Συνολικά 30.000 μακροχρόνιους συμβασιούχους, οι οποίοι θεωρείται ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες επιδιώκουν να μονιμοποιήσουν τα υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Τα δύο υπουργεία αναζητούν την νομική λύση για την μονιμοποίηση των συμβασιούχων η οποία δεν θα αντίκειται στο Σύνταγμα, θα υιοθετεί την κοινοτική νομοθεσία και επιπροσθέτως δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τους δανειστές που έχει θέσει περιορισμό των προσλήψεων.
Υπενθυμίζεται ότι προ μηνών ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης έχει προαναγγείλει ότι το φθινόπωρο θα ξεκινήσει το διάλογο για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων με τα πολιτικά κόμματα, ενώ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πριν ένα μήνα περίπου στην επίσκεψη του στο υπουργείο Εσωτερικών υποσχέθηκε «οριστική λύση» έως το τέλος το 2017, βάσει της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
«Ερευνούμε τη δυνατότητα οριστικής επίλυσης του προβλήματος των συμβασιούχων στη βάση της ελληνικής και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας ξεκινώντας με μια διερεύνηση για το ποιοι από αυτούς τους ανθρώπους καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
Στόχος μας, πρόσθεσε είναι «η διερεύνηση του πραγματικού περιεχόμενου της εργασιακής σχέσης αυτών των ανθρώπων» τονίζοντας ότι η μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου θα γίνουν με δύο «οριζόντια αντικειμενικά κριτήρια».
Αυτά τα προσδιόρισε ως προς το χρόνο απασχόλησης των συμβασιούχων και ως προς τη σχέση εργασίας που έχουν και τις ανάγκες που καλύπτουν.
Η χαρτογράφηση των συμβασιούχων
Ο διάλογος μαζί με την πρόταση της η κυβέρνηση θα την παρουσιάσει το φθινόπωρο αλλά αφού πριν έχει ολοκληρωθεί η χαρτογράφηση των συμβασιούχων του Δημοσίου.
Πιο συγκεκριμένα, η χαρτογράφηση θα δείξει τον συνολικό αριθμό των συμβασιούχων, τις θέσεις εργασίας που καλύπτουν και τον τρόπο κατανομής τους, τον χρόνο απασχόλησης και τον αριθμό αυτών που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Να σημειωθεί ότι από την επικείμενη τακτοποίηση εξαιρούνται οι 10.000 «αντισυνταγματικοί» συμβασιούχοι μέρος των οποίων (περίπου το 40%) θα μονιμοποιηθούν μέσω ΑΣΕΠ, τον προσεχή Μάρτιο.
Τους συμβασιούχους που αναζητά προς τακτοποίηση η κυβέρνηση, σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του κ. Σκουρλέτη είναι αυτοί που απασχολούνται για περισσότερα από πέντε χρόνια στο Δημόσιο είτε συνεχόμενα είτε με δίμηνες διακοπές προκειμένου να μην τίθεται θέμα συνταγματικότητας.
Οι συμβασιούχοι που εμπίπτουν σε αυτήν κατηγορία (δηλαδή άνω των πέντε ετών προϋπηρεσία) απασχολούνται σε κρατικούς φορείς και δήμους. Οι «μακροβιότεροι» συμβασιούχοι που φτάνουν και τα δεκαπέντε χρόνια είναι αυτοί που χρηματοδοτούνται μέσω ΕΣΠΑ καθώς τίθενται εκτός μνημονιακών περιορισμών και οι συμβάσεις των οποίων, οι περισσότερες, είναι συνεχόμενες.
Τέτοιες περιπτώσεις είναι το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» – 3.500 εργαζόμενοι, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών – 1.500 εργαζόμενοι και οι Παιδικοί Σταθμοί περίπου 4.000 εργαζόμενοι.
Η διαδικασία που θα επιλεγεί προκειμένου να γίνει η μονιμοποίηση των συμβασιούχων οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μελετάται η διεξαγωγή διαγωνισμών με «κλειστές» προκηρύξεις με μοριοδότηση στις οποίες θα μπορούν να μετέχουν μόνο οι συμβασιούχοι που ήδη απασχολούνται. Παρόμοια διαδικασία μονιμοποίησης συμβασιούχων έχει συμβεί στο παρελθόν.
Προκειμένου να αποφευχθεί ο «σκόπελος» του Συντάγματος, και συγκεκριμένα το άρθρο 103 που απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, είχαν εκδοθεί «κλειστές» προκηρύξεις για τους συμβασιούχους των ΚΕΠ οι οποίοι και μονιμοποιήθηκαν.
Σχεδόν παρόμοια λύση έχει επιλέξει η κυβέρνηση και για την μονιμοποίηση μέρους των 10.000 «αντισυνταγματικών» συμβασιούχων οι οποίοι θα λάβουν μέρος σε έναν ανοικτό διαγωνισμό, που θα διεξάγει το ΑΣΕΠ, αλλά θα μοριοδοτηθούν για την προϋπηρεσία και την εμπειρία τους σε σχέση με τους υπόλοιπους μετέχοντες.
Τέλος, υπάρχει και το θέμα του περιορισμού των προσλήψεων που έχουν θέσει οι δανειστές. Ειδικότερα σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα η κυβέρνηση με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα του Μαΐου έχει δεσμευτεί μόνο για 1.963 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους ΟΤΑ για φέτος ενώ δεν προβλέπεται καμία πρόσληψη για τα έτη 2018, 2019.
Διαβάστε επίσης: