Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλέιζιο κήρυξε προχθές Τρίτη την πόλη σε κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης μετά την επιδημία ιλαράς που έχει ξεσπάσει στο Μπρούκλιν, κυρίως μεταξύ των παιδιών των υπερορθόδοξων Εβραίων, και ζήτησε από όλους τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν. Σε διαφορετική περίπτωση προειδοποίησε ότι θα τους επιβληθούν πρόστιμα.
Αυτή είναι η μεγαλύτερη επιδημία ιλαράς, μιας ασθένειας που έχει σχεδόν εξαλειφθεί, η οποία έχει καταγραφεί στη Νέα Υόρκη από το 1991.
Από τον Οκτώβριο έχουν επιβεβαιωθεί 285 κρούσματα της ιλαράς στην πόλη, εκ των οποίων 246 παιδιά, κυρίως στην κοινότητα των υπερορθόδοξων Εβραίων στη συνοικία Ουίλιαμσμπεργκ, επεσήμανε ο ντε Μπλέιζιο. Πρόκειται για ραγδαία αύξηση σε σχέση με τα μόλις δύο κρούσματα που είχαν καταγραφεί το 2017, η οποία συνδέεται άμεσα με το αντιεμβολιαστικό κίνημα.
Συνολικά 21 άνθρωποι έχει χρειαστεί να νοσηλευθούν, εκ των οποίων πέντε στην εντατική. Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για θανάτους.
Η επιδημία στη Νέα Υόρκη εντάσσεται στο πλαίσιο της επανεμφάνισης της ιλαράς, με 465 κρούσματα να έχουν καταγραφεί σε 19 πολιτείες των ΗΠΑ μέχρι στιγμής φέτος.
Όλοι οι κάτοικοι τεσσάρων ζωνών στο Ουίλιαμσμπεργκ, στο βορειοδυτικό Μπρούκλιν, «που ενδέχεται να έχουν εκτεθεί στην ιλαρά» πρέπει να εμβολιαστούν, τόνισε ο ντε Μπλέζιο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Διαφορετικά κινδυνεύουν με πρόστιμο 1.000 δολαρίων και ποινικές διώξεις.
Παράλληλα στην περιοχή αυτή οι παιδικοί σταθμοί της κοινότητας των υπερορθόδοξων Εβραίων καθώς και οι γεσίβας, τα ταλμουδικά σχολεία, που δέχονται μη εμβολιασμένα παιδιά επίσης κινδυνεύουν με ποινικές διώξεις ακόμη και με αναστολή της άδειας λειτουργίας τους.
Μέχρι στιγμής στην πολιτεία της Νέας Υόρκης είναι υποχρεωτικά μια σειρά εμβόλια για την εγγραφή των παιδιών στο σχολείο, όμως επιτρέπονται οι εξαιρέσεις για θρησκευτικούς λόγους.
Η επανεμφάνιση της ιλαράς στη Νέα Υόρκη, όπως και σε άλλες περιοχές του κόσμου, αποδίδεται στο αντιεμβολιαστικό κίνημα, που τροφοδοτείται ευρέως από το Διαδίκτυο και τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ