Οι αναρτήσεις στο Διαδίκτυο σοκάρουν και πολλοί χρήστες σημειώνουν ότι τα διεθνή μέσα δεν ασχολήθηκαν με τις πυρκαγιές που καταστρέφουν τον πολύτιμο Αμαζόνιο.
Το Σάο Πάολο «σκοτείνιασε» τη Δευτέρα (20/8) το μεσημέρι και αυτό δεν οφειλόταν σε κύμα κακοκαιρίας, αλλά στον πυκνό καπνό από τη φωτιά που μαίνεται στα δάση του Αμαζονίου, περισσότερα από 2.700 χιλιόμετρα μακριά.
🌎Just a little alert to the world: the sky randomly turned dark today in São Paulo, and meteorologists believe it’s smoke from the fires burning *thousands* of kilometers away, in Rondônia or Paraguay. Imagine how much has to be burning to create that much smoke(!). SOS🌎 pic.twitter.com/P1DrCzQO6x
— Shannon Sims (@shannongsims) 20 Αυγούστου 2019
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του BBC οι πυρκαγιές, που καίνε επί μέρες απέραντες εκτάσεις, έχουν απλωθεί στις πολιτείες του Άκρε, της Ροντόνια, του Μάτο Γκρόσο και του Μάτο Γκρόσο ντο Σουλ – φθάνοντας έως την τριπλή μεθόριο της Βραζιλίας.
Το νέφος τέφρας που απλώθηκε πάνω από το Σάο Πάολο έχει δημιουργήσει πανικό στους κατοίκους της χώρας, που έχουν κατακλύσει τα κοινωνικά μέσα με μηνύματα για την καταστροφή του σημαντικότερου «πνεύμονα» του πλανήτη.
Três anos atrás, o mundo via o Brasil celebrando a natureza e incentivando a preservação ambiental na abertura do maior evento esportivo do planeta. Hoje, nós vemos a Amazônia, nossa maior riqueza, em chamas por mais de 16 dias.
Retrocesso? #PrayforAmazonia pic.twitter.com/6vZcLxEdGO
— william ✨ (@wixlxax) 20 Αυγούστου 2019
Οι αναρτήσεις στο Διαδίκτυο σοκάρουν και πολλοί χρήστες σημειώνουν ότι τα διεθνή μέσα δεν ασχολήθηκαν επισταμένα με τις πυρκαγιές που κατακαίνε τον πολύτιμο Αμαζόνιο. Το #PrayForAmazonia έχει γίνει trend σε Twitter και Instagram με χιλιάδες χρήστες να κάνουν repost με τη φωτιά στο δάσος και τον καπνό στο Σάο Πάολο.
Η Βραζιλία βιώνει το μεγαλύτερο κύμα πυρκαγιών της τελευταίας 5ετίας
Οι καπνοί από την Αμαζονία και τη φωτιά από τον άλλο δασικό πνεύμονα του Παντανάλ, μεταφέρθηκαν από τους ανέμους νοτιοανατολικά, συμβάλλοντας σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μαρσέλου Πινιέιρου, του ινστιτούτου Cimatempo, στη «φυσική καταστροφή, με τον ουρανό να σκοτεινιάζει περισσότερο από το κανονικό».
Η Βραζιλία βιώνει το μεγαλύτερο κύμα πυρκαγιών της τελευταίας 5ετίας, σύμφωνα με το ίδρυμα της διαστημικής υπηρεσίας της χώρας ΙΝΡΕ, που ανήκει στο υπουργείο Επιστημών και Τεχνολογίας.
Το ΙΝΡΕ έχει καταγράψει 71.497 πυρκαγιές από την 1η Ιανουαρίου έως τις 18 Αυγούστου, αριθμός κατά 82% αυξημένος από την ίδια περίοδο κατά το περασμένο έτος, στην οποία είχαν καταγραφεί 39.194 πυρκαγιές. Το τελευταίο μεγάλο κύμα πύρινης καταστροφής είχε καταγραφεί το 2016 με 66.622 φωτιές.
Μολονότι ακόμη δεν έχει αποσαφηνισθεί με ποιόν τρόπο οι πυρκαγιές έχουν προκαλέσει τα νέφη, οι ειδικοί από πολλών ημερών είχαν ειδοποιήσει για τη δημιουργία του φαινομένου και τη μετατόπισή του νοτιότερα. Δεν ήταν μόνο η εταιρεία διαστήματος ΙΝΡΕ, αλλά και η αμερικανική NASA, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, που με τους δορυφόρους τους εντόπισαν μεγάλες συγκεντρώσεις CO2 πάνω από τα κρατίδια Άκρε, Ροντόνια, Μάτο Γκρόσο και Μάτο Γκρόσο ντο Σουλ.
Αιτία για τις πυρκαγιές η ξηρασία
Οι ειδικοί τονίζουν πως αιτία για τις πυρκαγιές είναι η ξηρασία-σε πολλές περιοχές δεν έχει βρέξει για πάνω από τρεις μήνες-αλλά σε μεγάλο βαθμό και οι μεγαλοϊδιοκτήτες γης και οι διάφοροι καταπατητές, οι οποίοι προκαλούν πυρκαγιές για να πληθύνουν τα εδάφη τους.
Μάλιστα, η εφημερίδα Folha de S. Paulo αποκαλύπτει πως οι καλλιεργητές του κρατιδίου Παρά κήρυξαν τη 10η Αυγούστου «Ημέρα της Φωτιάς». Μέσα στις επόμενες ώρες, το ΙΝΡΕ είχε καταγράψει μία σειρά από πυρκαγιές στην περιοχή αυτή. Από την πλευρά του το κρατίδιο Άκρε κήρυξε κατάσταση περιβαλλοντικού συναγερμού εξαιτίας του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών που έχουν εκδηλωθεί.
Για πολλές εβδομάδες η περιοχή αυτή έχει βρεθεί στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος. Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου – τον οποίο κάποια μέσα χαρακτηρίζουν «Τραμπ της Αμαζονίας» – έχει επικρίνει τα στοιχεία της ΙΝΡΕ, τα οποία τεκμαίρουν μία αύξηση της αποψίλωσης των δασών της Αμαζονίας κατά τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής του.
Πηγή: ethnos.gr