Ποιες υπηρεσίες διέθεταν πληροφορίες για τον Σαουδάραβα Ταλέμπ Α. που σκόρπισε τον θάνατο στην χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου, από πότε και πώς τις διαχειρίστηκαν; Όσο γίνονται γνωστές οι λεπτομέρειες της ζωής και της δράσης του 50χρονου ψυχιάτρου στην Γερμανία τόσο αυξάνονται τα ερωτηματικά σχετικά με τους χειρισμούς των αρμόδιων υπηρεσιών.
Η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ ανακοίνωσε ότι έχει ζητήσει επιπλέον έρευνα προκειμένου «να διευκρινιστούν όλες οι βασικές πληροφορίες, ενώ θα εξεταστούν λεπτομερώς οι ενδείξεις οι οποίες πιθανόν υπήρξαν από το παρελθόν και ο τρόπος με τον οποίο τις παρακολούθησαν οι αρμόδιες αρχές». Ενδεικτικά, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων (BAMF) δήλωσε ότι στο τέλος του περασμένου καλοκαιριού είχε λάβει μια πληροφορία για τον φερόμενο ως δράστη της επίθεσης στο Μαγδεμβούργο μέσω καναλιού σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. «Αυτή η πληροφορία, όπως και κάθε άλλη, ελήφθη σοβαρά υπ’ όψιν», διαβεβαίωσε η BAMF, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι η Υπηρεσία δεν έχει ανακριτικές αρμοδιότητες και για αυτό παρέπεμψε το πρόσωπο που παρείχε τις πληροφορίες στις αρμόδιες αρχές, όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις.
Ο αρχηγός της Υπηρεσίας κατά του Εγκλήματος (BKA) Χόλγκερ Μουνχ έκανε και πάλι λόγο για «εντελώς μη-τυπικό μοτίβο», αναφερόμενος στην πληροφορία που έφτασε στην υπηρεσία του από την Σαουδική Αραβία τον Νοέμβριο του 2023. «Η αστυνομία στην Σαξονία-‘Ανχαλτ έλαβε τότε τα κατάλληλα ανακριτικά μέτρα. Αλλά το θέμα ήταν συγκεχυμένο. Ο Ταλέμπ Α. είχε διάφορες επαφές με τις αρχές, ήταν γνωστός για προσβολές και απειλές, αλλά όχι για βίαιες πράξεις», δήλωσε ο κ. Μουνχ στο ZDF. Το περιοδικό Der Spiegel μετέδωσε πάντως ότι ο Σαουδάραβας είχε σε αναρτήσεις του στην πλατφόρμα «Χ» απειλήσει ότι «η Γερμανία θα πληρώσει το τίμημα για την μεταχείριση των προσφύγων που έρχονται από την Σαουδική Αραβία». Όλα αυτά ωστόσο, τόνισε ο αρχηγός της ΒΚΑ, πρέπει να ελεγχθούν εκ νέου, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι αρχές είχαν παραλείψει κάτι. «Έχουμε να κάνουμε με ένα εντελώς μη-τυπικό μοτίβο και θα πρέπει να το αναλύσουμε πολύ προσεκτικά», πρόσθεσε.
Ερωτηματικά προκαλεί όμως και το γεγονός ότι αν και ο Ταλέμπ Α. είχε απασχολήσει τις αρχές ήδη το 2013, όταν καταδικάστηκε για απειλές διάπραξης εγκλημάτων, το 2016 η καταδίκη δεν επηρέασε το αίτημά του για πολιτικό άσυλο, το οποίο μάλιστα έγινε αποδεκτό εντός τεσσάρων μηνών. Αργότερα, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, καταδικάστηκε εκ νέου για κατάχρηση των κλήσεων έκτακτης ανάγκης: Ενώ βρισκόταν σε αστυνομικό τμήμα του Βερολίνου προκειμένου να κάνει κάποια καταγγελία, τηλεφώνησε στον αριθμό έκτακτης ανάγκης της Πυροσβεστικής και μιλούσε ακατάληπτα. Την ημέρα μάλιστα πριν από την επίθεση στην αγορά του Μαγδεμβούργου έπρεπε να εμφανιστεί στο δικαστήριο για αυτή την υπόθεση.
Σύμφωνα με έρευνα του ARD, ο 50χρονος ψυχίατρος βρισκόταν «εδώ και χρόνια» σε διαμάχη με το Κεντρικό Συμβούλιο Πρώην Μουσουλμάνων και την συνδεδεμένη με αυτό οργάνωση «Secular Refugee Aid». Η πρόεδρος της οργάνωσης Μίνα Αχάντι δήλωσε ότι ο Ταλέμπ Α. επέκρινε συνεχώς την κατεύθυνση του Κεντρικού Συμβουλίου σχετικά με την οργάνωση της βοήθειας των προσφύγων και συκοφαντούσε συγκεκριμένους ακτιβιστές. Το 2023 μάλιστα έχασε για αυτό δικαστική διαμάχη μαζί τους. Στην εκδίκαση της έφεσης, μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου, δήλωσε οργισμένος ότι ο ίδιος θα έσωζε την Ευρώπη από τον εξισλαμισμό, αφού δεν μπορούσαν να το κάνουν τα γερμανικά δικαστήρια. Ένας υπάλληλος της οργάνωσης είχε καταθέσει μήνυση σε βάρος του λόγω των αναρτήσεών του στο «Χ», στις οποίες μεταξύ άλλων χαρακτήριζε την αστυνομία «οδηγό του ισλαμισμού στην Γερμανία».
Η υπόθεση του Σαουδάραβα θα απασχολήσει στις 30 Δεκεμβρίου την Επιτροπή Εσωτερικών και την Επιτροπή Ελέγχου της Bundestag. «Δύο ημέρες μετά το τρομερό έγκλημα, έρχονται στο φως όλο και περισσότερες λεπτομέρειες για τον δράστη, οι οποίες δεν ταιριάζουν με το μοτίβο, αλλά εξακολουθούν να εγείρουν ερωτήματα για τις αρχές ασφαλείας σε ομοσπονδιακό και κρατιδιακό επίπεδο στη Σαξονία-‘Ανχαλτ», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Ντιρκ Βίζε. Κατά την άποψή του, θα πρέπει μεταξύ άλλων να κληθούν η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ και οι πρόεδροι της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος και της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Προσφύγων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ