Ο 18χρονος, ο οποίος αποκεφάλισε έναν καθηγητή Ιστορίας σε δρόμο σε προάστιο του Παρισιού, έξω από το σχολείο όπου δίδασκε το θύμα, είχε πλησιάσει μαθητές στον δρόμο και τους είχε ζητήσει να του δείξουν ποιος είναι, δήλωσε σήμερα ο εισαγγελέας της αντιτρομοκρατικής Ζαν-Φρανσουά Ρικάρ.
Σε συνέντευξη Τύπου ο Ρικάρ είπε ακόμη ότι ο γεννημένος στη Ρωσία τσετσενικής καταγωγής δράστης, μετά τον αποκεφαλισμό του καθηγητή ανήρτησε μια φωτογραφία του πτώματος του καθηγητή στο Twitter, συνοδευόμενη από ένα μήνυμα που αναλάμβανε την ευθύνη για τον φόνο.
Ο Ρικάρ είπε ότι ο συγκεκριμένος λογαριασμός ανήκε στον δράστη.
Η αστυνομία πυροβόλησε και τον σκότωσε λίγα λεπτά μετά την δολοφονία του 47χρονου καθηγητή Σαμιέλ Πατί μέρα μεσημέρι στο προάστιο Κονφλάν Σεντ Ονορίν την Παρασκευή.
Η ανάρτηση αφαιρέθηκε γρήγορα από το Twitter, το οποίο ανέφερε ότι ανέστειλε τον λογαριασμό επειδή παραβιάζει την πολιτική της εταιρείας.
Ο Ρικάρ ανακοίνωσε ότι το μήνυμα ανέφερε: “Στο όνομα του Αλλάχ, του πιο φιλεύσπλαχνου, του πιο συμπονετικού,… προς τον (πρόεδρο Εμμανουέλ) Μακρόν, αρχηγό των απίστων, εκτέλεσα έναν από τα κυνηγόσκυλά σου που τόλμησαν να υποτιμήσουν τον (Προφήτη) Μωάμεθ”.
Ο Πατί είχε νωρίτερα μέσα στον μήνα δείξει τους μαθητές του σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ στο πλαίσιο του μαθήματος Αγωγής του Πολίτη με θέμα την ελευθερία της έκφρασης προκαλώντας την οργή ενός αριθμού μουσουλμάνων γονέων.
Οι μουσουλμάνοι θεωρούν ότι η απεικόνιση του προφήτη αποτελεί βλασφημία.
Ο δράστης ζούσε στην πόλη Εβρέ, βορειοδυτικά του Παρισιού, και δεν ήταν γνωστός στις μυστικές υπηρεσίες, είπε ο Ρικάρ στη συνέντευξη Τύπου.
Ο εισαγγελέας της αντιτρομοκρατικής επιβεβαίωσε ότι η αστυνομία έχει θέσει υπό κράτηση 9 άτομα ως ύποπτα για την επίθεση.
Τέσσερις συγγενείς του δράστη, ανάμεσά τους και ένας ανήλικος, συνελήφθησαν αμέσως μετά την επίθεση, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές.
Άλλοι πέντε συνελήφθησαν στη διάρκεια της νύχτας, ανάμεσά τους και δύο γονείς μαθητών στο γυμνάσιο του Μπουά ντ’Ολν όπου εργαζόταν ο καθηγητής.
Πριν από μια εβδομάδα, ένας άνδρας ο οποίος είπε ότι η κόρη του ήταν στην τάξη του Πατί ανέβασε ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο οποίο χαρακτήριζε αλήτη τον καθηγητή και έκανε έκκληση προς άλλους “να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να πουν ‘σταματήστε, μην αγγίζετε τα παιδιά μας”.
Δεν είναι σαφές αν ο γονέας αυτός είναι μεταξύ των συλληφθέντων και αν ο δράστης είχε δει το συγκεκριμένο βίντεο.
Ο εισαγγελέας της αντιτρομοκρατικής επιβεβαίωσε ακόμη ότι το σχολείο είχε δεχτεί απειλές πριν από την επίθεση, ότι ο δράστης ζούσε νόμιμα στη Γαλλία και είχε καθεστώς πρόσφυγα και ότι το θύμα είχε καταθέσει γραπτή καταγγελία για συκοφαντική δυσφήμηση όταν το σχολείο είχε δεχτεί απειλές με αφορμή τις μεθόδους διδασκαλίας του.
Ο 18χρονος που σκότωσε έναν καθηγητή στο Παρίσι “δεν είχε καμία σχέση με τη Ρωσία”, διαβεβαιώνει η Μόσχα. Καταδικάζει την επίθεση ο πρόεδρος της Τσετσενίας
Ο έφηβος που αποκεφάλισε έναν καθηγητή στη Γαλλία δεν είχε πλέον κανέναν δεσμό με τη Μόσχα, από το 2008, διαβεβαίωσε απόψε η πρεσβεία της Ρωσίας στο Παρίσι.
«Το έγκλημα αυτό δεν έχει καμία σχέση με τη Ρωσία, δεδομένου ότι το πρόσωπο αυτό ζούσε στη Γαλλία εδώ και 12 χρόνια και είχε γίνει δεκτός από τη γαλλική πλευρά», είπε ο Σεργκέι Παρίνοφ, ένας εκπρόσωπος της πρεσβείας, στο πρακτορείο Tass. «Και το σημαντικό ζήτημα δεν είναι το πού γεννήθηκε αλλά πού, πότε και πώς υιοθέτησε μια τρομοκρατική ιδεολογία την οποία φυσικά η Ρωσία καταδικάζει, σε όλες τις μορφές της», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Παρίνοφ, ο Αμπντουλάχ Ανζόροφ έφτασε στη Γαλλία σε ηλικία 6 ετών, μαζί με όλη του την οικογένεια. Όλα τα μέλη της έλαβαν το καθεστώς πρόσφυγα και αυτό οδηγεί αυτομάτως στη στέρηση της ρωσικής υπηκοότητας.
«Δεν είχε ποτέ επαφές με την πρεσβεία», πρόσθεσε ο Ρώσος διπλωμάτης εξηγώντας ότι όλες οι πληροφορίες του προέρχονται από τις γαλλικές αρχές.
Ο πρόεδρος της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ καταδίκασε την επίθεση και συλλυπήθηκε την οικογένεια του καθηγητή, ζητώντας ωστόσο ταυτόχρονα από τη Γαλλία «να μην προκαλεί» τους μουσουλμάνους. «Παραδεχτείτε ότι οι μουσουλμάνοι έχουν το δικαίωμα να έχουν μια θρησκεία και κανείς δεν μπορεί να τους στερήσει αυτό το δικαίωμα», ανέφερε.
Ο Αμπντουλάχ Ανζόροφ, που ήταν τσετσενικής καταγωγής, είχε επισκεφθεί την Τσετσενία μόνο μία φορά στη ζωή του, όταν ήταν μόλις 2 ετών, πρόσθεσε ο Καντίροφ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ