«Θέλω μια Ευρώπη που να τηρεί την υπόσχεσή της να προστατεύει τον λαό της στην πατρίδα και στο εξωτερικό με μια αυθεντική Ένωση Ασφαλείας», τονίζει σε άρθρο του στην έκδοση Our World, o αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς και σημειώνει: «εξαιρετική πρόοδος έγινε τα πέντε τελευταία χρόνια για να βελτιωθεί η ανταλλαγή πληροφοριών και να κλείσει ο χώρος στον οποίο επιχειρούν τρομοκράτες και εγκληματίες. Όμως η πραγματικότητα είναι ότι η προσέγγιση της Ευρώπης στην ασφάλεια παραμένει κατακερματισμένη σε μια πλειάδα διαφορετικών τομέων πολιτικής. Γι’ αυτό η Επιτροπή αυτή θα οικοδομήσει ένα νέο οικοσύστημα ασφαλείας».
Ο κ. Σχοινάς αναφέρει επίσης ότι η δουλειά του ως αντιπροέδρου για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής θα είναι να εξασφαλίσει πως, με φόντο τους μεγάλους μετασχηματισμούς της κοινωνίας «προς μια πιο πράσινη οικονομία και μια ψηφιακή επανάσταση στον τρόπο που εργαζόμαστε, στην πορεία δεν θα χάσουμε από τα μάτια μας τις αξίες μας. Επειδή ο ευρωπαϊκός τρόπος είναι αυτός που δεν αφήνει κανέναν πίσω».
Το πλήρες άρθρο του κ.Μαργαρίτη Σχοινά έχει ως εξής:
«Καθώς γυρίζουμε τη σελίδα του 2019, ο νέος πολιτικός κύκλος στην ΕΕ μπαίνει πλήρως σε κίνηση. Η Επιτροπή της φον ντερ Λάιεν ανέλαβε καθήκοντα παρουσιάζοντας μια Νέα Πράσινη Συμφωνία και ένα Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης μέσα σε εβδομάδες από τότε που ανέλαβε τα ηνία.
Πράξαμε έτσι επειδή γνωρίζουμε πως δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο για να ανταποκριθούμε σ’ αυτό που οι Ευρωπαίοι κατέστησαν απολύτως σαφές ότι θεωρούν κρίσιμο ζήτημα της κοινωνίας. Όμως δεν είναι το μοναδικό. Η δουλειά μου ως αντιπροέδρου για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας θα είναι να εξασφαλίσω πως, με φόντο αυτούς τους μεγάλους μετασχηματισμούς της κοινωνίας προς μια πιο πράσινη οικονομία και μια ψηφιακή επανάσταση στον τρόπο που εργαζόμαστε, στην πορεία δεν θα χάσουμε από τα μάτια μας τις αξίες μας. Επειδή ο ευρωπαϊκός τρόπος είναι αυτός που δεν αφήνει κανέναν πίσω.
Αυτό σημαίνει πως κάνουμε τα συστήματα πρόνοιας, εκπαίδευσης και υγειονομικής περίθαλψης περισσότερο συλλογικά, προστατεύουμε την διαφορετικότητα του πολιτισμού μας και εξοπλίζουμε την Ένωσή μας ώστε να διαχειρίζεται καλύτερα τη μετανάστευση και να κερδίζει από τις ευκαιρίες που αυτή προσφέρει. Σημαίνει επίσης πως κάνουμε τις κοινωνίες μας περισσότερο ανθεκτικές στις όλο και πιο εξελιγμένες απειλές ασφαλείας που τις θέτουν σε κίνδυνο.
Θέλω μια Ευρώπη που να τηρεί την υπόσχεσή της να προστατεύει τον λαό της στην πατρίδα και στο εξωτερικό με μια αυθεντική Ένωση Ασφαλείας.
Εξαιρετική πρόοδος έγινε τα πέντε τελευταία χρόνια για να βελτιωθεί η ανταλλαγή πληροφοριών και να κλείσει ο χώρος στον οποίο επιχειρούν τρομοκράτες και εγκληματίες. Όμως η πραγματικότητα είναι ότι η προσέγγιση της Ευρώπης στην ασφάλεια παραμένει κατακερματισμένη σε μια πλειάδα διαφορετικών τομέων πολιτικής.
Γι’ αυτό η Επιτροπή αυτή θα οικοδομήσει ένα νέο οικοσύστημα ασφαλείας. Το πρώτο εξάμηνο του φετινού έτους θα παρουσιάσουμε μια νέα Στρατηγική Ένωσης Ασφαλείας. Θα τη χρησιμοποιήσουμε για να ορίσουμε τους τομείς στους οποίους η ΕΕ μπορεί να φέρει προστιθέμενη αξία υποστηρίζοντας τα κράτη μέλη ώστε να διασφαλίζουν την ασφάλεια — στα πάντα, από την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος μέχρι την πρόληψη και τον εντοπισμό υβριδικών απειλών, μέχρι την κυβερνοασφάλεια και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των κρίσιμων υποδομών μας.
Πράττοντας αυτά λέμε δυνατά και ξεκάθαρα πως η ασφάλεια δεν μπορεί και δεν πρόκειται να είναι μια εκ των υστέρων σκέψη, αλλά ενσωματωμένη ήδη από τον σχεδιασμό.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα παρουσιάσαμε μια εύλογη προσέγγιση στα δίκτυα πέμπτης γενιάς που είναι κατάλληλα για την παγκόσμια εποχή μας, αλλά επίσης αυθεντικά ευρωπαϊκά. Η 5G είναι μια τεχνολογία καινοτομίας, αλλά δεν μπορεί να έρθει σε βάρος της ασφάλειας της εσωτερικής αγοράς μας. Αυτό παραδέχθηκαν τα κράτη μέλη όταν συμφώνησαν τον περασμένο Μάρτιο να ακολουθήσουν μια ευρωπαϊκή προσέγγιση στην 5G.
Η Επιτροπή ζήτησε από τα κράτη μέλη να διεξαγάγουν εμπεριστατωμένες αξιολογήσεις των εθνικών κινδύνων, πράγμα που έκαναν σε χρόνο ρεκόρ. Και όταν το έκαναν, κατέστη σαφές ότι δεν μιλάμε απλώς για μια αναβάθμιση υφισταμένων δικτύων, αλλά για εντελώς καινούρια τεχνολογία η οποία θα συνδέσει κυριολεκτικά τα πάντα στις κοινωνίες μας — θα συνδέσει αισθητήρες και κάμερες σε «έξυπνες» πόλεις, κατοικίες και γραφεία. Μ’ αυτή την πανταχού παρουσία, η ασφάλεια είναι μια ανάγκη ακόμη πιο πιεστική απ’ ό,τι στα υφιστάμενα δίκτυα.
Μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς, η Επιτροπή θα παρουσιάσει επίσης πρόσθετα μέτρα για κρίσιμης σημασίας υποδομές και θα επανεξετάσει τους κανονισμούς της ΕΕ για την ασφάλεια των δικτύων. Εδώ, όπως και σε πολλούς άλλους τομείς, η ΕΕ θα χαράξει τον δικό της δρόμο και θα εξασφαλίσει ότι οι επιχειρήσεις μας και οι πολίτες μας είναι ασφαλείς, ούτως ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούν πλήρως όλα τα οφέλη από τη νέα τεχνολογία — είτε πρόκειται για την 5G είτε για την τεχνητή νοημοσύνη.
Η ασφάλεια είναι ένας τομέας στον οποίο οι χώρες ανέκαθεν πάσχιζαν για να εμπιστευθούν η μία την άλλη. Όμως η πραγματικότητα είναι ότι καμιά χώρα δεν είναι ικανή να αντιμετωπίσει μόνη αυτές τις προκλήσεις. Η διευρυμένη συνεργασία ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ καθώς και περισσότερες και συντονισμένες επενδύσεις στον τομέα της ασφάλειας είναι πρωταρχικής σημασίας για την αντιμετώπιση των πολύ περίπλοκων ζητημάτων και για τη συνέχιση της οικοδόμησης της ανθεκτικότητας της ΕΕ έναντι πάσης φύσεως επιθέσεων.
Όπως υπογραμμίσθηκε από την Πρόεδρο φον ντερ Λάιεν, θα κινήσουμε γη και ουρανό για να προστατεύσουμε τους πολίτες μας. Κάθε άνθρωπος στην Ένωσή μας έχει το δικαίωμα να αισθάνεται ασφαλής στον δρόμο του και στο σπίτι του. Ακόμη περισσότερο, η αύξηση των τρομοκρατικών επιθέσεων τα τελευταία χρόνια σε ευρωπαϊκό έδαφος έκανε απολύτως σαφές αυτό ακριβώς για το οποίο αγωνιζόμαστε — τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής μας. Και αυτό που είδα από την Ευρώπη αυτές τις σκοτεινές στιγμές είναι ένα αδιακύμαντο φως: αυθόρμητες εκδηλώσεις μνήμης, υπερήφανες πορείες, καταθέσεις στεφάνων σε λιθόστρωτα και λέξεις αγάπης γραμμένες σε τοίχους. Αυτή είναι η Ευρώπη που πρέπει να προστατεύσουμε».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ