Ευθύνες από τη δικαιοσύνη ζητούν 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, (πολλοί από του 53), γιατί ζήτησε να επανεξεταστεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου για την υπόθεση της Μανωλάδας.
Ειδικότερα οι βουλευτές ζητούν να μάθουν με ποια διαδικασία κατατέθηκε το αίτημα επανεξέτασης και αν θα υπάρξει διοικητικός έλεγχος για καταλογισμό ευθυνών σε εκείνους που προχώρησαν στην κατάθεση του αιτήματος εν αγνοία του αρμόδιου μηχανισμού παρακολούθησης αποφάσεων του ΕΔΑΔ αλλά και της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων Δικαιοσύνης και Εξωτερικών.
Επίσης ζητούν να μάθουν αν έχει αποσταλεί έγγραφο στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου από το υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά και την επιθεώρηση των δικαστηρίων για να διερευνηθεί η αθώωση για την υπόθεση της Μανωλάδας που οδήγησε στην καταδίκη της Ελλάδας.
Η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε αποζημίωση 600.000 ευρώ στα θύματα, το 2017
Τέσσερα χρόνια μετά τον τραυματισμό δεκάδων αλλοδαπών εργατών γης από τα σκάγια επιστατών στη Μανωλάδα, στις 30 Μαρτίου 2017, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δικαίωσε τα θύματα και επιδίκασε αποζημίωση 600 000 ευρώ για τους μετανάστες που απασχολούνταν σε καλλιέργειες φράουλας υπό άθλιες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας.
Εξετάζοντας την προσφυγή 42 εργατών γης από το Μπανγκλαντές το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι όλοι τους υπήρξαν θύματα καταναγκαστικής εργασίας. Ακόμη έκρινε ότι το ελληνικό κράτος απέτυχε να προστατεύσει τα θύματα, δεν ερεύνησε σε βάθος την υπόθεση και δεν τιμώρησε τους υπαίτιους. Σύμφωνα με την απόφαση, το ελληνικό κράτος καλείται να καταβάλει σε κάθε έναν από τους 42 αιτούντες που προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποζημίωση από 12.000 έως 16.000 ευρώ.
Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου οι 42 Μπανγκλαντεσιανοί εργάζονταν από τον Οκτώβριο του 2012 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2013 σε καλλιέργειες φράουλας στη Μανωλάδα. Οι εργοδότες τους είχαν υποσχεθεί μεροκάματο 22 ευρώ για επτάωρη εργασία και επιπλέον τρία ευρώ για κάθε υπερωρία. Στην πράξη όμως οι εργάτες δούλευαν συνολικά 12 ώρες την ημέρα υπό την επίβλεψη οπλισμένων φρουρών. Στις 17 Απριλίου 2013 οι εργάτες, απλήρωτοι επί μήνες, διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα τους και εισέπραξαν τα σκάγια τριών επιστατών.
Επανεξέταση ζήτησε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους
Την επανεξέταση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σχετικά με τους μετανάστες της Νέας Μανωλάδας ζήτησε το ελληνικό κράτος, καθώς κατέθεσε επίσημο αίτημα επανεξέτασης της προσφυγής των 42 μεταναστών, από την Ευρεία Σύνθεση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την τελευταία ημέρα της τρίμηνης προθεσμίας που είχε λάβει (30 Ιουνίου 2017), προκειμένου να ξεκινήσει να καταβάλει τις αποζημιώσεις που επιδίκασε η απόφαση που είχε εκδοθεί στις 30 Μαρτίου.
Πυρά από Κατρούγκαλο, Γιαννακάκη
Ερωτηθείς για την αποκάλυψη ότι είχε ζητηθεί από το ελληνικό κράτος η επανεξέταση της καταδικαστικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την υπόθεση της Μανωλάδας, ο Γιώργος Κατρούγκαλος άφησε σαφείς αιχμές για το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.
Όπως χαρακτηριστικά είπε πρόκειται για «αστοχία ή πρωτοβουλία με στόχευση, η απόφαση του Νομικού Συμβουλίου».
Θέμα «αυτονόμησης» του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους από την πολιτική ηγεσία έθεσε ευθέως και η γενική γραμματέας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Μαρία Γιαννακάκη, με αφορμή την υπόθεση του αιτήματος για επανεξέταση της καταδικαστικής για την Ελλάδα απόφασης για τα εγκλήματα κατά των μεταναστών εργατών γης στη Μανωλάδα. Υποστηρίζει πως το όργανο του κράτους δεν ζήτησε οδηγίες, ως όφειλε, από την κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις της στην Εφημερίδα των Συντακτών, η Μ. Γιαννακάκη υποστηρίζει πως το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους δεν ζήτησε οδηγίες για τον χειρισμό της υπόθεσης από την πολιτική ηγεσία αλλά από τα δικαστήρια, τονίζοντας πως τα δικαστήρια δεν είναι αρμόδια για να δίνουν οδηγίες για το χειρισμό της υπόθεσης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Η κυβέρνηση κατασκευάζει εχθρούς» καταγγέλλουν δικαστές και εισαγγελείς
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οξύνει την κόντρα Κυβέρνησης – Δικαιοσύνης με παρέμβασή του ο Κοντονής
ΑΚΟΜΑ: Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο Τσίπρας – Συναντά τον πρόεδρο της Σερβίας και τον Βούλγαρο πρωθυπουργό