Έτοιμο προς κατάθεση το νομοσχέδιο για τα ασφαλιστικά ταμεία

Από πλευράς υπουργείου Εργασίας είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε το νομοσχέδιο για τα ασφαλιστικά ταμεία και η κατάθεσή του εξαρτάται αποκλειστικά από τον προγραμματισμό της Βουλής. Αυτό δήλωσε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου σε συνομιλία που είχε με κοινοβουλευτικούς συντάκτες διευκρινίζοντας παράλληλα ότι σε αυτό το νομοσχέδιο δεν θα περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις των 120 δόσεων για την εφορία.

Σειρά μέτρων για τη διασφάλιση εργαζομένων στον κλάδο επισιτισμού περιλαμβάνει το ν/σ του Υπ. Εργασίας, διαβεβαίωσε η Έφη Αχτσιόγλου. Άμεσα επεκτείνονται άλλες 3 κλαδικές συμβάσεις

Δίχτυ προστασίας με σειρά μέτρων για τους εργαζόμενους στον κλάδο επισιτισμού και ειδικά για τους διανομείς, θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που είναι ήδη έτοιμο και θα κατατεθεί στη Βουλή.

Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, διευκρινίζοντας, παράλληλα, ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή και εξετάζει να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα σε άλλο νομοσχέδιο, μέσα από διαβούλευση που θα γίνει.

Αφορμή ήταν επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Χρήστου Κατσώτη που τόνισε ότι ο θάνατος του 19χρονου διανομέα στη Θεσσαλονίκη έφερε στην επιφάνεια τις τραγικές συνθήκες ανθυγιεινής εργασίας και την παντελή έλλειψη μέτρων για την ασφάλεια των εργαζομένων σε αυτό τον κλάδο.

Η κ. Αχτσιόγλου αναγνώρισε ότι στον κλάδο επισιτισμού -και ειδικότερα σε ότι αφορά τους διανομείς- όντως υπάρχουν πολλά προβλήματα παραβατικότητας από τους εργοδότες, τα οποία, όπως τόνισε, θα αντιμετωπιστούν μέσα από το νέο νομοθετικό πλαίσιο.

«Πράγματι οι εργαζόμενοι διανομείς αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα, όπως η επικινδυνότητα και η αδήλωτη και υποδουλωμένη εργασία, που είναι συχνό φαινόμενο. Κάναμε αρκετά τόσο για την τήρηση των ωραρίων και την αδήλωτη εργασία, ενώ προβλέψαμε ένα αυστηρό πλαίσιο για τους παραβάτες καθ’ υποτροπή που φθάνει μέχρι και την ποινή του κλεισίματος της επιχείρησης. Η αδήλωτη εργασία μειώθηκε κατά 10%», υπογράμμισε η κ. Αχτσιόγλου.

Όπως είπε, υπάρχει πράγματι ένα νομοθετικό κενό το οποίο θα καλυφθεί με σειρά ρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση και προβλέπουν, μεταξύ άλλων, την υποχρέωση του εργοδότη να παρέχει στον εργαζόμενο διανομέα: συντήρηση του οχήματος, μέτρα ατομικής προστασίας του και μηνιαία καταβολή για τη χρήση και συντήρηση του οχήματος πέραν του μισθού του. Παράλληλα, ο εργοδότης θα είναι υποχρεωμένος να δηλώνει τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος στο μητρώο καταγραφής δικύκλων.

«Θα κάνουμε πιο αυτοτελείς ελέγχους. Θα υπάρξει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προδιαγραφών σε ότι αφορά την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων ειδικά στον κλάδο επισιτισμού. Ήδη, έχουμε αναθέσει τη μελέτη για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Θα είναι ένα ουσιαστικό πρώτο βήμα για αυτούς τους εργαζόμενους ώστε να υπάρχει ένα νομοθετικό πλαίσιο που δεν υπήρχε πριν», τόνισε η υπουργός Εργασίας.

Έμφαση έδωσε η κ. Αχτσιόγλου στους ελέγχους που γίνονται από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΕ), που έχει στοχεύσει, όπως επισήμανε, «στον κλάδο του επισιτισμού ο οποίος είναι κατεξοχήν παραβατικός».

«Από το 2017 – 2018 έγιναν από το ΣΕΕ 15.000 έλεγχοι και έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 22 εκατ. ευρώ, ενώ η Επιθεώρηση Υγείας έκανε 4.500 ελέγχους και έχει επιβάλει πρόστιμα ύψους 300.000 ευρώ», ανέφερε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΣΥ Βασίλη Κεγκέρογλου, που ζήτησε τη στήριξη του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, με ευθύνη της, τα εργασιακά δικαιώματα είναι στον αέρα, η υπουργός Εργασίας αντέτεινε ότι η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι γεγονός που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.

«Από την 21η Αυγούστου 2018 επαναφέραμε σε ισχύ τις βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την επεκτασιμότητα και την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης. Ήδη, έχουμε επεκτείνει 11 κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας που καλύπτουν συνολικά περισσότερους από 200.000 εργαζόμενους», υπογράμμισε η Υπουργός Εργασίας.

Ταυτόχρονα, ενημέρωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα σχεδιάζεται η επέκταση τριών συλλογικών συμβάσεων στα μη κύρια τουριστικά καταλύματα, στις τράπεζες και των ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού Χανίων.

«Οι συμβάσεις που υπογράφονται και αυτές που είναι σε ισχύ ελέγχονται και όσες πληρούν την προϋπόθεση της κάλυψης του 51% των εργαζομένων ενός κλάδου είτε έχουν επεκταθεί είτε θα επεκταθούν», τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ