Εκτοξεύτηκε το κινεζικό σκάφος που θα προσσεληνωθεί στην αθέατη πλευρά της Σελήνης

Το ρομποτικό κινεζικό διαστημικό σκάφος Chang’e-4 εκτοξεύτηκε χθες Παρασκευή από το κέντρο εκτόξευσης δορυφόρων του Σιτζάνγκ με σκοπό να μελετήσει την αθέατη σε εμάς πλευρά της Σελήνης.

Όπως μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο Xinhua, ο πύραυλος Long March-3B που μεταφέρει το ρομποτικό σκάφος εκτοξεύτηκε από το Σιτσάντ της νοτιοδυτικής Κίνας στις 2.23 (του Σαββάτου, τοπική ώρα), ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στην εξερεύνηση του διαστήματος.

Αν όλα πάνε καλά, θα είναι το πρώτο σκάφος που -κατά πάσα πιθανότητα στις 3 Ιανουαρίου 2019- θα προσεληνωθεί στην «πίσω» πλευρά του φεγγαριού, καθώς όλες οι αμερικανικές και σοβιετικές-ρωσικές αποστολές έχουν γίνει στην «μπροστινή» φωτεινή πλευρά. Ποτέ έως τώρα κάποιο σκάφος ή αστροναύτης δεν έχει καταφέρει να «πατήσει» στη λεγόμενη, λανθασμένα όμως, “σκοτεινή” πλευρά, η οποία στην πραγματικότητα δεν είναι σκοτεινή, αφού δέχεται το φως του Ηλίου, όταν το φεγγάρι βρίσκεται ανάμεσα στη Γη και στο μητρικό άστρο μας.

Οι από ψηλά παρατηρήσεις της αθέατης πλευράς του φεγγαριού τόσο από δορυφόρους, όσο και από τους αστροναύτες μέσα στις διαστημικές ακάτους, έχουν αποκαλύψει ότι -για άγνωστο λόγο- διαθέτει ένα παχύτερο και μεγαλύτερης ηλικίας φλοιό, καθώς επίσης περισσότερους και βαθύτερους κρατήρες από ό,τι η φωτεινή πλευρά. Αποτελεί ακόμη μυστήριο για τους επιστήμονες γιατί τα δύο «πρόσωπα» της Σελήνης έχουν αυτές τις διαφορές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η Κίνα προωθεί προγράμματα με σκοπό να στείλει άνθρωπο στη Σελήνη

Tο όραμα του για αποικισμό της Σελήνης αποκάλυψε ο Τζεφ Μπέζος

NASA και Roskosmos σχεδιάζουν διαστημικό σταθμό για την Σελήνη