Η νέα έκδοση του κακόβουλου λογισμικού «Dharma», το οποίο είναι τύπου «Ransomware – Cryptoware» μπορεί να επηρεάσει αρκετές εκδόσεις λειτουργικού συστήματος.
Τί είναι τα κακόβουλα προγράμματα;
“Κακόβουλο πρόγραμμα” είναι οποιοδήποτε είδος λογισμικού το οποίο έχει σχεδιαστεί για να βλάψει έναν υπολογιστή. Τα κακόβουλα προγράμματα μπορούν να υποκλέψουν ευαίσθητες πληροφορίες από τον υπολογιστή σας, να προκαλέσουν σταδιακά επιβράδυνση της λειτουργίας του ή ακόμα και να στείλουν πλαστά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας χωρίς να το γνωρίζετε.
Τί πρέπει να κάνετε σύμφωνα με την υπηρεσία δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος:
Οι χρήστες του διαδικτύου και οι διαχειριστές δικτύων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν μέτρα ψηφιακής προστασίας και ασφάλειας για την αποφυγή προσβολής από το κακόβουλο λογισμικό, καθώς και να μην πληρώνουν τα χρήματα που ζητούνται, προκειμένου να αποθαρρύνονται τέτοιες παράνομες πρακτικές και να αποτρέπεται η περαιτέρω εξάπλωση του φαινομένου.
Ποια αρχεία είναι επικίνδυνα:
Σύμφωνα με την Αστυνομία, το κακόβουλο λογισμικό μολύνει τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές με δύο, κυρίως, τρόπους:
· μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που εμπεριέχουν κακόβουλα επισυναπτόμενα αρχεία και
· μέσω επισφαλών ή «μολυσμένων» ιστοσελίδων.
Ειδικότερα, ως προς τα κακόβουλα αρχεία, πρόκειται συνήθως για αρχεία τύπου .docx και .pdf, στα οποία έχουν ενσωματωθεί κακόβουλες μακροεντολές, που εκτελούνται κατά το άνοιγμά τους και εγκαθιστούν το κακόβουλο λογισμικό στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Μετά την εγκατάστασή του στο λειτουργικό σύστημα, το ransomware κρυπτογραφεί – κλειδώνει ψηφιακά αρχεία, που είναι αποθηκευμένα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του χρήστη που έχει μολυνθεί.
Για να ξεκλειδωθούν τα μολυσμένα αρχεία ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή, ζητείται η καταβολή χρηματικού ποσού, με τη χρήση του ψηφιακού νομίσματος Bitcoin (BTC) ως «λύτρα», σε διαφορετική περίπτωση καθίστανται απροσπέλαστα για το χρήστη τους.
Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό έχει τη δυνατότητα να αυτοδιαδίδεται μέσω του τοπικού δικτύου και να κρυπτογραφεί τα αρχεία κάθε συστήματος στο οποίο αποκτά πρόσβαση. Η δυνατότητα αυτή το καθιστά εξαιρετικά επικίνδυνο σε εταιρικά δίκτυα όπου η διάδοση μπορεί να είναι ραγδαία.
Διαβάστε, επίσης:Οι Έλληνες Anonymous απειλούν την Τουρκία: Με λάθος λαό τα έχετε βάλει!