“Πόλεμος” για το σκάφος μιας μκο που μεταφέρει παράνομους μετανάστες στην Ιταλία

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε κατηγόρησε την πλοίαρχο ενός πλοίου διάσωσης μεταναστών στη θάλασσα ότι προέβη σε μια «απίστευτα σοβαρή» ενέργεια αυτή την εβδομάδα, όταν αποφάσισε να εισέλθει στα ιταλικά χωρικά ύδατα αψηφώντας μια απαγόρευση της Ρώμης.

«Αυτή η πλοίαρχος… που έλαβε την απόφαση αυτή και για 10 ημέρες κρατάει ανθρώπους σε αυτή την κατάσταση, ενήργησε με έναν τρόπο τον οποίο θεωρώ απίστευτα σοβαρό», δήλωσε ο Κόντε στους δημοσιογράφους στην Ιαπωνία, δηλώσεις οι οποίες αναμεταδόθηκαν στην Ιταλία.

«Είναι κάτι που αφορά όχι μόνο την ιταλική κυβέρνηση, αλλά [και] τους Ιταλούς δικαστές», πρόσθεσε.

Το πλοίο της γερμανικής ΜΚΟ Sea-Watch εξακολουθεί να βρίσκεται σήμερα σταματημένο απέναντι από το λιμάνι του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα, την ώρα που και άλλοι λαθρομετανάστες φθάνουν σε σημεία της ιταλικής επικράτειας ενώ ένα ισπανικό σκάφος διάσωσης ξαναβγαίνει στη θάλασσα.

«Περιμέναμε μια νύχτα, δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο. Δεν μπορεί κανείς να παίζει με την απελπισία ανθρώπων που έχουν ανάγκη», έγραψε σήμερα το πρωί η Sea-Watch, ζητώντας να βρεθεί μια λύση για τους 42 παράνομους μετανάστες που είναι αποκλεισμένοι πάνω στο σκάφος εδώ και 15 ημέρες.

Όμως ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι προβάλλει έντονη αντίδραση στην αποβίβαση των μεταναστών, εκτός κι αν μεταφερθούν αμέσως στην Ολλανδία, τη σημαία της οποίας φέρει το σκάφος, ή στη Γερμανία.

Στις Βρυξέλλες, ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε πως πολλές ευρωπαϊκές χώρες είναι έτοιμες να συμμετάσχουν σε μια κατανομή των μεταναστών, αλλά μια λύση θα είναι δυνατή μόνο «αφού αποβιβαστούν» οι μετανάστες.

Για να εντείνει την πίεση, ο Σαλβίνι ανακοίνωσε ότι η Ιταλία δεν αναγνωρίζει πλέον ως μετανάστες αυτούς τους ανθρώπους μόλις φθάνουν στο έδαφός της ώστε να μπορεί τους αφήνει να φθάνουν πιο εύκολα στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε απειλώντας τη Ρώμη με την έναρξη μιας νέας διαδικασίας επί παραβάσει.

Στην ανακοίνωσή του ο Δ. Αβραμόπουλος κάλεσε επίσης τους διασώστες να σέβονται τις συστάσεις των αρχών συντονισμού.

Οι 42 λμετανάστες του Sea Watch 3 διασώθηκαν στη ζώνη ευθύνης της Λιβύης, η οποία πρότεινε να τους αποβιβάσει στην Τρίπολη. Όμως η ΜΚΟ, υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ, θεωρεί πως η ασφάλειά τους δεν είναι εγγυημένη λόγω του χάους που επικρατεί στη Λιβύη.

Παράλληλα ο Σαλβίνι απαιτεί τη σύλληψη του πληρώματος και την κατάσχεση του σκάφους, όπως έχει κάνει και σε προηγούμενα περιστατικά, όταν πλοία ανθρωπιστικής διάσωσης, ιδιαίτερα το Sea Watch, είχαν αποβιβάσει στην Ιταλία μετανάστες που διασώθηκαν ανοικτά της Λιβύης, αλλά τότε οι δικαστές δεν είχαν ακολουθήσει.

Από τότε, η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε ένα «νομοθετικό διάταγμα για την ασφάλεια» που επέτρεψε στον Σαλβίνι να απαγορεύσει ρητά στο Sea-Watch 3 να εισέλθει στα ιταλικά χωρικά ύδατα.

Ενώ η νεαρή πλοίαρχος του σκάφους, η Καρόλα Ράκετε δεν υπάκουσε εσκεμμένα σε αυτή την απαγόρευση. «Είμαι έτοιμη να πάω στη φυλακή γι΄αυτό», δήλωσε χθες, υπογραμμίζοντας πως τηρεί το ναυτικό δίκαιο.

«Ελπίζω πως τις επόμενες ώρες, θα υπάρξει ένας δικαστής να πει ότι υπάρχουν παράνομοι πάνω σε αυτό το πλοίο, αρχής γενομένης από την πλοίαρχο», επέμεινε ο Σαλβίνι σήμερα το πρωί στο ραδιόφωνο.

Η νεαρή γυναίκα και οι αξιωματούχοι της Sea-Watch κινδυνεύουν να τους ασκηθούν διώξεις για βοήθεια σε παράνομη μετανάστευση και, χάρη σε αυτό το νομοθετικό διάταγμα, να πληρώσουν πρόστιμο 50.000 ευρώ και το σκάφος να κατασχεθεί.

Μέχρι σήμερα το μεσημέρι μια έκκληση για δωρεές που καταχωρίστηκε χθες βράδυ στο Facebook ώστε να καλυφθούν τα δικαστικά έξοδα της ΜΚΟ είχε συγκεντρώσει ήδη περισσότερα από 130.000 ευρώ.

Και ενώ οι 42 μετανάστες περιμένουν πάνω στο Sea-Watch 3, οι αφίξεις συνεχίζονται: 34 μετανάστες αναχαιτίστηκαν χθες βράδυ από περιπολικό πλοίο της αστυνομίας και οδηγήθηκαν στη Σικελία.

Άλλοι 10 έφθασαν σήμερα την αυγή στη Λαμπεντούζα πάνω σε ένα μικρό σκάφος το οποίο είχε αναχωρήσει προφανώς από την Τυνησία, πέρασε όχι μακριά από το Sea Watch και εισήλθε στο λιμάνι.

Συνολικά, σχεδόν 500 μετανάστες αποβιβάστηκαν στην Ιταλία τις δύο τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του υπουργείο Εσωτερικών.

Την ίδια στιγμή, το πλοίο Open Arms, της ισπανικής ΜΚΟ Proactiva Open Arms, κατευθύνεται προς τη ζώνη διάσωσης ανοικτά της Λιβύης.

Αποκλεισμένο στη Βαρκελόνη για περισσότερους από τρεις μήνες από τις ισπανικές αρχές, το πλοίο έλαβε άδεια τον Απρίλιο να ξαναβγεί στην ανοικτή θάλασσα για να μεταφέρει υλικό διάσωσης στα ελληνικά νησιά, υπό τον όρο να μην μεταβεί ανοικτά της Λιβύης και με την απειλή ενός προστίμου που ξεκινά από τα 200.000 και μπορεί να φθάσει τα 900.000 ευρώ.

Έπειτα από μια στάση στη Νάπολη αυτή την εβδομάδα, χθες βράδυ ξεκίνησε για την περιοχή αυτή. «Η εντολή μας είναι να διασώσουμε ανθρώπους, πηγαίνουμε εκεί για να δώσουμε μαρτυρία και να κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να μην χαθεί καμιά ανθρώπινη ζωή», δήλωσε μία εκπρόσωπος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ