Οι φυσικές καταστροφές προκάλεσαν μεγαλύτερες υλικές ζημιές στο πρώτο εξάμηνο του 2019 σε σύγκριση με πέρυσι και συνδέονται εν μέρει με την υπερθέρμανση του πλανήτη, σύμφωνα με τον απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα η γερμανική αντασφαλιστική εταιρεία Munich Re.
Από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο, οι υλικές ζημιές αντιπροσωπεύουν γενικά ένα ποσό ύψους 42 δισεκατομμυρίων δολαρίων (37,5 δισεκατομμύρια ευρώ), για 370 φυσικές καταστροφές που έπληξαν τον πλανήτη.
Το ποσό αυτό είναι υψηλότερο σε σύγκριση με τα 33 δισεκατομμύρια δολάρια που καταμετρήθηκαν τον περασμένο χρόνο, όμως πολύ μικρότερο των 69 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά μέσο όρο ζημιών των 30 τελευταίων ετών.
Η Ευρώπη, ιδίως η Γερμανία, ήρθε αντιμέτωπη τον Ιούνιο με μια ασυνήθιστη ξηρασία, με τις σοδιές να πλήττονται ιδιαίτερα, αναφέρει η Munich Re σε ένα δελτίο τύπου.
Οι σφοδρές χαλαζοπτώσεις, που ακολούθησαν, προκάλεσαν ζημιές άνω των 900 εκατομμυρίων ευρώ στην Ευρώπη, επισημαίνει η αντασφαλιστική εταιρεία.
«Έχει επιστημονικά εξακριβωθεί ότι τα κύματα ζέστης όπως και οι σφοδρές χαλαζοπτώσεις έχουν αυξηθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής» δήλωσε ο Ερνστ Ράουχ, ειδικός στο κλίμα στη Munich Re.
Στις ΗΠΑ, η εποχή των ανεμοστρόβιλων ήταν «πολύ σφοδρότερη σε σχέση με τα συνηθισμένα», όπου καταγράφηκαν 1.200 περιστατικά, ένας αριθμός πενταπλάσιος σε σύγκριση με τον μέσο όρο των 10 τελευταίων ετών.
Στην Ασία και τον Ειρηνικό Ωκεανό, οι πλημμύρες του Φεβρουαρίου στην Αυστραλία, στο Κούινσλαντ, προκάλεσαν ζημιές ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οι ανθρώπινες απώλειες που σχετίζονται με τις φυσικές καταστροφές ανήλθαν στους 4.200 νεκρούς, περίπου 100 λιγότεροι σε σχέση με το διάστημα Ιανουάριος-Ιούνιος 2018 και πολύ λιγότεροι από το μέσο όρο των τελευταίων τριάντα ετών (27.000 νεκροί).
Η φονικότερη φυσική καταστροφή ήταν ο κυκλώνας Ιντάι τον Μάρτιο, με περισσότερους από 1000 νεκρούς κυρίως στη Μοζαμβίκη και τη Ζιμπάμπουε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ