Οι πολυαναμενόμενες συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη, που είχε αρχικά ανακοινωθεί ότι θα ξεκινούσαν το πρωί σύμφωνα με πηγές που επικαλούνταν τα ρωσικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων, θα λάβουν χώρα μετά το μεσημέρι «έπειτα από αίτημα» της Τουρκίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική διπλωματία.
«Οι συζητήσεις στην Κωνσταντινούπολη μετατέθηκαν στο δεύτερο μισό της ημέρας έπειτα από αίτημα της τουρκικής πλευράς», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα στην εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.
Στο μεταξύ, τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ όσο και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα παραστούν στις συνομιλίες αυτές, τις πρώτες άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο Πούτιν πρότεινε την Κυριακή τη διεξαγωγή αυτών των άμεσων συνομιλιών με την ουκρανική πλευρά «χωρίς προϋποθέσεις».
Αργά χθες, Τετάρτη, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε τα μέλη της ρωσικής αποστολής, στην οποία θα συμμετέχουν έμπειροι τεχνοκράτες, μεταξύ των οποίων ο σύμβουλος του Πούτιν, ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, ο υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Γκαλούζιν και ο υφυπουργός Άμυνας Αλεξάντρ Φόμιν.
Ωστόσο το όνομα του Πούτιν δεν περιλαμβανόταν στον κατάλογο.
Μετά την ανακοίνωση αυτή Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Τραμπ, που πραγματοποιεί περιοδεία σε χώρες του Κόλπου, δεν θα πάρει μέρος στις συνομιλίες.
Η απουσία των προέδρων των ΗΠΑ και της Ρωσίας μειώνει τις πιθανότητες να επιτευχθεί κάποια σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει προκαλέσει τον Πούτιν να συμμετάσχει στις συνομιλίες, «αν δεν φοβάται».
Ο Ζελένσκι βρισκόταν χθες καθ’ οδόν προς την Τουρκία, για να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, και Ουκρανός αξιωματούχος επεσήμανε ότι θα συμμετάσχει στις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη μόνο αν παραστεί και ο Πούτιν.
Στο καθιερωμένο βίντεο που αναρτά κάθε βράδυ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία θα αποφασίσει για τις κινήσεις της στις ειρηνευτικές συνομιλίες, μόλις ξεκαθαριστεί η συμμετοχή ή όχι του Πούτιν.
«Οι απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις για αυτόν τον πόλεμο – γιατί ξεκίνησε, γιατί συνεχίζεται – όλες αυτές οι απαντήσεις βρίσκονται στη Μόσχα», τόνισε ο Ζελένσκι. «Το πώς θα τερματιστεί ο πόλεμος εξαρτάται από τον κόσμο», πρόσθεσε.
Ο Τραμπ επιθυμεί οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν σε εκεχειρία 30 ημερών, με τον Ζελένσκι να στηρίζει την πρόταση αυτή. Ωστόσο ο Πούτιν έχει δηλώσει ότι θέλει πρώτα να ξεκινήσουν συνομιλίες στις οποίες θα συζητηθούν οι λεπτομέρειες μιας εκεχειρίας.
Εξάλλου ένας Ρώσος βουλευτής δήλωσε χθες ότι ένα ακόμη θέμα που ίσως να συζητηθεί σήμερα είναι μια μεγάλη ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου μεταξύ των δύο πλευρών.
Στην αμερικανική αντιπροσωπεία που θα πάρει μέρος στις συνομιλίες συμμετέχουν ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και απεσταλμένοι του Τραμπ, ο Στιβ Γουίτκοφ και ο Κιθ Κέλογκ.
Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Αντρίι Σίμπιχα δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι συναντήθηκε με τον Ρούμπιο για να του παρουσιάσει το όραμα του Ζελένσκι για ειρήνη και «για να συντονίσουμε τις θέσεις μας αυτή την κρίσιμη εβδομάδα».
Στην Κωνσταντινούπολη η ρωσική αντιπροσωπεία για τις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία
Η ρωσική αντιπροσωπεία για τις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία έφτασε στην Κωνσταντινούπολη, μετέδωσαν σήμερα τα ρωσικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων Ria Novosti και TASS.
Το αεροπλάνο που μεταφέρει «τη ρωσική αντιπροσωπεία προσγειώθηκε» στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε πηγή που επικαλέστηκε το Ria Novosti.
Οι τεχνικές λεπτομέρειες και το χρονοδιάγραμμα της συνάντησης αυτής, στην οποία αρνήθηκε να μετάσχει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, παραμένουν αρκετά ασαφείς μέχρι στιγμής.
«Χθες (Τετάρτη) το βράδυ, την παραμονή της αναχώρησης της αντιπροσωπείας μας για την Κωνσταντινούπολη, ο πρόεδρος Πούτιν είχε συνάντηση για την προετοιμασία των μελλοντικών διαπραγματεύσεων με την ουκρανική πλευρά», σημείωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, τη δήλωση του οποίου επικαλέστηκε το πρακτορείο TASS.
Μόλις πάνω από μια ώρα πριν από τα μεσάνυχτα ώρα Μόσχας της 14ης Μαΐου, το Κρεμλίνο δημοσίευσε τα ονόματα αυτών που ο Ρώσος πρόεδρος αποστέλλει στην Τουρκία για τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία, τους οποίους πρότεινε ο ίδιος. Ακολουθούν στοιχεία για τους μετέχοντες στην αντιπροσωπεία.
Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, σύμβουλος του Κρεμλίνου. Θα ηγηθεί της αντιπροσωπείας
Ο γεννηθείς στην τότε σοβιετική Ουκρανία Μεντίνσκι ήταν ένας από αυτούς που ηγήθηκαν των ειρηνευτικών συνομιλιών του 2022 που εν τέλει απέτυχαν.
Ο Μεντίνσκι, ο οποίος έχει σπουδάσει στο Κρατικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας (MGIMO), βρίσκεται πίσω από νέο σχολικό βιβλίο ιστορίας το οποίο διέπεται από την ιστορική άποψη του Πούτιν: περηφάνια για τα επιτεύγματα της υπερδύναμης ΕΣΣΔ, αγανάκτηση για τις ταπεινώσεις από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και αναγνώριση της «αναγέννησης» της Ρωσίας υπό την διακυβέρνηση του πρώην κατασκόπου της KGB, που άρχισε την τελευταία ημέρα του 1999.
Είναι πρόεδρος της υπερπατριωτικής Ρωσικής Στρατιωτικής Λέσχης Ιστορίας.
Μιχαήλ Γκαλούζιν, υφυπουργός Εξωτερικών
Επιβλέπει τις σχέσεις με την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών, συνασπισμό πρώην σοβιετικών δημοκρατιών.
Έχει σπουδάσει στο Ινστιτούτο Ασιατικών και Αφρικανικών Μελετών του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας, μιλάει άπταιστα ιαπωνικά και αγγλικά.
Ιγκόρ Κοστιούκοφ, διευθυντής της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, της γνωστής ως GRU, ή πιο πρόσφατα απλώς ως GU. Η GRU είναι μια από τις πιο ισχυρές υπηρεσίες πληροφοριών στον κόσμο.
Ο Κοστιούκοφ ήταν ο πρώτος αξιωματικός του πολεμικού ναυτικού που ανέλαβε επικεφαλής της GRU.
Αλεξάντρ Φόμιν, υφυπουργός Άμυνας. Συμμετείχε στις συνομιλίες το 2022 για την Ουκρανία.
Επιπροσθέτως ο Πούτιν ενέκρινε κατάλογο ειδικών για τις διαπραγματεύσεις.
Αλεξάντρ Ζόριν, πρώτος αναπληρωτής επικεφαλής πληροφοριών της διεύθυνσης Γενικού Επιτελείου
Ο γεννηθείς στην τότε σοβιετική Ουκρανία ήταν ένας από αυτούς που ηγήθηκαν της ρωσικής παρέμβασης στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία. Είναι γνωστός για τις προσπάθειές του συμφιλίωσης των αντίπαλων πλευρών.
Γελένα Ποντομπρεγέφσκαγια, αναπληρώτρια επικεφαλής της διεύθυνσης του Κρεμλίνου για την ανθρωπιστική πολιτική
Αλεξέι Πολίστσουκ, διευθυντής της υπηρεσίας CIS του υπουργείου Εξωτερικών που είναι αρμόδια για τη Λευκορωσία, την Ουκρανία και τη Μολδαβία
Β. Σεβτσόφ, αναπληρωτής επικεφαλής της κύριας διεύθυνσης διεθνούς στρατιωτικής συνεργασίας στο υπουργείο Άμυνας
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ