«Τα τελευταία χρόνια και ιδίως τους τελευταίους έξι μήνες, μετά το οριστικό τέλος των μνημονίων, έχουμε αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για τη ρύθμιση της πλήρως απορρυθμισμένης αγοράς εργασίας που παραλάβαμε στις αρχές του 2015. Στόχος μας είναι η δημιουργία αξιοπρεπών θέσεων εργασίας, έναν στόχο που τον εξειδικεύουμε στις επιμέρους κατευθύνσεις της καταπολέμησης της ανεργίας, της ενίσχυσης του εισοδήματος και της διαπραγματευτικής θέσης των εργαζομένων. Για τους στόχους αυτούς, δουλεύουμε πάνω σε τρεις πυλώνες, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων, την αύξηση του κατώτατου μισθού και την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας».
Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον υφυπουργό Εργασίας, Νάσο Ηλιόπουλο, με θέμα τις δράσεις για τη μείωση της ανεργίας και την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας. Παράλληλα, ανέφερε ότι η δουλειά σε κάθε έναν από αυτούς τους πυλώνες μόνο τότε αποκτά αξία, εφόσον συνοδεύεται με αποτελέσματα και στο μέτωπο της αποκλιμάκωσης της ανεργίας.
«Οι δύο εμβληματικές παρεμβάσεις που υλοποιήσαμε το τελευταίο εξάμηνο ήταν η επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων από τον Αύγουστο του 2018 και η αύξηση του κατώτατου μισθού με την ταυτόχρονη κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους έως 25 ετών, από την 1η Φεβρουαρίου 2019» σημείωσε η υπουργός Εργασίας, υπενθυμίζοντας τα εξής:
«– Από τον περασμένο Αύγουστο έχουμε επεκτείνει και καταστήσει γενικώς υποχρεωτικές 11 κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που καλύπτουν συνολικά πάνω από 200.000 εργαζόμενους και σημαίνουν αυξήσεις μισθών για δεκάδες χιλιάδες μισθωτούς.
– Επίσης, από την 1η Φεβρουαρίου 2019 ισχύει ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός, χωρίς ηλικιακές διακρίσεις. Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 11%, από τα 586 στα 650 ευρώ και για τους νέους κατά 27%, από τα 510 στα 650 ευρώ.
– Βελτίωση του εισοδήματός τους από την αύξηση του κατώτατου μισθού έχουν συνολικά 600.000 εργαζόμενοι και άλλοι 280.000 συμπολίτες μας που λαμβάνουν επιδόματα, τα οποία συνδέονται με τον κατώτατο μισθό, όπως το επίδομα ανεργίας και η ειδική παροχή μητρότητας.
– Για πρώτη φορά, μετά από σχεδόν μία δεκαετία, έχουμε αύξηση μισθών στη χώρα και αυτό είναι και ουσιαστικά και συμβολικά πολύ σημαντικό βήμα για τον κόσμο της εργασίας».
Επιπλέον, τόνισε ότι οι διαμορφωμένες τριετίες προσαυξάνονται στη βάση του νέου κατώτατου μισθού. Όσον αφορά στην εφαρμογή της αύξησης του κατώτατου μισθού, είπε ότι το υπουργείο Εργασίας βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα, προκειμένου ελέγξει την τήρησή του με συγκεκριμένο σχέδιο και εργαλεία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αχτσιόγλου: Εμβληματική η απόφαση για αύξηση του κατώτατου μισθού
Έφη Αχτσιόγλου: Ψήφος εμπιστοσύνης, σημαίνει αύξηση του κατώτατου μισθού
Αχτσιόγλου: «Αλλαγή σελίδας για την ελληνική οικονομία η αύξηση του κατώτατου μισθού»