Η Ορθοδοξία στην Ελλάδα και σε όλο τον πλανήτη γιόρτασε με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια την Ανάσταση του Σωτήρος, την κορυφαία γιορτή της Χριστιανοσύνης. Χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος και παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τασούλα, σε κλίμα κατάνυξης τελέστηκαν στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών η Ακολουθία της Αναστάσεως και η Θεία Λειτουργία. «Γιορτάζουμε σήμερα τη νίκη της ζωής, τη νίκη του φωτός, τη νίκη της ελπίδας και τη νίκη της αισιοδοξίας. Για τη ζωή μας, για την οικογένειά μας και για την πατρίδα μας» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας στη δήλωσή του μετά την Ανάσταση στη Μητρόπολη Αθηνών.
Αναλυτικά το μήνυμα του ΠτΔ για την Ανάσταση του Θεανθρώπου
«Το πανανθρώπινο και οικουμενικό μήνυμα της Ανάστασης του Κυρίου ήδη αγκαλιάζει την Ελλάδα και όλο τον Ελληνισμό. Είναι το πιο συγκλονιστικό μήνυμα που έχει ακουστεί ποτέ στον κόσμο. Εκφράζει τη μεγαλύτερη και πιο ουσιαστική ανατροπή που έγινε ποτέ στην ιστορία του κόσμου.
Ο θάνατος συντρίβεται από τη ζωή, το σκοτάδι συντρίβεται από το φως. Αυτό ακριβώς το μήνυμα σήμερα αγκαλιάζει όλη την Ελλάδα και τον Ελληνισμό. Ο Χριστός σήκωσε τις αμαρτίες του κόσμου, ανέλαβε τις ευθύνες για τις πράξεις μας και πέθανε μαρτυρικά ως άνθρωπος.
Αλλά ενώ πέθανε ως άνθρωπος, αναστήθηκε ως Θεός και με την Ανάστασή Του μας χάρισε ό,τι πολυτιμότερο έχουμε για την πορεία της ζωής μας. Την πίστη, στην ελπίδα και στην αισιοδοξία. Γι’ αυτό ο Έλληνας είναι τόσο άρρηκτα δεμένος με το Πάσχα, γιατί πιστεύει και αισιοδοξεί για τη δική του ζωή και για την πορεία της πατρίδος του.
Και αυτή η ελπίδα και η αισιοδοξία είναι διάχυτη σήμερα στην Ελλάδα. Σήμερα Κυριακή όλη η χώρα θα αντηχεί το Χριστός Ανέστη και το Αληθώς Ανέστη! Η Κυριακή του Πάσχα θα αντηχεί στα τέσσερα άκρα της Ελλάδος. Αυτή την αισιοδοξία και αυτή την ελπίδα με την οποία οι Έλληνες αντικρίζουν την προσωπική τους, την οικογενειακή τους πορεία, αλλά και την εθνική τους πορεία. Και όσο τα αντικρίζουν με ελπίδα και αισιοδοξία, τόσο ξεπερνιούνται τα προβλήματα, τα εμπόδια, οι δυσκολίες, οι αναποδιές.
Αυτό ισχύει και για την εθνική μας πορεία. Η εθνική μας πορεία έχει να κάνει με την εθνική μας ασφάλεια και με την εθνική μας προκοπή. Και όταν τα αντιμετωπίζουμε με αισιοδοξία και ελπίδα, η πορεία τους είναι ακόμη καλύτερη.
Η πορεία του έθνους μας, η πορεία της πατρίδος μας, η τύχη του λαού μας είναι ακόμη καλύτερη. Και γίνεται ακόμη καλύτερη και πιο ευοίωνη, όταν όλα αυτά τα αντιμετωπίζουμε, όσο το δυνατόν πιο μονοιασμένοι γίνεται. Πιο μονοιασμένοι στα μεγάλα και σπουδαία που πάντα μας ένωναν. Και που πάντα θα μας ενώνουν.
Γιορτάζουμε λοιπόν σήμερα τη νίκη της ζωής, τη νίκη του φωτός, τη νίκη της ελπίδας και τη νίκη της αισιοδοξίας. Για τη ζωή μας, για την οικογένειά μας και για την πατρίδα μας.
Χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες. Χριστός Ανέστη!»
Στην Ακολουθία της Αναστάσεως το παρών έδωσαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της κυβέρνησης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ., Νίκος Ανδρουλάκης, εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό σε όλη την επικράτεια
Πλήθος πιστών συνέρρευσε στους ιερούς ναούς για το αναστάσιμο γεγονός, το οποίο γιορτάστηκε με χιλιάδες πυροτεχνήματα και παραδοσιακά έθιμα σε όλη την επικράτεια.
Νέος κόσμος: Αναβίωσε και φέτος το «έθιμο» των Μολότοφ στην Ανάσταση
«Εκρηκτική» ήταν και φέτος η Ανάσταση στον Ιερό ναό της Αναλήψεως στο Νέο Κόσμο, επί της οδού Λαγουμιτζή, αφού αναβίωσε και φέτος το «έθιμο» των μολότοφ και των βεγγαλικών – εκρηκτικών.
Πηγή: ertnews.gr