Στη νέα, εξηλεκτρισμένη εποχή της αυτοκίνησης, τα αρχικά GSe δεν παραπέμπουν πλέον σε υπέρβαρα τέρατα από λαμαρίνες, με πόρτες που έκλειναν με κρότο, με λεπτά ξύλινα τιμόνια και με ενεργοβόρα εργοστάσια παραγωγής ισχύος για την αδρεναλίνη της ιπποδύναμης. Στο γύρισμα των εποχών, το γράμμα ‘Ε’ που άλλοτε παρέπεμπε στην εύηχη λέξη Einspritzung, που σημαίνει Ψεκασμός (καυσίμου), τώρα μετατράπηκε σε μικρό ‘e’ στο σήμα GSe και σημαίνει “electric”. Και το βλέπουμε για πρώτη φορά στο νέο Astra – όπως και την υβριδική τεχνολογία, για το εμβληματικό αυτό μοντέλο του Ρούσελσχαϊμ.
Ωστόσο η αδρεναλίνη της ιπποδύναμης παραμένει, στην τωρινή μας εποχή με τη συνδρομή ενός ηλεκτροκινητήρα που αποδίδει 110 ίππους για να βοηθήσει τον θερμικό 1.6 Turbo βενζίνης που αποδίδει άλλους 181 PS. Η συνδυαστική απόδοση του συστήματος φτάνει τους 225 ίππους, και παρότι εμφανίζονται προοδευτικά, η επιτάχυνση 0-100 km/h έρχεται σε 7,5 δευτερόλεπτα.
Το Opel Astra είναι το πρώτο μοντέλο που αναβίωσε τις εκδόσεις GS για την Opel στη Stellantis εποχή της. Για όσους δεν γνωρίζουν, στο παρελθόν, τα γράμματα GS συνόδευαν τα αυτοκίνητα επιδόσεων της φίρμας και το όνομα GSE (Grand Sport Einspritzung ) ήταν συνυφασμένο με θορυβώδη σύνολα που καταπίνουν βενζίνη και στρίβουν στο όριο. Σήμερα ωστόσο, η νέα τάξη πραγμάτων θέλει χαμηλή κατανάλωση και το ρεύμα στο παιχνίδι. Όπερ και εγέννετο η επιλογή ενός plug-in hybrid συνόλου για να βασιστεί η GSe (Grand Sport Electric) έκδoση του Astra.
Κάτω από το καπό του Astra GSe θα συναντήσουμε έναν υπερτροφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα 1,6 λίτρων 181 ίππων που συνεργάζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα, μια μπαταρία 12,4 kWh και ένα αυτόματο κιβώτιο οκτώ ταχυτήτων που στέλνει την ισχύ στους μπροστινούς τροχούς. Η συνδυαστική ισχύς ορίζεται στους 225 ίππους και τα 360 Nm ροπής, νούμερα που του χαρίζουν τον τίτλο του ισχυρότερου Astra αυτή τη στιγμή.
Ωστόσο, οι μηχανικοί της Opel δε σταμάτησαν στη δημιουργία ενός ισχυρού συνόλου, προέβησαν σε αλλαγές ώστε να αποκτήσει και σπορτίφ οδική συμπεριφορά. Αρχικά στην ανάρτηση, όπου έβαλαν στο Astra αμορτισέρ Koni τεχνολογίας FSD, δηλαδή με ρυθμιζόμενη απόσβεση. Τα συγκεκριμένα αμορτισέρ έχουν μια ειδική βαλβίδα που επιτρέπει στο αμορτισέρ να μεταβάλλει το πόσο μαλακά ή σκληρά είναι ανάλογα με την ταχύτητα του τροχού. Παράλληλα τα ελατήρια της ανάρτησης έχουν μικρύνει ένα εκατοστό και είναι σύμφωνα με τη φίρμα 11% πιο σκληρά από τις υπόλοιπες εκδόσεις. Τέλος για τον καλύτερο έλεγχο η μάρκα ανακοινώνει και 9% ταχύτερη απόκριση από το τιμόνι.
Τι άλλο νέο φέρνει η έκδοση GSe; Κάποιες αλλαγές στην εσωτερική και εξωτερική εμφάνιση, οι οποίες είναι αρκετά ήπιες σε σχέση με αυτές που θα περίμενες από ένα μοντέλο επιδόσεων. Η πιο «χτυπητή» είναι οι νέας σχεδίασης ζάντες 18 ιντσών, ενώ από εκεί και πέρα θα συναντήσουμε κάποια γυαλιστερά ένθετα σε μάσκα και οροφή. Στο εσωτερικό το μοναδικό που διαφοροποιείται είναι τα τύπου μπάκετ καθίσματα και οι χρήση Alcantara επενδύσεων.
Προφανώς και όλες οι παραπάνω αναβαθμίσεις ώθησαν και την τιμή προς τα πάνω, η οποία διαμορφώνεται στα 51.600 ευρώ, η οποία πάντως είναι πιο δελεαστική από τα 47.500 της PHEV έκδοσης με τα 180 άλογα.
Το υβριδικό σύνολο του Astra της δοκιμής όπως είπαμε αποδίδει μέγιστη ισχύ 224 ίππων με 360 Nm ροπής (όση και στη «μικρή» έκδοση με τα 180 άλογα) και μέχρι την ταχύτητα των 135 χλμ./ώρα μπορεί να δουλέψει μόνο με ρεύμα, έχοντας πραγματική αυτονομία κοντά στα 50 χλμ.. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως στην καθημερινότητα μπορείς να μην καις σταγόνα βενζίνης, αν φυσικά φορτίζεις τακτικά από πρίζα. Αν θελήσεις πιο σπορ επιδόσεις, οι δύο πηγές δουλεύουν μαζί με τη μέση κατανάλωση πάντως να μην ξεπερνά τα 6,1 λτ./100 χλμ..
Σε κάθε περίπτωση αρκετά πολιτισμένη είναι η εναλλαγή μεταξύ των πηγών ενέργειας και των ταχυτήτων, χωρίς την παραμικρή υστέρηση ή την αντίληψη μηχανικών θορύβων. Μόνο όταν πιέσεις τον βενζινοκινητήρα στο sport mode, όπου είναι διαθέσιμη όλη συνδυαστική ισχύς, θα αντιληφθείς μερικά παραπάνω ντεσιμπέλ από τον βενζινοκινητήρα. Ταυτόχρονα όμως θα νιώθεις και τις πικάντικες επιδόσεις με το 60-100 να έρχεται σε 3,6 δλ. και το 80-120 σε 4,3 δλ..
Τέλος, το υβριδικό σύστημα σου δίνει τη δυνατότητα να επιλέξεις να διατηρείς τη στάθμη της μπαταρίας ή ακόμα και να την φορτίζεις λειτουργώντας μόνο τον βενζινοκινητήρα. Σε αυτή την περίπτωση πάντως να είστε έτοιμοι να δείτε την κατανάλωση να σκαρφαλώνει κοντά στα 10 λτ./100 χλμ..
Το υβριδικό σύστημα και η μπαταρία είναι οι υπαίτιοι για ένα σημαντικό extra βάρος, αλλά τα αμορτισέρ της Koni είναι η λύση της Opel για να δώσει τα σπορτίφ χαρακτηριστικά που υπόσχονται τα 3 αυτά γράμματα. Στην πράξη όντως το Astra GSE καταφέρνει να δώσει στον οδηγό διαφορετικά χαρακτηριστικά από το Astra PHEV των 180 ίππων, με την πρόσφυση να έχει πολύ περισσότερα περιθώρια, και έτσι το μοντέλο να μπαίνει πολύ πιο σβέλτα σε μια καμπή την ώρα που το τιμόνι έχει καλύτερη αίσθηση και απόκριση, παρόλο που δεν καταφέρνει να ενθουσιάσει με την αμεσότητά του όσο για παράδειγμα οι εκδόσεις «ST» της Ford.
Με λίγα λόγια, έχει λοιπόν σπορτίφ προσανατολισμό, αλλά δεν είναι hardcore, όπως θα επιθυμούσε ένας petrolhead και αυτό φαίνεται σε μια κλειστή φιδίσια διαδρομή, που όσο και αν προσπαθούν τα Koni, αλλά και τα πιο εστιασμένα ελαστικά με πλάτος 225 και 40άρι προφίλ, η τάση της υποστροφής θα κάνει την εμφάνισή της. Σε αυτή την περίπτωση περιμένεις περισσότερο από τα ηλεκτρονικά να επαναφέρουν την τάξη, παρά από τους χειρισμούς σου, προσπαθώντας να επαναφέρεις μέσω της ουράς το Astra στη σωστή πορεία.
Από την άλλη το κορυφαίο Astra δεν έχει χάσει καθόλου από την ποιοτική του κύλιση και την άνεση, χάρη στην τεχνολογία των αυτορρυθμιζόμενων αμορτισέρ να «μαλακώνουν» και μόνο στις έντονες ανωμαλίες θα ταραχθεί. Σε συνδυασμό μάλιστα με τα λίγα ντεσιμπέλ που μπαίνουν στην καμπίνα και τα ανατομικά καθίσματα, το ταξίδι στον ανοιχτό δρόμο είναι πολύ ευχάριστο και ξεκούραστο, όπως επίσης και η καθημερινότητα στην πόλη, με έξτρα σύμμαχο εδώ το αυτόματο κιβώτιο.
ΝΙΚΟΣ ΣΑΛΤΑΣ