Το μέλλον των τηλεπικοινωνιών με δυο χαρακτήρες: «5G»

Αν προσπαθούσε κανείς να δώσει μια κωδική ονομασία στο Mobile World Congress 2019 (MWC 2019), το οποίο πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βαρκελώνη, η καλύτερη πρόταση θα ήταν να χρησιμοποιήσει δύο χαρακτήρες, έναν αριθμό και ένα γράμμα «5G». Οι δύο αυτοί χαρακτήρες που συμβολίζουν την νέα γενιά δικτύων, περιγράφουν το μέλλον που έρχεται στις τηλεπικοινωνίες και όχι μόνο.

Τα δίκτυα 5G αποτέλεσαν το κεντρικό θέμα της διοργάνωσης, καθώς η λειτουργία τους τέμνει οριζόντια τις κεντρικές ενότητες της διοργάνωσης που ήταν η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), η συνδεσιμότητα, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) και η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση (Industry 4.0).

Από τα λεκτικά μηνύματα στα περίπτερα των 2.500 εκθετών από περίπου 200 χώρες του κόσμου, έως τις συζητήσεις στα δεκάδες πάνελ που οργανώθηκαν -με τη συμμετοχή πολλών από τους 7.000 διευθύνοντες συμβούλους και τους εκατοντάδες ειδικούς αναλυτές – αλλά και στα «πηγαδάκια» που σχηματίζονταν στα καφέ των εγκαταστάσεων στα 400 στρέμματα της MWC 2019, πρωταγωνιστής των συζητήσεων ήταν τα ασύρματα συστήματα 5ης γενιάς.

Η τεχνολογία 5G που παρέχει 100 φορές μεγαλύτερη ταχύτητα στη μετάδοση δεδομένων σε σχέση με το σημερινό δίκτυο 4G, σχεδιάζεται να είναι εμπορικά διαθέσιμη διεθνώς μέχρι το 2020 ενώ το κόστος ενσωμάτωσης της σε όλους τους τομείς της οικονομίας αναμένεται να αγγίξει τα 2,7 τρισ. δολάρια μέχρι το τέλος του 2020.

Ο τηλεπικοινωνιακός τομέας θα χρειαστεί περίπου 1 τρισ. δολάρια επενδύσεις για την ανανέωση των υποδομών και 1,7 τρισ. δολάρια για την ενσωμάτωση των τεχνολογιών στα προϊόντα, στις υπηρεσίες και στις υποδομές που θα οδηγήσει στο ΙoΤ. Η επιστροφή της δαπάνης για το 5G θα απαιτήσει περίπου 10 – 12 χρόνια εν αντιθέσει με το κυρίαρχο σήμερα 4G που το αντίστοιχο διάστημα ήταν 4 – 6 χρόνια. To 2022 αναμένεται η μεγαλύτερη διακίνηση δεδομένων από έχει δημιουργηθεί από την αρχή του internet. Μέχρι το 2022 προβλέπεται ότι θα υπάρχουν περισσότερες από 400 εκατομμύρια συνδέσεις 5G και 4 δισεκατομμύρια συνδέσεις μεταξύ μηχανών (M2M), οι οποίες θα προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη διακίνηση δεδομένων ακόμη και εξαπλάσια από ότι σήμερα, δημιουργώντας έτσι ευκαιρίες για την ανάπτυξη νέων έξυπνων εφαρμογών (apps) και νέων πεδίων σε όλους τους τομείς της βιομηχανίας.

To 2019 το 5G θα λειτουργήσει σε 16 σημαντικές διεθνείς αγορές. Στο μεταξύ παράλληλα θα συνεχίσει η ανάπτυξη του 4 G καταλαμβάνοντας το 60% το 2025 από 43% φέτος. Το 2025 το 5G θα αντιπροσωπεύει το 15% των συνδέσεων παγκοσμίως. Στην Κίνα και την Ευρώπη το ποσοστό αυτό θα ανέρχεται σε 30% ενώ στις ΗΠΑ μία στις δύο συνδέσεις θα είναι 5G. Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας επενδύουν περίπου 160 δισ. δολάρια το χρόνο στην επέκταση και ανανέωση των δικτύων. To 5G θα συνεισφέρει 2,2 τρις. δολάρια στη διεθνή οικονομία τα επόμενα 15 χρόνια.

Ο αριθμός των IoT συνδέσεων θα τριπλασιαστεί φτάνοντας τα σε 25 δισ. μέχρι το 2025, ενώ τα διεθνή κέρδη από το IoT θα τετραπλασιαστούν σε 1,1 τρις. δολάρια. Περισσότεροι από ένα δισ. νέοι χρήστες κινητού έχουν προστεθεί από το 2013 ανεβάζοντας το σύνολο σε 5,1 δισ. τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού. Υπάρχει πρόβλεψη για 700 εκατομ. νέους χρήστες τα επόμενα 7 χρόνια, το ένα τέταρτο των οποίων θα προέλθει από την Ινδία. Επιπλέον 1,4 δισ. χρήστες θα αρχίσουν να έχουν πρόσβαση στο internet μέσο κινητού τα επόμενα 7 χρόνια ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό χρηστών σε 5 δισ. το 2025, δηλαδή στο 60% του πληθυσμού της γης.

Τα παραπάνω στοιχεία, που προέρχονται από μελέτες του Οικονομικού Οίκου Greensill και του Global System for Mobile Communications Association (GSMA) εξηγούν την στροφή των εταιρειών επικοινωνίας στο νέας γενιάς δίκτυο, που βρίσκεται κυριολεκτικά προ των πυλών, αλλά ταυτόχρονα δικαιολογούν και τον σκεπτικισμό που επιδεικνύουν οι πάροχοι διεθνώς για τις τεράστιες επενδύσεις που θα απαιτηθούν και το μέγεθος του ρίσκου. Στοιχείο προβληματισμού επίσης αποτελεί η διαχείριση των δεδομένων που θα συγκεντρώνονται και η αξιοποίηση τους με στόχο τον σχεδιασμό νέων υπηρεσιών και την ανάπτυξη νέων αγορών. Επίσης το θέμα της συγκέντρωσης δεδομένων απασχολεί τη διεθνή κοινότητα ενώ από πολλές πλευρές διατυπώνεται η πρόταση δημιουργίας κανονιστικών πλαισίων με καθολική διεθνή ισχύ.

Καθώς οι συμμετέχοντες στα πάνελ και στα φόρουμ του MWC 2019 άνοιγαν την συζήτηση στους παραπάνω άξονες, η οποία θα συνεχιστεί και εκτός Βαρκελώνης σε αντίστοιχες διοργανώσεις και φόρα, οι εκθέτες στα περίπτερα τους επιχειρούσαν να «εκπαιδεύσουν» τους περίπου 120.000 επισκέπτες παρουσιάζοντας προτάσεις εφαρμογής της τεχνολογίας 5G. Η μέθοδος της «εκπαίδευσης» θεωρείται από πολλούς κατασκευαστές υποδομών 5G ως «Δούρειος Ίππος«, αφού κοινό και βιομηχανία θα εξοικειωθούν με την νέα τεχνολογία και στη συνέχεια θα δημιουργήσουν νέες ανάγκες εφαρμογών και υπηρεσιών δίνοντας ώθηση στην παραπέρα ανάπτυξη της αγοράς 5G.

Μπορεί τα αναδιπλούμενα κινητά τηλέφωνα -τα οποία βρίσκονταν μέσα σε γυάλινες προθήκες υπό το άγρυπνο βλέμμα ανδρών ιδιωτικής ασφάλειας- να έτυχαν της μεγαλύτερης προβολής, ωστόσο η συμβολή της τεχνολογίας 5G στην διαμόρφωση του αύριο αποκαλύπτονταν στις εφαρμογές ρομποτικής, τεχνητής νοημοσύνης και συνδεσιμότητας, και σε τομείς από την βιομηχανική παραγωγή και την γεωργία, μέχρι την ιατρική, τον τουρισμό, την τέχνη, την ψυχαγωγία, τα παιχνίδια και την… μαγειρική.

Σχέδια αυτοματοποιημένων εργοστασίων που λειτουργούν χωρίς εργαζομένους και προαναγγέλλουν το Industry 4.0, μοντέλα ψηφιακών πόλεων, γεωργικές παραγωγές, ιχθυοκαλλιέργειες ακόμη και μελισσοκομικές μονάδες που παρακολουθούνται από αισθητήρες, εγχειρήσεις με εξ αποστάσεως συμβουλευτική ειδικών σε πραγματικό χρόνο, drone αεροταξί χωρίς οδηγό, αυτοκίνητα με ενσωματωμένες λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης και μικρά οχήματα χωρίς οδηγό με διαμοιρασμό χρήσης, συναυλίες με συμμετοχή μουσικών εξ αποστάσεως με την χρήση ολογραμμάτων, μαγειρική από έξυπνες εφαρμογές, ρομπότ ζωγράφοι και μουσικοί, αλλά και το διάσημο ρομπότ «Σοφία» που συνομιλούσε με τους επισκέπτες, συνέθεταν το οικοσύστημα του μέλλοντος, που πρότεινε η MWC 2019.

Πέρα από τα εκθέματα όμως, η απάντηση στους προβληματισμούς που απασχόλησαν την διοργάνωση ίσως να «γράφτηκε στον τοίχο» των τεράστιων εγκαταστάσεων, όπου προβάλλονταν σε βίντεο απευθείας μετάδοσης οι συζητήσεις στα πάνελ, και να συνοψίζεται στα λόγια στελέχους μεγάλης επιχείρησης του κλάδου: «Ανθρώπινες δεξιότητες όπως η καινοτομία, η δημιουργικότητα και η αναλυτική σκέψη θα αποκτήσουν πολύ μεγαλύτερη σημασία τα επόμενα χρόνια… Σε κάθε γενιά της ασύρματης τεχνολογίας υπάρχουν νικητές και ηττημένοι Για να επιβιώσεις χρειάζεται να καταλαβαίνεις τη δυναμική και να παίρνεις ρίσκα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έρχονται οι συσκευές που θα τυλίγονται σαν μια κόλλα χαρτί

Το πρώτο κβαντικό διαδίκτυο θα έρθει σε λιγότερα από δέκα χρόνια

Ο εφευρέτης του «διαδικτύου» προειδοποιεί για τη συγκέντρωση δύναμης σε λίγες τεχνολογικές εταιρείες