Ν. Δένδιας: Μόνο στον Στρατό Ξηράς η θητεία – Νέο δόγμα αποτροπής

Από 1η Ιανουαρίου 2026 καταργείται η κατάταξη στρατεύσιμων σε Πολεμικό Ναυτικό και Αεροπορία και όλοι οι στρατεύσιμοι θα υπηρετούν στο Στρατό Ξηράς και θα ακολουθούν νέο πρόγραμμα εκπαίδευσης που θα ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο.

Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Νίκος Δένδιας, σήμερα, Πέμπτη 24 Ιουλίου, σε συνέντευξη Τύπου για τη δεύτερη φάση της μεταρρύθμισης «Ατζέντα 2030» στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε ότι η αποζημίωση για τους φαντάρους αυξάνεται σε 50 ευρώ το μήνα, από 8,8 ευρώ που είναι σήμερα, ενώ για αυτούς που υπηρετούν στην παραμεθόριο θα αυξηθεί στα 100 ευρώ το μήνα.

Αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμός Ενόπλων Δυνάμεων

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε ότι η Νέα Δομή Δυνάμεων στηρίζεται στη λογική της προσαρμογής, της ευελιξίας και της αποτελεσματικότητας, με διακλαδικότητα και δικτυοκεντρική λειτουργία, με εξορθολογισμό κατανομής προσωπικού με τη συγχώνευση στρατοπέδων, αλλά και τη σύσταση νέων μονάδων και διευθύνσεων.

«Ο σκοπός είναι η αναδιοργάνωση και ο εκσυγχρονισμός του μοντέλου. Οι αρχηγοί και τα συμβούλια έχουν επεξεργαστεί με επιμέλεια τα διδάγματα των σύγχρονων πολέμων. Είναι φανερό πλέον ότι οι μεγάλοι, δυσκίνητοι, γραφειοκρατικοί σχηματισμοί, δεν μπορούν να αντέξουν στη σύγχρονη πραγματικότητα. Πηγαίνουμε, λοιπόν, σε μια ενδυνάμωση της αυτονομίας των μειζόνων σχηματισμών, δημιουργώντας τέσσερις Ανώτατες Στρατιωτικές Διοικήσεις. Την Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Θράκης, ό,τι δηλαδή σήμερα είναι το 4ο Σώμα Στρατού. Την Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Ηπείρου και Μακεδονίας, την Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Αιγαίου και Ανατολικής Μεσογείου και την ΑΣΔΥΣ, η οποία διατηρεί τον ρόλο που έχει σήμερα» εξήγησε ο υπουργός.

«Καταργούμε», συμπλήρωσε, «τα ενδιάμεσα επίπεδα διοίκησης. Πάνω από τις τέσσερις Ανώτατες Στρατιωτικές Διοικήσεις είναι το Γενικό Επιτελείο Στρατού, το οποίο σημαίνει την κατάργηση της 1ης Στρατιάς. Συγχρόνως, αναβαθμίζουμε τη Γενική Επιθεώρηση Στρατού, της δίνουμε και νέες αρμοδιότητες και δημιουργούμε Διοικήσεις Μη Επανδρωμένων Μέσων σε όλα τα Όπλα και τα Σώματα. Αντιλαμβάνεσθε ότι αυτό είναι το σύγχρονο Όπλο Πολέμου».

«Προχωράμε στη συγχώνευση επιπλέον 45 στρατοπέδων. Έχουμε ήδη προβεί σε συγχωνεύσεις 137 στρατοπέδων. Και προχωράμε και στη συγχώνευση των Στρατιωτικών Δικαστηρίων από 15 σε 6. Η Στρατιωτική Δικαιοσύνη θα διατηρήσει παρουσία στην Αθήνα, στη Λάρισα, στη Θεσσαλονίκη και στην Ξάνθη» τόνισε ο κ. Δένδιας.

«Θα έχουμε από όλα αυτά μια συνολική εξοικονόμηση πόρων 85 εκατ. τον χρόνο και μια επιπλέον εξοικονόμηση 16,5 εκατ. από τις συγχωνεύσεις των στρατοπέδων» είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

«Συγχρόνως, προχωράμε στη νέα αντίληψη που τα διδάγματα των πολέμων που διεξάγονται, ιδίως του πολέμου της Ουκρανίας, τα καθιστούν απαραίτητα» συνέχισε και ανέλυσε: «Αναφέρομαι στη δημιουργία σειράς έργων αμυντικής οχύρωσης, κυρίως στον Έβρο και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Η πρόβλεψη που θα ακολουθήσει και τον εκσυγχρονισμό των υπαρχουσών οχυρωματικών δομών -η χώρα έχει ήδη δομές, θα πρέπει απλώς αυτές να τις κάνουμε επιχειρησιακά αξιοποιήσιμες αμέσως- θα προστεθούν όμως 207 έργα στην ηπειρωτική Ελλάδα και 315 έργα στη νησιωτική Ελλάδα. Η πρόβλεψη είναι ότι το 100% θα έχει ολοκληρωθεί στο βάθος μιας τριετίας. Και αυτά, όπως και πολλές άλλες μεταρρυθμίσεις, θα έπρεπε να έχουν γίνει εχθές. Έχουμε υπολογίσει τον προϋπολογισμό αυτών των έργων στα 65 εκατ. ευρώ».

Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων

Για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι «το νομοθέτημα ήδη συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και αφορά στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων».

«Αυτό το νομοθέτημα», συνέχισε, «προβλέπει την ενοποίηση των τριών Ταμείων στο ΤΑΕΘΑ, ένα ενιαίο ταμείο, ένας ενιαίος ιδιοκτησιακός φορέας, και τη δημιουργία ενός νέου φορέα αρμόδιου για την αξιοποίηση αυτής της περιουσίας, του ΦΑΑΕΔ».

«Η φιλοδοξία είναι να χρηματοδοτηθούν τα έσοδα από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων για τη χρηματοδότηση του στεγαστικού προγράμματος των Ενόπλων Δυνάμεων και για τη συντήρηση των δομών».

«Αντιλαμβανόμαστε πλήρως στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τους καιρούς τους οποίους ζούμε και την καχυποψία της κοινωνίας, εν μέρει και των κομμάτων, απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού Δημοσίου, εν προκειμένω των Ενόπλων Δυνάμεων, όσο και αν είναι προφανής η ανάγκη και είναι απαραίτητο να συμβεί. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα υιοθετήσει και θα περιλάβει στο νομοθέτημα οιαδήποτε λογική πρόταση που οδηγεί στη διαφάνεια της διαχείρισης και που θα προέλθει από την αντιπολίτευση ή από οιονδήποτε άλλον. Θέλουμε να είναι όλα διαυγή» ξεκαθάρισε.

«Είναι», ανέλυσε, «προφανές ότι η πραγματική εφαρμογή αυτού του νομοθετήματος, αν λάβει κανείς υπόψη την ανάγκη του χρόνου υλοποίησης, δεν αφορά την παρούσα πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Όμως, θα πρέπει να θέσουμε στέρεες ρίζες, που να επιτρέπουν ειδικά σε αυτό το υπουργείο, αυτά τα οποία γίνονται να είναι αντικείμενο συνολικής συναίνεσης του πολιτικού συστήματος και όχι διαφορών. Στα θέματα της Άμυνας πρέπει να είμαστε όλοι μαζί».

Στεγαστικό των Ενόπλων Δυνάμεων: 2.059 κατοικίες έως το 2027

Ειδικότερα, για το στεγαστικό πρόγραμμα εξήγησε ότι «τα τελευταία 20 χρόνια συνολικά είχαν κατασκευαστεί 799 κατοικίες». «Σε 20 χρόνια, 799 κατοικίες» επανέλαβε.

«Εμείς, μέχρι τον Αύγουστο του επόμενου χρόνου, θα έχουμε κατασκευάσει στη Θράκη και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου κυρίως, 1.059 κατοικίες και μέχρι το 2027 θα φτάσουμε στον αριθμό των 2.059 κατοικιών. Ήδη σήμερα που συζητάμε, εάν τα στοιχεία που μου έχουν δοθεί είναι ακριβή, έχουμε υπερβεί τις 799 κατοικίες της προηγούμενης εικοσαετίας» επισήμανε.

«Συνδυαζόμενο αυτό με τις μισθολογικές αυξήσεις και τις άλλες δυνατότητες στη στρατιωτική οικογένεια, φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα περιβάλλον που θα καθιστά την καριέρα στις Ένοπλες Δυνάμεις ελκυστική για τους νέους Έλληνες. Χρειαζόμαστε, και το έχω πει επανειλημμένως, τους καλύτερους Έλληνες, τις καλύτερες Ελληνίδες στις Ένοπλες Δυνάμεις. Το μέγεθος της απειλής είναι πολλαπλάσιο σε σχέση με εμάς. Για να το ισοσκελίσουμε και να το αντιμετωπίσουμε και να το αποτρέψουμε, χρειαζόμαστε τους καλύτερους από εμάς» υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.

Στο ξεκίνημα της ομιλίας του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας πραγματοποίησε και μια μικρή αναδρομή «στο τι έχει γίνει μέχρι τώρα» στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030» και αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην «Ασπίδα του Αχιλλέα», τη συνολική προσέγγιση «στις δυνατότητες της χώρας για αποτροπή, δηλαδή στην αντιπυραυλική, αντιαεροπορική, αντι-drone, αντιπλοϊκή και ανθυποβρυχιακή δυνατότητα άμυνας, που θα καλύπτει το σύνολο της ελληνικής επικράτειας και που θα απελευθερώσει τα νέα πλοία του Στόλου, αλλά και τα αεροσκάφη 4,5 και 5ης γενεάς, από την απλή χωρική υπεράσπιση της πατρίδας».

Υπενθύμισε το ΕΛΚΑΚ, το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας, «το οποίο», όπως είπε, «έχει ήδη νομοθετηθεί και το οποίο λειτουργεί, και λειτουργεί με εξαιρετική επιτυχία».

Ήδη ο «Κένταυρος» είναι, εξήγησε, «ένα υπερήφανο παράδειγμα, αλλά δεν είναι το μόνο. Υπάρχουν δέκα ήδη έργα σε εξέλιξη και έντεκα ακόμα θα προκηρυχθούν. Βεβαίως, το ΕΛΚΑΚ έχει στενή συνεργασία με τη νεο-δημιουργημένη Διεύθυνση Καινοτομίας των Ενόπλων Δυνάμεων».

Ακόμη, τόνισε ότι «για πρώτη φορά στην ιστορία μας κατατέθηκε 12ετής και στην πραγματικότητα 20ετής προγραμματισμός εξοπλισμών, ο οποίος έχει και τη φιλοδοξία να ενισχύσει την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, το εγχώριο αμυντικό οικοσύστημα με το 25% του συνολικού ποσού. Επίσης, αποτελεί μια πρωτοτυπία στην Ελλάδα».

Μίλησε για τη νέα Δομή Δυνάμεων, «το νέο συμπαγές σύστημα, το οποίο θα υπηρετείται από τα νέα μέσα τα οποία αποκτάμε» ενώ για τις ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες υπογράμμισε ότι αναβαθμίστηκαν «με το νομοσχέδιο που ήδη ψηφίστηκε, αλλά σε αυτό το θέμα υπάρχει πολύ μεγάλη φιλοδοξία και πολύ μεγάλη ανάγκη να προχωρήσουμε περαιτέρω».

Για τις μισθολογικές αυξήσεις, που ήδη έχουν ανακοινωθεί, είπε ότι «ένα τμήμα τους αφορά τον Στόλο, το επίδομα του Στόλου, το επίδομα των Ειδικών Συνθηκών» ενώ αναφέρθηκε και στις αυξήσεις στις αποδοχές των φοιτητών των Στρατιωτικών Σχολών και συμπλήρωσε ότι «αναμένουμε να έρθει το νομοθέτημα από το υπουργείο Οικονομικών για να νομοθετηθούν οι νέες αυξήσεις τις οποίες ήδη έχω ανακοινώσει μετά την έγκριση του πρωθυπουργού, και οι οποίες ανεξαρτήτως πότε θα έρθει το νομοθέτημα, θα ισχύουν, όπως υπάρχει κυβερνητική δέσμευση, από 1/10/2025».

Στην παρουσίαση η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Ιωάννης Καποδίστριας» του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, παραβρέθηκαν, επίσης, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Θανάσης Δαβάκης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ και ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ