Στο «κόκκινο», δηλαδή στο επίπεδο 4 (αυξημένoυ κινδύνου), του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας, εντάσσονται από την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου στις 6 το πρωί, οι περιφερειακές ενότητες Ιωαννίνων και Σερρών, όπως ανακοίνωσε σήμερα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας της νόσου Covid-19.
Όσον αφορά την Π.Ε Ιωαννίνων, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, η αρμόδια για τον χάρτη επιτροπή επιδημιολόγων, συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα και κατέληξε σε αυτή την απόφαση, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου που διαπιστώθηκε, τόσο από τα τεστ των ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ τις τελευταίες μέρες, όσο και από τα στοχευμένα τεστ που διενεργήθηκαν σήμερα στην ευρύτερη περιοχή από υγειονομικά συνεργεία της πολιτικής προστασίας σε μεγάλες μονάδες και επιχειρήσεις.
Σχετικά με την Π.Ε Σερρών, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι, παρά την πρόθεσή τους να περιμένουν τα αποτελέσματα της εφαρμογής των μέτρων από την προηγούμενη Παρασκευή, λαμβάνοντας υπόψιν την χθεσινή συρροή σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων, τα σημερινά διάσπαρτα κρούσματα και τα αποτελέσματα της ιχνηλάτησης των τελευταίων 48 ωρών, που καταδεικνύουν μεγάλη μετακίνηση των κρουσμάτων και των στενών επαφών τους εντός και εκτός της περιφερειακής ενότητας, οι Σέρρες, από την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου στις 6 το πρωί περνούν από το επίπεδο 3 (πορτοκαλί) στο επίπεδο 4 του αυξημένου κινδύνου (κόκκινο). «Δεν πρέπει να αφήσουμε το οποιοδήποτε περιθώριο στον ιό να εξαπλωθεί περαιτέρω και εντατικοποιούμε τα μέτρα για να προστατεύσουμε το εθνικό σύστημα υγείας, αλλά και τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας που είναι πιο ευάλωτοι στη νόσο», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς. Ακόμη, ανακοίνωσε ότι επίπεδο συναγερμού ανεβαίνουν οι περιφερειακές ενότητες Νάξου και Ροδόπης, οι οποίες από το επίπεδο 2 (κίτρινο) περνούν στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί), ενώ η Αμοργός, λόγω παντελούς έλλειψης κρουσμάτων κατεβαίνει από το επίπεδο 2 στο επίπεδο 1 (πράσινο). Επιπλέον, η Π. Ε Δράμας ανεβαίνει επίπεδο συναγερμού και περνά από το επίπεδο 1, στο επίπεδο 2.
Στη συνέχεια ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους των περιοχών αυτών, ιδιαίτερα των Ιωαννίνων, των Σερρών, της Νάξου και της Ροδόπης, αλλά κυρίως της Λάρισας και της Θεσσαλονίκης – που δείχνουν να πιέζονται από υψηλά επιδημιολογικά φορτία τις τελευταίες ημέρες – να παραμείνουν σε εγρήγορση, σε απόλυτο συναγερμό και να τηρούν πιστά τα μέτρα.
«Μία παράκληση, μία έκκληση που μας αφορά όλους, αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες σε όλη την επικράτεια, γιατί τα πράγματα μπορεί να πάνε προς την λάθος κατεύθυνση, ακόμα και στις περιοχές που αυτή τη στιγμή παρουσιάζουν καλή επιδημιολογική εικόνα. Γι’ αυτό και δεν χωρά κανένας εφησυχασμός, καμία χαλάρωση όσον αφορά την εφαρμογή των μέτρων, ανεξάρτητα από την επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η κάθε περιοχή», σημείωσε. Επιπρόσθετα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης και της Λάρισας, καθώς όπως είπε «η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη, οριακή», ενώ προσέθεσε ότι η πιστή τήρηση των μέτρων είναι επιβεβλημένη «για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε και σ’ αυτόν τον επιδημιολογικό σκόπελο».
Παράλληλα τόνισε, ότι όπου τηρούνται τα μέτρα αποδίδουν, φέρνοντας ως παράδειγμα τις 13 περιφερειακές ενότητες που κατέβηκαν επίπεδο συναγερμού, και από το πορτοκαλί πήγαν στο κίτρινο ή ακόμα και στο πράσινο, κάτι που αποδεικνύει «ότι η αποφασιστικότητα και η επιμονή μας είναι απαραίτητες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας».
Από την αρχή της πανδημίας μέχρι και την Κυριακή 25 Οκτωβρίου έχουν καταγραφεί στη χώρα 30.782 κρούσματα, από τα οποία 7.134 σήμερα είναι ενεργά. Την ίδια στιγμή, 20.088 πολίτες έχουν αναρρώσει κατ’ οίκον και 2.986 έχουν πάρει εξιτήριο. Την εβδομάδα που πέρασε, κατά μέσο όρο εντοπίστηκαν 773 νέα κρούσματα την ημέρα έναντι 430 κρουσμάτων την ημέρα μία εβδομάδα νωρίτερα. Όπως επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς, έχει αυξηθεί ο αριθμός των τεστ που διενεργούνται καθημερινά, τόσο στοχευμένα όσο και από συνεργεία του ΕΟΔΥ σε πλατείες και άλλους δημόσιους χώρους, ενώ γνωστοποίησε ότι, σήμερα μόνο, διεξήχθησαν πάνω από 25.000 τεστ.
«Από τα σημερινά αποτελέσματα, είναι ξεκάθαρο ότι η πανδημία είναι σε έξαρση, με βασικό της επίκεντρο τη Βόρεια Ελλάδα. Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη και απαιτεί μεγάλη προσοχή και πρέπει τώρα, άμεσα να ανακόψουμε την εξάπλωση του ιού, ιδιαίτερα στις περιοχές με αυξημένο ιικό φορτίο, δηλαδή στις περιοχές που βρίσκονται ήδη στο κόκκινο, επίπεδο 4, και στο πορτοκαλί, επίπεδο 3» ανέφερε.
Σχετικά με τους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι αυτοί συνεχίζονται και γίνονται ακόμα πιο εντατικοί. Συγκεκριμένα, από την 1η Ιουλίου έως τις 25 Οκτωβρίου, έχουν διεξαχθεί από τους αρμόδιους ελεγκτικούς φορείς 485.308 έλεγχοι, κατά τους οποίους έχουν διαπιστωθεί 15.268 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί 19.375 πρόστιμα συνολικού ύψους 8.273.630 ευρώ και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 6.290 συνολικά ημερών.
Ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι στόχος των ελέγχων είναι να διασφαλίσουν ότι τα μέτρα εφαρμόζονται, γεγονός που «επιβάλλει, απαιτεί η προστασία της δημόσιας υγείας». Παράλληλα τόνισε, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία, η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων σέβεται και τηρεί τα μέτρα. Παρόλα αυτά, αναφέρθηκε και σε κάποιες εξαιρέσεις, υπογραμμίζοντας ότι υπήρχαν μαγαζιά που έκλειναν εικονικά, χωρίς να τηρούν τον περιορισμό του ωραρίου.
«Δεν είναι δυνατόν κάποιοι να κερδοσκοπούν θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε αυτό. Δεν είναι δίκαιο, ούτε για τους επιχειρηματίες που με περισσό αίσθημα ευθύνης τηρούν τα μέτρα, αλλά ούτε και για τους πολίτες για την προσπάθεια που όλοι μαζί καταβάλλουμε εδώ και 9 μήνες», σημείωσε, ενώ κατέστησε σαφές ότι οι έλεγχοι πλέον γίνονται σαρωτικοί με ειδικά μεικτά κλιμάκια της Ελληνικής Αστυνομίας, της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, και της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς, προσθέτοντας ότι είναι «αμείλικτοι στην κατεύθυνση των ελέγχων». Ακόμη, ο κ. Χαρδαλιάς κάλεσε «αυτούς τους λίγους, ασυνείδητους επιχειρηματίες που νομίζουν ότι μπορούν να παίζουν με την δημόσια υγεία», «να συνειδητοποιήσουν τις απαράδεκτες, σχεδόν εγκληματικές ευθύνες που έχουν όταν ακολουθούν τακτικές και συμπεριφορές όπως αυτές των προηγούμενων ημερών σε Πειραιά, σε Περιστέρι, στη Λεωφόρο Λιοσίων» και απηύθυνε ισχυρή προειδοποίηση «ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν είναι ανεκτές».
Όσον αφορά τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι οι δοξολογίες, όπως και οι καταθέσεις στεφάνων σε όλη τη χώρα, θα πραγματοποιηθούν κανονικά με αυστηρή τήρηση όμως των μέτρων που προβλέπονται σε κάθε επίπεδο του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας.
«Σκηνές και καταστάσεις συγχρωτισμού και συνωστισμού, επικίνδυνων για την εξάπλωση του ιού, πρέπει να αποφευχθούν. Είναι ώρα ευθύνης για όλους, πόσο μάλλον που η ίδια η εκκλησία μας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της εθνικής προσπάθειας. Τηρώντας όλες τις υποδείξεις και τις οδηγίες των αρμόδιων υγειονομικών αρχών, όπως έχει αναφέρει και ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος, που μας καλεί να συμμετέχουμε φέτος στη δοξολογία για την Εθνική Επέτειο με έναν διαφορετικό τρόπο, να τιμήσουμε τις ηρωικές θυσίες των προγόνων μας, των Ελλήνων και των Ελληνίδων που έδωσαν τη ζωή τους για τον τόπο μας, χωρίς να λάβουμε μέρος στις επίσημες τελετές», υπογράμμισε.
Τέλος, τόνισε ότι χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη προσοχή, ακόμα μεγαλύτερη επαγρύπνηση, ακόμα πιο πιστή εφαρμογή των μέτρων όσο πλησιάζει ο χειμώνας. Οι εσωτερικοί χώροι συμβάλλουν στην εξάπλωση του ιού, υπενθύμισε, και επανέλαβε ότι η διακοπή της μετάδοσης του ιού δεν αποτελεί «υπόθεση της αστυνομίας, αλλά πρωτίστως θέμα ατομικής, κοινωνικής ευθύνης και συνείδησης, της συλλογικής συνείδησης που έχει δείξει μέχρι σήμερα η ελληνική κοινωνία και που πρέπει να συνεχίσουμε να δείχνουμε».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ