Σε ψηφιακό περιβάλλον πραγματοποιείται φέτος η 17η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, η οποία εγκαινιάστηκε χθες από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. Στην Έκθεση, που διοργανώνεται από το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού, εποπτευόμενου φορέα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, απηύθυνε χαιρετισμό η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη που έχει ως εξής:
«Η σκέψη μας είναι στη Θεσσαλονίκη, όχι μόνο για τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου που από μόνη της είναι μια εξαιρετικά σημαντική διοργάνωση. Είμαστε κοντά στη Θεσσαλονίκη, η οποία δοκιμάζεται, όπως όλος ο πλανήτης, από αυτή την πρωτόγνωρη συγκυρία, η οποία δυστυχώς μας αναγκάζει να αλλάξουμε την καθημερινότητά μας. Όμως η Υγεία του καθενός μας, του διπλανού μας, είναι η απόλυτη προτεραιότητά μας. Γι αυτό το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού προσαρμόστηκαν στη συγκυρία.
Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης είναι μία σπουδαία υπόθεση για την Ελλάδα και δεν έπρεπε να χαθεί. Ετσι, μαζί και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Υφυπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, διοργανώνεται διαδικτυακά για πρώτη φορά -και ελπίζω και τελευταία. Είναι ένας θεσμός, ο οποίος δεν μπορεί να παραγνωρίζεται μέσα στα πλαίσια των αντίστοιχων πρωτοβουλιών, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που αφορούν στο βιβλίο.
Ο κόσμος των Γραμμάτων και του Πολιτισμού, ο κόσμος που ασχολείται με το βιβλίο, έχει συνειδητοποιήσει το δύσκολο επίτευγμα της Διεθνούς Έκθεσης: Είναι ο θεσμός, τον οποίο περιμένουν και στον οποίο οι συμμετέχοντες, ιδιώτες, θεσμικοί εκπρόσωποι, επιχειρήσεις, ένα θεσμός υψηλού επιπέδου. Ενδιαφέρονται πραγματικά, με έναν ξεχωριστό και ιδιαίτερο τρόπο, για τα Γράμματα, την Επιστήμη, τον Πολιτισμό.
Η σχέση μας με το βιβλίο, δεν θα αλλάξει, ακόμη κι αν διανύουμε την 4η βιομηχανική επανάσταση. Ακόμη κι αν ζούμε σε ένα ψηφιακό περιβάλλον. Η μυρωδιά του χαρτιού και του μελανιού είναι μέσα στις μνήμες όλων μας, από τη νεαρή ηλικία μας Ακόμη και τα μικρά παιδιά, που είναι εξοικειωμένα με τους υπολογιστές τους, με τα κινητά, με τα tablet, γνωρίζουν και συνειδητοποιούν πόσο σημαντικό είναι το βιβλίο. Όλα τα άλλα μας προσφέρουν γνώση. Γινόμαστε μέρος της καινοτομίας. Ζούμε σε ένα διαφορετικό περιβάλλον. Όμως ο σύντροφός μας, η πραγματική μας συντροφιά, είναι το βιβλίο.
Έτσι λοιπόν, η 17η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, προσαρμοσμένη στο ψηφιακό περιβάλλον, δεν έχει παρά να αναδείξει αυτό τούτο το βιβλίο, όχι μόνο προσφέροντας καινούργιους τίτλους, όχι μόνο μέσα από τη γνωριμία με νέους και καταξιωμένους συγγραφείς, αλλά και μέσα από ένα πλαίσιο συζητήσεων και προβληματισμών, που είναι απόλυτα επίκαιροι. Είτε αφορούν την πανδημία, είτε τη μεγάλη επέτειο του 2021, είτε αφορούν στην προσφυγική κρίση, η οποία στην περίπτωσή μας, είναι εξαιρετικά κοντά μας. Όλα αυτά μαζί συνθέτουν την ατζέντα της 17ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Μιας έκθεσης που θα τη θυμόμαστε. Και θα τη θυμόμαστε θετικά. Μιας έκθεσης που θέλουμε να είναι η τελευταία φορά που διοργανώνεται ψηφιακά, ή τουλάχιστον να μη μας αναγκάζουν εξωγενείς συνθήκες να την οργανώνουμε ψηφιακά.
Η Θεσσαλονίκη είναι εδώ, παρούσα. Η Διεθνής Έκθεση προσφέρει και θα συνεχίσει να προσφέρει πολλά στον τομέα των Γραμμάτων κι εγώ δεν έχω παρά να ευχηθώ καλή επιτυχία στις εργασίες της και να ευχαριστήσω απ’ την καρδιά μου, όλους όσους εργαστήκατε πραγματικά σκληρά για να προσαρμόσετε τα δεδομένα της Διεθνούς Έκθεσης στο ψηφιακό περιβάλλον. Θέλουμε να χαρούμε τις συζητήσεις σας. Να απολαύσουμε τον καρπό της γνώσης, που αυτές τις μέρες θα κοινωνήσετε μαζί μας».
Το πλήρες πρόγραμμα, έως τις 29 Νοεμβρίου, προβάλλεται στη διεύθυνση www.thessalonikibookfair.gr