Mε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να αναζητά μέσα από ετερόκλητες μεταγραφές και προσφέροντας πολιτικά «αντίδωρα» σε θέσεις ψηφοδελτίων και υπουργικούς θώκους, ξεκινά από τις δέκα το πρωί σήμερα η συζήτηση στην Ολομέλεια της αγωνιώδους προσπάθειάς του προκειμένου αύριο τα μεσάνυχτα, στην κρίσιμη ονομαστική ψηφοφορία, να λάβει 151 θετικές ψήφους.
Η διήμερη κοινοβουλευτική μάχη επιβίωσης της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα ξεκινάει με την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια και θα ακολουθήσουν οι πρώτες τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών της αντιπολίτευσης. Μια πρώτη μετωπική εφ’ όλης της ύλης σύγκρουση σήμερα το πρωί, που δεν θα είναι όμως και η μοναδική. Καθώς α αύριο το βράδυ η κοινοβουλευτική αυτή συζήτηση θα κλείσει πάλι με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και του πρωθυπουργού.
Η κυβέρνηση αναμένεται να δεχθεί, παρά τους συντετμημένους χρόνους που επέλεξε να υπάρξουν για να αποφύγει την πολιτική φθορά, ένα σκληρό σφυροκόπημα από την αντιπολίτευση, η οποία θα καταστήσει σαφές σε όλους τους τόνους ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, μετά το «προγραμματικό» διαζύγιο με τους ΑΝ.ΕΛ. και με αλά καρτ πλειοψηφίες πλέον, είναι και πολιτικά απονομιμοποιημένη.
Οι ανησυχίες του Μαξίμου και οι φόβοι που υπάρχουν για το πόσο δεμένοι είναι οι 6 «πρόθυμοι» που χρειάζεται και τι «αντοχές» θα έχουν από την πίεση και την κριτική που θα δεχθούν σήμερα και αύριο στην Ολομέλεια για τη στάση τους αυτή, φάνηκαν από την επιμονή χθες του ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων η συζήτηση να κρατήσει μόλις δύο ημέρες και όχι να εξαντληθεί το τριήμερο.
Η Ν.Δ. φέρεται να διαφώνησε στη ΔτΠ κάθετα με την «κουτσουρεμένη» συζήτηση υποστηρίζοντας ότι στην κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία, που είναι η ψήφος εμπιστοσύνης, θα πρέπει να υπάρχει άνεση, να μιλήσουν όσο περισσότεροι μπορούν και για να γίνει αυτό εφικτό θα πρέπει να εξαντληθεί το συνταγματικό περιθώριο των τριών ημερών. Μπροστά, όμως, στη διαφαινόμενη καταψήφιση της πρότασής της, καθώς στη ΔτΠ την πλειοψηφία έχουν οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, η Ν.Δ. αναγκάστηκε να μην επιμείνει. Ετσι η ομόφωνη απόφαση που ελήφθη, μέσα σε ένα έντονο κλίμα, ήταν να υπάρξουν τέσσερις κύκλοι ομιλητών, εναλλάξ από κάθε κόμμα και αναλόγως της αριθμητικής κοινοβουλευτικής δύναμης που διαθέτουν. Και συνολικά να μιλήσουν 60 βουλευτές.
Το δεύτερο «μπλόκο» στις αρχικές αποφάσεις της κυβέρνησης, που έθεσε χθες η Ν.Δ. στη ΔτΠ ουσιαστικά το «κέρδισε» παρά το διαφορετικό σκεπτικό που υιοθέτησε για πολιτικούς λόγους ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η Ν.Δ. υποστήριξε πως δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί η χθεσινή προγραμματισμένη συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, όπως ήθελε το Μαξίμου. Το «γαλάζιο» σκεπτικό ήταν απλό όσο και η λογική, λέγοντας ότι από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός ο ίδιος έχει αναγνωρίσει ότι δεν ξέρει εάν εξακολουθεί να διαθέτει την εμπιστοσύνη της Βουλής, για αυτό και ζητάει την επαναβεβαίωσή της, δεν μπορεί την ίδια ώρα να κάνει ότι δεν συμβαίνει τίποτα… και να νομοθετεί ακάθεκτα.
Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκαν τελικά να μην γίνει η συνεδρίαση της Ολομέλειας και αυτή να πάει για την ερχόμενη Πέμπτη, εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται κυβέρνηση, αλλά αυτό για να υπάρξει χρόνος ώστε να προετοιμαστούν οι βουλευτές για τη σημερινή συνεδρίαση και όχι γιατί υπάρχει πρόβλημα.
Διαβάστε, επίσης:
Μητσοτάκης: Σκηνοθετημένο το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ – Εκλογές τώρα