές, το Κατάρ και την Αίγυπτο, για να οριστικοποιήσει μια πρόταση συμφωνίας στην οποία θα μπορούσαν να συγκλίνουν οι δύο πλευρές.
«Θέλουμε, όταν παρουσιάζουμε μια πρόταση, να ξέρουμε ότι θα γίνει δεκτή», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ