Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η άδεια κατεδάφισης περίπου 450 κτηρίων στο «οικόπεδο» του Ελληνικού και του Αγίου Κοσμά. Πρόκειται για την κατάληξη μιας διαδικασίας που ξεκίνησε τον Απρίλιο, μετά τη διά νομοθετικής ρύθμισης «νομιμοποίηση» όλων των κτιρίων, ώστε να μην ακολουθηθεί η συνήθης διαδικασία για τα αυθαίρετα.
Οπως αναφέρεται στην απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης (240Δ), προηγήθηκαν οι θετικές γνωμοδοτήσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), του Κεντρικού Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) και του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ), ύστερα από αίτημα της Ελληνικό Α.Ε. Με βάση τις γνωμοδοτήσεις αυτές, αλλά και τη ρύθμιση «νομιμοποίησης» του ν. 4663/20, το υπουργείο διαπιστώνει και τυπικά «τη νομιμότητα των εγκαταστάσεων που έχουν ανεγερθεί είτε με άδεια είτε χωρίς». Η απόφαση αφορά περίπου 450 κτίρια (958 κτιριακοί όγκοι), κυρίως εγκαταστάσεις του παλαιού αεροδρομίου.
Από την κατεδάφιση εξαιρούνται προφανώς τα διατηρητέα: τα τρία υπόστεγα της αεροπορίας (κηρύχθηκαν διατηρητέα το 2009), το κτίριο Σαάρινεν – πρώην ανατολικού αεροδρομίου (2006) και το αγγλικό υπόστεγο, γνωστό ως «παγόδα» (2016). Επιπλέον, συμπεριελήφθη ένα κτίριο στη δυτική πλευρά του οικοπέδου (στη συμβολή των οδών 27ης και Ελ. Βενιζέλου, περίπου απέναντι από το κτίριο της ΕΜΥ) το οποίο δεν έχει κηρυχθεί διατηρητέο και στέγαζε το Λογιστικό Εφοδιαστικό Κέντρο (ΛΕΚ) της ΥΠΑ. Επίσης, της κατεδάφισης εξαιρούνται οι εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ, της ΔΕΗ, του τραμ και του μετρό, οι ναΐσκοι Αγίου Κοσμά και Δαμιανού, Αγίας Παρασκευής και Αγίας Τριάδας, τα ολυμπιακά γήπεδα μπέιζμπολ και κανόε-καγιάκ σλάλομ, καθώς και συγκεκριμένα κτίρια της ΥΠΑ. Τα κτίρια αυτά επίσης «νομιμοποιήθηκαν» συλλήβδην (αν είχαν, λ.χ., κάποια παράνομη επέκταση ή τροποποίηση).
Οπως αναφέρεται στην απόφαση, η «διαπιστωτική πράξη» του υπουργείου Ανάπτυξης επέχει θέση άδειας κατεδάφισης, επομένως ανοίγει πλέον ο δρόμος για την υλοποίησή της, καθώς δεν απαιτούνται περαιτέρω εγκρίσεις ή ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις.
Πηγή: kathimerini.gr