Την παραίτησή του υπέβαλε με επιστολή του στον αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών, Κωνσταντίνο Κυρανάκη ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, Χρήστος Παπαδημητρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν του ζητήθηκε η παραίτηση αλλά ήταν οικειοθελής.
«Πιστεύω ότι ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ έχει εκπονήσει ένα άρτιο πόρισμα, πολύτιμο για το μέλλον των σιδηροδρομικών μεταφορών στην Ελλάδα. Μόνη εξαίρεση αποτελεί το ζήτημα της πυρόσφαιρας, το οποίο κατά τη γνώμη σύσσωμου του Συμβουλίου, χρήζει περαιτέρω διερεύνησης. Αυτό δήλωνα άλλωστε και από την ημέρα παρουσίασης του πορίσματος», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδημητρίου στην επιστολή της παραίτησής του. «Με ενσυνείδηση και ευθύνη σας υποβάλλω την παραίτησή μου για προσωπικούς και οικογενειακούς λόγους».
Αναλυτικά η επιστολή του κ. Παπαδημητρίου:
«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Aπό τις 18/9/2023 προσπάθησα να υπηρετήσω το κοινό συμφέρον με υπευθυνότητα και επιστημονικότητα, σε μια δύσκολη συγκυρία. Ανέλαβα να δημιουργήσω έναν ανύπαρκτο σιδηροδρομικό φορέα διερεύνησης ατυχημάτων και πιστεύω μέσα σε 18 μήνες κατόρθωσα να δημιουργήσω για πρώτη φορά στην Ελλάδα έναν ικανό φορέα διερεύνησης ατυχημάτων, απαρνούμενος κάθε άλλη επαγγελματική ενασχόληση και αφιερωμένος νυχθημερόν και 365 μέρες τον χρόνο στο τιτάνιο έργο της δημιουργίας του ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Πιστεύω ότι ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ έχει εκπονήσει ένα άρτιο πόρισμα, πολύτιμο για το μέλλον των σιδηροδρομικών μεταφορών στην Ελλάδα. Μόνη εξαίρεση αποτελεί το ζήτημα της πυρόσφαιρας, το οποίο κατά τη γνώμη σύσσωμου του Συμβουλίου, όπως εκφράστηκε στο Πρακτικό της 26/2/2025 χρήζει περαιτέρω διερεύνησης. Αυτό δήλωνα άλλωστε και από την ημέρα παρουσίασης του πορίσματος.
Με ενσυνείδηση και ευθύνη σας υποβάλλω την παραίτησή μου για προσωπικούς και οικογενειακούς λόγους.
Με ιδιαίτερη εκτίμηση,
Χρήστος Θ. Παπαδημητρίου»
Π. Μαρινάκης : Η συμπεριφορά, οι χειρισμοί και οι συνεντεύξεις γεννούν εύλογα ερωτήματα
«Άλλο πράγμα είναι η διερεύνηση των ευθυνών για τα Τέμπη και άλλο το αφήγημα, το ψεύτικο αφήγημα της συγκάλυψης με δόλο και όλα αυτά τα οποία έχουν ειπωθεί. Πού βρισκόμαστε σήμερα; Βγαίνει το ένα στοιχείο μετά το άλλο και γκρεμίζει το αφήγημα της συγκάλυψης. Όχι των ευθυνών των Τεμπών, της συγκάλυψης. Επτά πραγματογνωμοσύνες στη δικογραφία. Πραγματογνωμοσύνες που ήταν κατόπιν αιτημάτων, όχι της κυβέρνησης ή των συνηγόρων υπεράσπισης, μια σειρά από πραγματογνωμοσύνες: αυτή που ζήτησε ο δικηγορικός σύλλογος Αθηνών, αυτή που ζήτησαν συγγενείς των θυμάτων, άλλες που δεν τις ξέραμε. Που κάποιοι δεν τις εμφάνιζαν για να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Και, πάμε στον ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Είναι κατάκτηση το γεγονός ότι έχουμε έναν ανεξάρτητο οργανισμό διερεύνησης, ενώ δεν είχαμε, στελεχωμένο, για τη χώρα; Είναι» τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε συνέντευξή του στο OPEN.
«Ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ συνεστήθη και στελεχώθηκε ως προς το διοικητικό του συμβούλιο μετά από πάρα πολλά χρόνια από την κυβέρνηση τη δική μας. Τον Σεπτέμβριο στελεχώθηκε, μετά τις εκλογές του 2023. Και ξεκίνησε να διερευνά, όχι το Δ.Σ., η τριμελής επιτροπή εμπειρογνωμόνων, οι ειδικοί, που όρισε το Δ.Σ. το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Μετά από πάρα πολύ μεγάλο, λοιπόν, χρονικό διάστημα που όλοι περιμέναμε, έγινε μία παρουσίαση μια μέρα – αν δεν κάνω λάθος- Πέμπτη ήταν, πριν το δεύτερο, το μεγάλο συλλαλητήριο και των Αθηνών και όλης της υπόλοιπης Ελλάδος. Την ώρα της παρουσίασης, θυμάμαι γιατί μετά από λίγη ώρα είχα ενημέρωση πολιτικών συντακτών και την έβλεπα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι θα κάνει πρόταση δυσπιστίας» πρόσθεσε.
Ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε δε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι θα κάνει πρόταση δυσπιστίας, το κορυφαίο κοινοβουλευτικό όπλο που έχει ένα κόμμα αντιπολίτευσης, βασισμένο όχι στο πόρισμα όλο, σ’ ένα κομμάτι του πορίσματος που μιλούσε για εύφλεκτη ύλη και απέκλειε τα έλαια της μηχανής.
«Το ΠΑΣΟΚ με τους συνεργάτες του, την κ. Κωνσταντοπούλου, τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Αριστερά, τον παλιό ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή, συνεργάστηκαν στην πρόταση δυσπιστίας. Δεν ξέρω αν θα συνεργαστούν και στο μέλλον» ανέφερε, υπογραμμίζοντας «ένα κείμενο που μιλούσε για έγκλημα, ένα κείμενο που μιλούσε για συγκάλυψη, ένα κείμενο που μιλούσε για μπάζωμα. Αυτό λέει από κάτω, έχει τις υπογραφές των βουλευτών και του ΠΑΣΟΚ».
Επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε: «Ήρθαν δύο πανεπιστήμια και είπαν ότι κακώς αναφέρθηκαν τα ονόματα των πανεπιστημίων αυτών και ότι εμείς δεν είχαμε δώσει αυτήν τη συγκατάθεση. Αυτό λένε ουσιαστικά, πάνω κάτω και οι δύο, και η Γάνδη και η Πίζα. Κι ερχόμαστε, λοιπόν, στην ευθύνη, όπως λέει και η αντιπολίτευση, της κυβέρνησης. Τι να έκανε η κυβέρνηση; Η κυβέρνηση μία μέρα πριν από την παρουσίαση του πορίσματος, δύο ημέρες, μία βδομάδα πριν, να επενέβαινε και να ζητούσε να φύγει από το πόρισμα η αναφορά για το παράνομο φορτίο, επειδή πίστευε ότι δεν υπάρχει η συγκατάθεση ενός ξένου πανεπιστημίου, το οποίο ακόμα δεν το ήξερε;».
«Πρώτον, δεν το ήξερε. Έστω και το ήξερε, αν η κυβέρνηση ζητούσε κάτι, τι θα ήταν; Συγκάλυψη! Η κυβέρνηση τι έκανε; Όπως φαίνεται εκ των υστέρων, αποδεικνύεται το εντελώς αντίθετο. Ήταν αμέτοχη. Γιατί μία σοβαρή κυβέρνηση στη δικαστική διερεύνηση -Δικαιοσύνη- και στη διερεύνηση των ειδικών, ΕΟΔΑΣΑΑΜ, Πολυτεχνείο και πάει λέγοντας, κάνει δέκα βήματα πίσω, τους αφήνει να κάνουν τη δουλειά τους και να κριθούν και για τα σωστά και για τα λάθη τους. Αν δείτε την αλληλογραφία του πανεπιστημίου της Πίζα με τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ, τι λέει; Ότι είχε γίνει ένα τηλέφωνο στον Βέλγο πραγματογνώμονα, αν δεν κάνω λάθος ή της Πίζα ή της Γάνδης, κάποιες μέρες πριν και του είχε πει να μη συμπεριληφθεί. Και στη συνέχεια, μάλιστα, έγινε αυτό που έγινε και στο Διοικητικό Συμβούλιο, που ζήτησε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΔΑΣΑΑΜ από τους επιστήμονες να μη συμπεριληφθεί και το απέρριψαν. Αυτό έγινε μία ημέρα πριν. Αυτό, ούτε ήταν σε γνώση της κυβέρνησης, ούτε πήρε κάποιος- άκουσα πριν κάποιον από τους εκπροσώπους, να λέει “γιατί δεν πήρε κάποιος τον Υπουργό να του πει ότι υπάρχει αυτό το πρόβλημα”. Δεν είναι δουλειά των υπουργών να παρεμβαίνουν, ούτε στη Δικαιοσύνη, ούτε στους ανεξάρτητους οργανισμούς» πρόσθεσε.
Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του κ. Παπαδημητρίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Η αλήθεια είναι ότι η συμπεριφορά, οι χειρισμοί, οι συνεντεύξεις, όλη αυτή η εξωστρέφεια, γεννά εύλογα ερωτήματα και εύλογα αιτήματα». «Το τι θα γίνει στο τέλος θα αποφασιστεί αρμοδίως», υπογραμμίζοντας ότι θα έπρεπε να πάει στον εισαγγελέα αφού δεχόταν απειλές.
«Δεχόμαστε την οποιαδήποτε πολιτική κριτική, την πιο σκληρή κριτική. Όταν σε κατηγορούν ότι συγκαλύπτεις έναν λαθρέμπορα, που δεν υπάρχει. Όταν σε κατηγορούν μέσω ερωτημάτων, αναφέρομαι στον κ. Φάμελλο και σε αυτούς που διακίνησαν, γιατί αυτό διακινήθηκε στη συνέχεια. Για έναν άνθρωπο, ο οποίος βρέθηκε νεκρός, τότε «η πίστα αλλάζει». Άλλαξε η πίστα αυτούς τους τελευταίους δύο μήνες, γι’ αυτό με βλέπετε έτσι. Δεν ήταν η πίστα της σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης, μπήκαμε στην πίστα των συκοφαντιών και να ξέρετε κάτι, επειδή όλοι έχουμε παιδιά και οικογένειες, εγώ δεν πρόκειται να ξεχάσω ποτέ, όχι αυτόν που μου έκανε πολιτική κριτική, όχι αυτόν που αντέδρασε εναντίον μου και μου επιτέθηκε πολιτικά, αλίμονο, στη δουλειά μας έτσι είναι. Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτούς που έκοψαν απαντήσεις μας, που έβαλαν στο στόμα μας λόγια κατά συγγενών, λόγια που δεν τα είπαμε ποτέ. Εμείς μιλούσαμε στην αντιπολίτευση και κάποιοι τα μετέτρεπαν κατά συγγενών. Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτούς που έλεγαν, όχι μόνο σε μένα προσωπικά, σε όλους μας, ότι συγκαλύπταμε, γιατί τώρα που καταρρέει αυτό το αφήγημα, δεν πρέπει να ξεχάσουμε, ξέρετε γιατί; Για να μην τα ξαναζήσουμε» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Επισήμανε δε ότι «το μείζον είναι ότι και από αυτά τα οποία βλέπουμε να γίνονται με τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ, καταρρέει το αφήγημα της συγκάλυψης». «Αυτή τη στιγμή, είναι ένα κομμάτι του πορίσματος που αναφέρεται στην πυρόσφαιρα. Δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση από κανέναν του υπόλοιπου πορίσματος. Από κανέναν επιστήμονα, από κανέναν ειδικό» ανέφερε ο κ. Μαρινάκης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ