Την υλοτόμηση των εκατοντάδων νεκρών δένδρων στο Σέιχ Σου, θυμάτων του εντόμου-φονιά που έπληξε περίπου 3.500 στρέμματα πευκοδάσους στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης, άρχισαν από το πρωί της Τετάρτης οι πρώτοι δασεργάτες του Σταυρού Θεσσαλονίκης, με σημείο εκκίνησης τη θέση Μπάρμπα-Γιώργη.
Δύο συνεταιρισμοί από τον Σταυρό θα διαμοιραστούν μέσα στο δάσος. Στη συνέχεια, από κοινού με τη Διεύθυνση Αναδασώσεων, θα πραγματοποιηθούν από το Δασαρχείο οι απαραίτητες ενέργειες με βάση τη διαχειριστική μελέτη, σύμφωνα με το Greenagenda.gr.
Ο αριθμός των δασεργατών που θα υλοτομούν εντατικά τα νεκρά πεύκα θα αυξηθεί σε συνολικά 100 τις επόμενες ημέρες. Στο σύνολό τους θα εργάζονται από τη δύση έως και την ανατολή του ήλιου για τους επόμενους δύο μήνες, χρόνος που εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί για να υλοτομηθούν όλα τα άρρωστα δένδρα.
Εξάπλωση και σε άλλες περιοχές της Θεσσαλονίκης
Η αναπληρωτής δασάρχης Θεσσαλονίκης, Ελένη Αγγελίδου, παραδέχθηκε ότι πρόβλημα έχει επεκταθεί και εκτός ορίων του Σέιχ Σου. «Εκτός του περιαστικού δάσους, ήδη έγιναν αυτοψίες και υπάρχει θέμα στη Λητή, στο Ωραιόκαστρο αλλά και στον Πεντάλοφο. Χρειάζεται όμως να έχουμε την τελική γνωμοδότηση του αρμόδιου καθηγητή», τόνισε η κα. Αγγελίδου.
Ερωτηθείσα εάν υπήρξε καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του δυσάρεστου φαινομένου που προκαλεί το φλοιοφάγο έντομο με την επιστημονική ονομασία Tomicus piniperda, η κα. Αγγελίδου, υποστήριξε ότι δεν υπήρχε ολιγωρία.
«Είχαμε μια ελεγχόμενη κατάσταση πρόπερσι και πέρσι. Φέτος, πριν από τον Απρίλιο είχαμε προγραμματίσει να ξεκινήσουμε τις υλοτομίες. Όμως στο τέλος Απριλίου εμφανίστηκε το πρόβλημα και σήμανε συναγερμός εξαιτίας της πληθυσμιακής έξαρσης του φλοιοφάγου εντόμου», εξήγησε και πρόσθεσε:
«Δεν υπάρχει καμία ολιγωρία. Όταν εμφανίστηκε το πρόβλημα εμείς ενεργήσαμε γρήγορα. Προχωρήσαμε άμεσα στη καταγραφή του προβλήματος και της διαδικασίας της έκτακτης κάρπωσης. Επιπλέον, ζητήσαμε ήδη πιστώσεις για τις καλλιεργητικές υλοτομίες και αραιώσεις στα πρώτα δύο τμήματα του δάσους, από τα συνολικά δέκα που επλήγησαν».
Ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, είπε: «Ελπίζω να μη χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Το πρόβλημα υπάρχει περίπου δύο χρόνια, ζητήσαμε την άμεση παρέμβαση και η απάντηση που είχαμε πάρει ήταν ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Ευτυχώς ξεκινήσαμε σήμερα αλλά δεν επαρκούν οι δύο συνεταιρισμοί και νομίζω ότι χρειάζεται μεγαλύτερος αριθμός υλοτόμων».
Ο συντονιστής του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος Βόρειου Ελλάδος, υποστράτηγος Σπυρίδων Βαρσάμης, τόνισε ότι οι ενέργειας που άρχισαν από σήμερα είναι σημαντικές και για τον περιορισμό επέκτασης ενδεχόμενης πυρκαγιάς στο δάσος. «Ελπίζουμε να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες. Το πρόβλημα της προσβολής των δένδρων από το φλοιοφάγο έντομο εντοπίστηκε και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας: στο Πολυδένδρι, στον Σταυρό και στο βόρειο τμήμα της Θάσου», τόνισε ο κ. Βαρσάμης.
«Έδιωχναν τα μουλάρια μας για να μην κόβουμε τα νεκρά δένδρα»
Ο πρόεδρος του Δασικού Συνεταιρισμού Σταύρου, Ευθύμης Τσίτσος, κατήγγειλε ότι το 2017 και κατά τη διάρκεια υλοτόμησης προσβεβλημένων δένδρων από το ίδιο έντομο, οι δασεργάτες είχαν ξεκινήσει την υλοτόμηση, όμως αναγκάστηκαν να σταματήσουν τη διαδικασία, καθώς άγνωστοι απελευθέρωναν κάθε βράδυ στο δάσος τα μουλάρια με τα οποία μεταφέρονταν από τον Συνεταιρισμό ο εξοπλισμός και τα κομμένα δένδρα. «Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν να αποχωρήσουμε από το δάσος», τόνισε.