Στο κόκκινο η πολιτική αντιπαράθεση για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, η οποία και μεταφέρεται στη Βουλή. Δύο χωριστά αιτήματα σύστασης προανακριτικής επιτροπής κατέθεσαν το ΠΑΣΟΚ και από κοινού ο ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Αριστερά ώστε να διερευνηθούν πιθανές ποινικές ευθύνες των πρώην υπουργών Βορίδη και Αυγενάκη. Δεν στοιχειοθετούνται ποινικές ευθύνες, δηλώνει η κυβέρνηση που σήμερα Τετάρτη αναμένεται να καταθέσει πρόταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει διαχρονικές ευθύνες από τη σύστασή του ΟΠΕΚΕΠΕ το 1998.
Ανακοινώθηκε στην Ολομέλεια η πρόταση ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ για σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής κατά Μ. Βορίδη- Λ. Αυγενάκη για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Η κατάθεση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ για σύσταση Ειδικής Προκαταρκτικής Επιτροπής, προκειμένου να διερευνήσει τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των πρώην υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ανακοινώθηκε στην Ολομέλεια από τον προεδρεύοντα Α΄ αντιπρόεδρο Γιάννη Πλακιωτάκη.
Μετά και την ανακοίνωση στο Σώμα της κατάθεσης της πρότασης που συνυπογράφουν συνολικά 35 βουλευτές (οι 33 της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και δύο ανεξάρτητοι βουλευτές ο Γιάννης Σαρακιώτης και ο Μπαράν Μπουρχάν) εκκινούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από τον Κανονισμό της Βουλής για την συζήτησή της στην Ολομέλεια και την σχετική λήψη απόφασής της μετά από μυστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί.
Σύμφωνα με το άρθρο 155 του ΚτΒ, η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής θα πρέπει να ορίσει την συνεδρίαση της Ολομέλειας για την συζήτησή της μέσα σε 15 ημέρες από σήμερα που ανακοινώθηκε στο Σώμα, αλλά όχι νωρίτερα από τις επτά πρώτες ημέρες που παρέχεται η δυνατότητα να ζητηθεί η ανάθεση σε Τριμελές Γνωμοδοτικό Συμβούλιο για τον έλεγχο των στοιχείων της κατηγορίας και της αξιολόγησης της ουσιαστικής βασιμότητάς τους.
Ανάλογη πρόταση για σύσταση Ειδικής Προκαταρκτικής Επιτροπής για να διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες των δύο πρώην υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη -που τη συνυπογράφουν οι 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς- για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει κατατεθεί από χθες και έχει ανακοινωθεί στην Ολομέλεια.
Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ ζητά την σύσταση της Ειδικής Προκαταρκτικής Επιτροπής, προκειμένου να διερευνήσει την τυχόν τέλεση από τον πρώην υπουργό Μάκη Βορίδη του αδικήματος της συνέργειας σε κακουργηματική απιστία εις βάρος των συμφερόντων της ΕΕ και για τον πρώην υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη των αδικημάτων της συνέργειας αλλά και της ηθικής αυτουργίας σε κακουργηματική απιστία εις βάρος των συμφερόντων της ΕΕ σχετικά με τις παράνομες ενισχύσεις που δόθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε μη δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους.
Η κοινή πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς ζητά την σύσταση της Ειδικής Προκαταρκτικής Επιτροπής, προκειμένου και οι δύο πρώην υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Βορίδης και Λευτέρης Αυγενάκης να διερευνηθούν για τα αδικήματα της συνέργειας και της ηθικής αυτουργίας σε κακουργηματική απιστία εις βάρος των συμφερόντων της ΕΕ σχετικά με τις παράνομες ενισχύσεις που δόθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Οι δύο προτάσεις, θα εγγραφούν σε ειδική ημερήσια διάταξη για να συζητηθούν από κοινού στην Ολομέλεια, αλλά θα τεθούν ξεχωριστά σε μυστική ψηφοφορία.
Σήμερα καταθέτει πρόταση εξεταστικής επιτροπής η κυβέρνηση
«Η πρόταση για Εξεταστική είναι μία απολύτως λογική απόφαση, για μία “πληγή” την οποία η χώρα μας τα τελευταία 30 χρόνια έχει πληρώσει πάνω από 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι το ακριβώς αντίθετο της συγκάλυψης, γιατί δεν εξαιρεί καμία περίοδο διακυβέρνησης, ούτε και τη δική μας.
Αν δεν φωτιστούν όλες οι πτυχές για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, απάντηση δεν θα πάρουμε ποτέ για θέματα, όπως είναι η τεχνική λύση, οι διασταυρωτικοί έλεγχοι, αν έγιναν και από ποιούς – Ποιοι υπουργοί έστειλαν πόσους στη Δικαιοσύνη τα προηγούμενα χρόνια, τι έγινε με τα τεχνικά σχέδια βόσκησης, ποιος ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλα όσα διημείφθησαν τα τελευταία χρόνια, και επί των δικών μας ημερών», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.
Μάλιστα τονίζουν πως η επιλογή για Εξεταστική δεν είναι συγκρουσιακή, αλλά μια συνειδητή επιλογή με έντονα στοιχεία αυτοκριτικής, καλώντας όλα τα κόμματα και ειδικά όσα κυβέρνησαν να μην σκεφτούν μικροκομματικά. Και επισημαίνουν, κυβερνητικές πηγές πως: «Σκοπός της εξεταστικής επιτροπής είναι να αναζητηθούν και να ερευνηθούν όλες οι παθογένειες, να εντοπιστούν τα προβλήματα και να υπάρξει πλήρης κάθαρση και διαφάνεια, προς όφελος των παραγωγών μας, του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα και συνολικά της χώρας. Στόχος μας δεν είναι άλλος από το να λαμβάνουν τις ενισχύσεις οι πραγματικοί δικαιούχοι και όχι αυτοί οι οποίοι μπορεί να δηλώνουν ζώα τα οποία υπάρχουν μόνο στη φαντασία τους».
Στην κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν πως δεν προκύπτει από πουθενά ο ισχυρισμός πως η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία αναμένει τις εξελίξεις για τα πολιτικά πρόσωπα για να ασκήσει διώξεις και σε μη πολιτικά και υπενθυμίζουν ότι υπάρχουν περιπτώσεις, όπου η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είχε προχωρήσει τις έρευνες της και από κει και πέρα μπορεί να θεώρησε ότι ενδεχόμενες ευθύνες, χωρίς να μπορεί να διατυπώσει κρίση, εστάλησαν αμελλητί στη Βουλή.
«Στην Εξεταστική θα κληθούν δεκάδες μάρτυρες οι οποίοι, επί τη βάσει καταθέσεων που υπάρχουν στη δικογραφία, θα ερωτηθούν και προφανώς με πιεστικό τρόπο από τα κόμματα, για να αποσαφηνίσουν αυτά που αναφέρουν στις καταθέσεις τους.
Εκεί θα φωτιστούν κρίσιμα σημεία της δικογραφίας, τα οποία η αντιπολίτευση ερμηνεύει κατά το δοκούν ως ποινικά κολάσιμες πράξεις, ενώ η Δικαιοσύνη δεν περιγράφει κάτι τέτοιο. Εμείς θα περιμένουμε να δούμε αυτές τις απαντήσεις.
Εάν οι απαντήσεις αυτές δώσουν νέα δεδομένα, τότε θα δούμε και εμάς ποια θα είναι η στάση μας. Αν επιβεβαιώσουν τα μέχρι τώρα δεδομένα που υπάρχουν στη δικογραφία, τότε θα παραμείνει ίδια η στάση μας» διαμηνύουν πηγές της κυβέρνησης.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και ertnews.gr