Κ. Μητσοτάκης: Το 2025 θα διαθέτουμε επιτέλους κτηματολόγιο

Η πατρίδα μας το 2025 θα διαθέτει επιτέλους κτηματολόγιο, ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που ανέβηκε στο βήμα της ολομέλειας, στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης.

«Η Ελλάδα ήταν το μόνο ευρωπαϊκό κράτος χωρίς κτηματολόγιο τον 21ο αιώνα. Μια εκκρεμότητα που έπρεπε να έρθει αυτή η κυβέρνηση για να λύσει, γιατί ναι, το 2025 η πατρίδα μας θα διαθέτει επιτέλους κτηματολόγιο, έναν ακριβή χάρτη της δημόσιας και ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, με οριοθετημένα πλέον δάση και αιγιαλό, με ξεκάθαρα αποτυπωμένο το τι ανήκει στο κράτος και τι ανήκει στον πολίτη και με σαφείς κανόνες που θα διευκολύνουν τη συλλογική ανάπτυξη αλλά και τις ατομικές συναλλαγές και όλα αυτά χωρίς παραθυράκια αυθαιρεσίας και ανομίας», είπε ο πρωθυπουργός.

«Πήρα το λόγο για να επισημάνω το οικονομικό, κοινωνικό και τεχνολογικό αποτύπωμα του κτηματολογίου. Να συνδέσω τις αλλαγές που αυτό επιφέρει με τον συνολικό σχέδιο εκσυγχρονισμού της χώρας μας» είπε ο πρωθυπουργός.

«Είμαστε ουσιαστικά το μόνο ευρωπαϊκό κράτος χωρίς κτηματολόγιο τον 21ο αιώνα. Μια εκκρεμότητα που έπρεπε να έρθει αυτή η κυβέρνηση για να λύσει. Το 2025 η πατρίδα μας θα διαθέτει επιτέλους κτηματολόγιο. Έναν ακριβή χάρτη δημόσιας και ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας. Με οριοθετημένα δάση και αιγιαλό, με ξεκάθαρα αποτυπωμένο του τι ανήκει στο κράτος και τι στον πολίτη και με σαφείς κανόνες που θα διευκολύνουν την συλλογική ανάπτυξη αλλά και τις ατομικές συναλλαγές. Χωρίς «παραθυράκια» αυθαιρεσίας και ανομίας» τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του εκφράζοντας την βαθιά του οδύνη του για απώλεια δύο ανθρώπων στην φωτιά της Κορινθίας.

“Tα οφέλη του κτηματολογίου είναι πολλά, στην οικονομία διευκολύνοντας νέες επενδύσεις, στην αγορά της κατοικίας, στο περιβάλλον- θα σταματήσει τις καταπατήσεις- αλλά και γενικότερα ρυθμίζοντας με διαφάνεια έναν κρίσιμο τομέα ο οποίος επηρεάζει πολλές όψεις της καθημερινής ζωής. Αρκεί να σκεφτούμε ότι πάνω στους ψηφιακούς χάρτες ακριβείας που έχουμε στη διάθεσή μας θα αποτυπώνονται τα δεδομένα του κτηματολογίου, μαζί με αυτά της πολεοδομίας, της ελληνικής στατιστικής αρχής, τα δίκτυα οπτικών ινών, οι δασικές, προστατευόμενες περιοχές, τα μνημεία, οι αρχαιολογικοί χώροι. Ετσι με βάση την ξεχωριστή ταυτότητα κάθε περιοχής θα μπορεί ο καθένας να γνωρίζει πού και τι μπορεί να χτίζει ή να εντοπίζει τον κατάλληλο σημείο για να κατασκευάζει ένα εργοστάσιο ή ένα ερευνητικό κέντρο», τόνισε ο επίσης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός κλείνοντας την παρέμβασή του αναφέρθηκε στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα όπως το gov.gr, τα μη κρατικά πανεπιστήμια ,την επιστολική ψήφο και το ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης και τόνισε ότι η Ελλάδα αλλάζει και η κυβέρνηση αποδεικνύει πως ότι υποσχέθηκε το κάνει πράξη. Ενώ απαντώντας στην πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου που επιχείρησε να διακόψει την συζήτηση είπε «δεν σας ακούω. Φωνάξτε πιο δυνατά. Η αντιπολίτευση θέλει μια μίζερη Ελλάδα. Η χώρα όμως αλλάζει και αλλάζει προς το καλύτερο. Η Ελλάδα αλλάζει εικόνα και αποδεικνύεται πως ότι είπαμε το κάνουμε πράξη. Κάντε και εσείς ότι απαιτούν οι καιροί και υπερψηφίστε το νομοσχέδιο προτάσσοντας το συμφέρον του τόπου και της κοινωνίας».