«Οι ελεγκτές ήδη από χθες έχουν βγει έξω μαζί με τους δικαιούχους των αποζημιώσεων, τους παραγωγούς, τους γεωργούς, τους παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης να καταγράψουν τις ζημιές, αυτό γίνεται σε όλη την Ελλάδα από χθες και θα συνεχιστεί σήμερα και μέχρι να έχουμε πλήρη καταγραφή των ζημιών».
Αυτό δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής της Α’ Περιφέρειας Ανατολικής Αττικής με τη ΝΔ, Μάκης Βορίδης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για τις καταστροφές στην αγροτική παραγωγή, που προκάλεσαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών.
«Υπάρχουν προβλήματα με τις καλλιέργειες στη Χαλκιδική, υπήρξαν, επίσης, άλλες περιοχές που έχουν πληγεί, όπως είναι η Ημαθία, περιοχές στη Θεσσαλία, η Βοιωτία, άρα είχαμε ένα φαινόμενο αρκετά εκτεταμένο και σε αρκετές περιοχές», ανέφερε ο υπουργός, εξηγώντας τον λόγο για τον οποίο με δική του εντολή προχώρησε άμεσα η καταγραφή των ζημιών, έναντι της τυπικής διαδικασίας, που συνήθως ακολουθείται από τον ΕΛΓΑ, όταν υπάρχουν αγροτικές ζημίες. Σύμφωνα με αυτήν τη διαδικασία, προβλέπεται ένα δεκαπενθήμερο για να υποβάλει αίτηση ο αιτών αποζημίωσης, καταγράφοντας τους δικούς του ισχυρισμούς για το ποιες είναι οι ζημιές που έχει υποστεί και μετά την παρέλευση του δεκαπενθημέρου οι ελεγκτές του ΕΛΓΑ, αφού έχουν στα χέρια τους την απαίτηση του δικαιούχου, πηγαίνουν να δουν αν πράγματι η δήλωση αντιστοιχεί σε πραγματικές ζημιές.
«Σε περιπτώσεις όπου η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως είναι η Χαλκιδική, δεν παρέρχεται το προβλεπόμενο δεκαπενθήμερο, αλλά γίνεται άμεση καταγραφή των ζημιών. Αυτό το κάναμε στη Χαλκιδική, αλλά χρειαζόταν υπουργική εντολή, προκειμένου ο ΕΛΓΑ να το κάνει σε όλη την Ελλάδα. Ανεξαρτήτως αν έχει κηρυχθεί ή όχι μια περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εκείνο που είπαμε είναι να βγουν αμέσως οι ελεγκτές να κάνουν καταγραφή των ζημιών, κυρίως λόγω του ότι είναι αρκετές οι περιοχές και αρκετά εκτεταμένο το φαινόμενο και αρκετά μεγάλες οι ζημιές», πρόσθεσε ο υπουργός.
«Η επίσπευση που κάνουμε είναι η καταγραφή», σημείωσε, διαβεβαιώνοντας ότι θα καταβληθούν προσπάθειες για την επιτάχυνση και των επόμενων διαδικασιών μέχρι την καταβολή των αποζημιώσεων. «Έχω μια πρώτη μικρή ενημέρωση για το τι γίνεται στον ΕΛΓΑ, υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει κανείς να ξανασκεφτεί, αλλά στην παρούσα φάση ό,τι ήταν δυνατόν να γίνει έχει γίνει και θα κοιτάξουμε όσο είναι δυνατόν να επισπεύσουμε και την καταβολή αποζημιώσεων», τόνισε.
«Προτεραιότητα η διαπραγμάτευση για την ΚΑΠ»
Ερωτηθείς για την ιεράρχηση των στόχων στο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κ. Βορίδης απάντησε: «Η προτεραιότητα που μου έθεσε ο πρωθυπουργός είναι η πλήρης και βαθειά προετοιμασία για τη διαπραγμάτευση των θέσεων της Ελλάδας και της υπεράσπισης των θέσεων της Ελλάδας, άρα και των θέσεων των Ελλήνων αγροτών, αλιέων, κτηνοτρόφων, στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Αυτήν τη στιγμή είμαστε στην εξέλιξη μιας διαπραγμάτευσης για τη διαμόρφωση Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Υπάρχουν προτάσεις που έρχονται από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες θα επηρεάσουν δυσμενώς το ύψος των ενισχύσεων των Ελλήνων αγροτών, επομένως αυτό είναι ένα από τα βασικά θέματα που πρέπει να διαπραγματευτώ».
«Στόχος μας», συνέχισε ο κ.Βορίδης, «είναι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να συμβάλει στη μεγέθυνση της αγροτικής οικονομίας και επομένως στη συνολική προσπάθεια που θα κάνει η κυβέρνηση για τη μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας». «Θα προσπαθήσουμε να επιλύσουμε όλα τα προβλήματα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», διαβεβαίωσε και συμπλήρωσε: «Ερχόμαστε σε ένα κοινό μέτωπο με τους αγρότες, το οποίο είναι μέτωπο για να αντιμετωπίσουμε π.χ. τα μεγάλα κόστη παραγωγής, τη βαριά φορολογία, τον τρόπο που θα διεκδικηθούν καλύτερα οι ενισχύσεις, για να έχουμε την όσο δυνατόν ευνοϊκότερη ρύθμιση από πλευρά της ΕΕ, να προστατεύσουμε τα ελληνικά προϊόντα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να αντιμετωπίσουμε τις παράνομες ελληνοποιήσεις σε διάφορα σημεία, άρα έχουμε ένα κοινό μέτωπο δράσεων με τον αγροτικό κόσμο, με σκοπό να ενισχύσουμε το εισόδημά τους. Έχουμε διακηρυγμένο στόχο την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ