Σουδάν: Ο στρατός ανέτρεψε τον πρόεδρο Μπασίρ έπειτα από εβδομάδες διαδηλώσεων

Ο Σουδανός πρόεδρος Όμαρ αλ Μπασίρ, ο οποίος με σιδηρά πυγμή κυβέρνησε επί 30 χρόνια την αφρικανική χώρα, ανετράπη σήμερα από ένα στρατιωτικό πραξικόπημα που ακολούθησε ένα λαϊκό κίνημα αμφισβήτησης μηνών ενάντια στον οικονομικό μαρασμό που βιώνει το Σουδάν, με ένα στρατιωτικό συμβούλιο να κυβερνά πλέον τη χώρα για μια μεταβατική περίοδο δύο ετών.

Το εορταστικό κλίμα που προκάλεσε στους διαδηλωτές το άκουσμα της πτώσης του Μπασίρ μετατράπηκε γρήγορη σε οργή, με την κυριότερη οργάνωση που διοργανώνει τις διαδηλώσεις να απορρίπτει την ανακοίνωση του υπουργού Άμυνας για μεταβατική περίοδο δύο ετών υπό ένα στρατιωτικό συμβούλιο, καλώντας σε συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Τέτοιες διαμαρτυρίες, που πλέον γίνονται νύχτα μέρα ενέχουν τον κίνδυνο βίαιων συγκρούσεων, με τις στρατιωτικές αρχές να επιβάλουν σήμερα ένα μήνα απαγόρευσης κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας από τις 23:00 έως τις 05:00 ώρα Ελλάδας.

«Ανακοινώνω, ως υπουργός Άμυνας, την πτώση του καθεστώτος και την κράτηση σε ασφαλή τοποθεσία του επικεφαλής του», δήλωσε σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση ο Άουαντ Μοχάμεντ Άχμεντ Ιμπν Αούφ. Ο Σουδανός υπουργός Άμυνας είπε πως θα διεξαχθούν εκλογές στο τέλος της μεταβατικής περιόδου.

Όλο το πρωί, ενώ η κρατική τηλεόραση διέκοψε το πρόγραμμα της τα ξημερώματα για να προαναγγείλει μια «σημαντική αναγγελία των ενόπλων δυνάμεων», ένα τεράστιο πλήθος είχε συγκεντρωθεί στο κέντρο του Χαρτούμ, και αδημονούσε για την αποχώρηση του 75χρονου Μπασίρ από την εξουσία, την οποία κατέλαβε με πραξικόπημα το 1989.

«Το καθεστώς έπεσε, το καθεστώς έπεσε!» τραγουδούσαν οι χιλιάδες διαδηλωτές που έκαναν καθιστική διαμαρτυρία από το Σάββατο μπροστά από το κτίριο του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων.

Αλλά μετά την ανακοίνωση το απόγευμα, η χαρά άρχιζε να ξεθωριάζει.

«Ο λαός δεν θέλει ένα μεταβατικό στρατιωτικό συμβούλιο», δήλωσε με tweet του ο Αλά Σαλάχ, ο μαθητής «σύμβολο» του κινήματος. «Θέλουμε ένα συμβούλιο πολιτών να ηγηθεί της μετάβασης».

«Δεν φεύγουμε, δεν φεύγουμε», φώναζαν διαδηλωτές στο Χαρτούμ. «Δεν θα φύγουμε από εδώ μέχρι να κερδίσουμε», έγραφε ένα πανό.

«Πολλοί άνθρωποι έχουν έρθει με τις οικογένειές τους πιστεύοντας ότι θα μπορούσαν να γιορτάσουν … αλλά οι περισσότεροι από αυτούς φεύγουν τώρα, απογοητευμένοι», είπε ένας από τους διαδηλωτές.

Ουάσινγκτον, Παρίσι, Λονδίνο, Βρυξέλλες, Βερολίνο και Βαρσοβία ζήτησαν έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Σουδάν, η οποία πιθανώς θα γίνει αύριο Παρασκευή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ