“Η προσπάθειά μας πρέπει να εστιάσει στο γεγονός ότι οφείλουμε να διαμορφώσουμε μια ταυτότητα σύγχρονης πληθυντικής Αριστεράς. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, Αριστεράς”, δηλώνει ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στην “Εφημερίδα των Συντακτών”.
“Πάμε να διαμορφώσουμε τους όρους μιας νέας πληθυντικής Αριστεράς της εποχής μας, που πέρα από το θέμα της αντικαπιταλιστικής προοπτικής θα πρέπει να αναδεικνύει στην ταυτότητα της, την αυταξία της δημοκρατίας και τη συνεχή πάλη για την διεύρυνσή της σε όλα τα πεδία της κοινωνικής και πολιτικής ζωής”, δηλώνει ο κ. Σκουρλέτης στο ερώτημα τι αναμένεται να γίνει στο συνέδριο. Προσθέτει ότι στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η συλλογικότητα στον τρόπο λήψης των αποφάσεων, αλλά και μια νέα οικολογική ριζοσπαστική προσέγγιση.
Αναφέρει ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πρέπει να γίνει ένα κόμμα της Κεντροαριστεράς” και πως “το να διαμορφώσει ένα πλαίσιο μέσα από το οποίο θα μπορούν να εκφραστούν άνθρωποι που αυτοπροσδιορίζονται π.χ. ως κεντροαριστεροί ή σοσιαλδημοκράτες ή δεν ξέρω τι άλλο, είναι καλό”.
Ωστόσο, σημειώνει, “ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποφύγει τη σοσιαλδημοκρατικοποίηση, όταν μάλιστα ο χώρος της σοσιαλδημοκρατίας σχεδόν σε όλη την Ευρώπη βρίσκεται σε μια βαθιά κρίση προσανατολισμού και στρατηγικής”. Επίσης, λέει, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποφύγει και “τη γοητεία μιας εκ του ασφαλούς αντιπολίτευσης που θα είναι ισοπεδωτική, λαϊκιστική και που δεν θα έχει στοιχεία μιας ενιαίας προγραμματικής πρότασης”. Τονίζει ότι ταυτόχρονα “θα πρέπει να καλύψει το κενό που υπάρχει ανάμεσα στην επιρροή του στην κεντρική πολιτική σκηνή σε σχέση με την απουσία του από επιμέρους κοινωνικούς χώρους (σωματεία, συνδικάτα, τοπική αυτοδιοίκηση)”, σημειώνοντας ότι “μαζικό κόμμα σημαίνει πρώτα απ’ όλα παρουσία στους μαζικούς χώρους”. “Προφανώς για εμάς δεν είναι αδιάφορη η αριθμητική διάσταση του κόμματος”, προσθέτει ο κ. Σκουρλέτης και αναφέρει ότι ερωτήματα και διλήμματα όπως “μικρό και καθαρό κόμμα ή μεγάλο και μαζικό”, που τίθενται κυρίως από κύκλους έξω απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ και θέλουν να επηρεάσουν τη συζήτηση εντός του κόμματος, όπως είπε, έχουν απαντηθεί από την ίδια τη ζωή. Ο ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζει, “έδειξε ότι, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, μπορεί να κάνει υπερβάσεις. ‘Αρα ο κίνδυνος του κόμματος-σκαντζόχοιρος, δεν έχει καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ”. Αναφέρει ότι προεκλογικά και μετά τις εκλογές “έχουμε μια αισθητή αύξηση των οργανωμένων μελών μας σε όλη τη χώρα” και πως από κει και πέρα αρχίζουν τα πολιτικά και ποιοτικά ερωτήματα, δηλαδή τί κάνει σήμερα ένα μέλος στο κόμμα.
Σχετικά με την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ “πρέπει να πάψει να λειτουργεί με τη λογική του 4%, τη λογική ενός κόμματος περιθωρίου, να δημιουργήσει μηχανισμούς και να βρει τα πατήματά του ως κόμμα εξουσίας”, ο κ. Σκουρλέτης τονίζει ότι ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν κόμμα περιθωρίου ακόμα και όταν βρισκόταν στο 4%, ότι η στρατηγική του ανάλυση και προσέγγιση για τα πράγματα δεν ήταν μιας Αριστεράς του περιθωρίου και ότι δεν βρέθηκε από σπόντα στην κυβέρνηση. “Εγώ δεν θα μπορούσα να φανταστώ ποτέ τον ΣΥΡΙΖΑ σαν μια εκδοχή των κομμάτων του παλαιού δικομμματισμού, όπου κάθε φορά τα διάφορα μονοπρόσωπα βιλαέτια ανεχόντουσαν αυτόν που ήταν στην κορυφή και ετοίμαζαν τη διαδικασία διαδοχής του. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διεκδικεί μια τέτοια παράδοση. Διεκδικεί να φτιάξει ένα σύγχρονο, ανοιχτό, μαζικό Αριστερό πολιτικό υποκείμενο”, υπογραμμίζει.
Ο κ. Σκουρλέτης τονίζει ότι το ποσοστό 31,5% που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ “δείχνει ότι έχει εμπεδωθεί η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με ένα μεγάλο κομμάτι του εκλογικού σώματος”, ότι “αυτή η σχέση θα πρέπει να αποκτήσει και οργανικά χαρακτηριστικά και μεγαλύτερους πολιτικούς δεσμούς” και πως “αυτό θα γίνει μέσα από κοινωνικούς αγώνες και μέσα στους κοινωνικούς χώρους”.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ