Χρ. Ταραντίλης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης το άνοιγμα των Γυμνασίων και Λυκείων

Με αναφορά στην ανάληψη καθηκόντων από τον νέο Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τις προοπτικές για «την περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων προς όφελος των δυο χωρών και των δύο φίλων λαών, καθώς και τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή μας» ξεκίνησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε όσα είπε χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «για έναν έμπειρο πολιτικό που γνωρίζει όσο λίγοι την περιοχή μας αλλά και τις ευαισθησίες μας». Πρόσθεσε πως «είναι επίσης ένας ηγέτης ο οποίος πορεύεται με σύνεση αλλά και με αυτοπεποίθηση κυρίως όμως πορεύεται με σταθερές και αδιαπραγμάτευτες αξίες».

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο. Είπε «χθες ήταν μία ιστορική μέρα καθώς μετά από απόφαση της κυβέρνησης και την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου από τη Βουλή η χώρα μας επεκτείνει την επικράτειά της για πρώτη φορά μετά την προσάρτηση των Δωδεκανήσων, το 1947 κατά περίπου 10%».

Και ο κ. Ταραντίλης συνέχισε: «Μεγεθύνεται έτσι, όχι με απόσπαση εδαφών, αλλά με την επέκταση των χωρικών της υδάτων στο Ιόνιο, από τους Οθωνούς μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο και με διαδικασίες απόλυτα θεμελιωμένες στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Πρόκειται -όπως τόνισε χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- για την άσκηση ενός δικαιώματος, το οποίο η Ελλάδα μπορεί να ασκήσει και σε άλλες περιοχές, σε χρόνο και υπό συνθήκες που η ίδια θα το επιλέξει. Αυτό, άλλωστε, αναφέρεται ρητά στο πρώτο άρθρο του νόμου που ψηφίστηκε χθες. Ταυτόχρονα, με την ίδια αυτή απόφαση η κυβέρνηση εκπέμπει μήνυμα σε όσους προσπαθούν με απειλές να στερήσουν από την πατρίδα μας όσα της επιτρέπουν οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου».

Προτεραιότητα της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα -όπως τόνισε χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός- είναι το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων.

Ακολούθως, όσον αφορά τις εξελίξεις για την πανδημία και τον εμβολιασμό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε πως «Είναι προφανές ότι διανύουμε ένα κρίσιμο διάστημα στη διάρκεια του οποίου συνεχίζεται η άμυνα απέναντι στον ιό σε συνδυασμό με την αντεπίθεση μέσω της επιχείρησης «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος, δηλαδή τη λεγόμενη άμυνα, συνεχίζεται η παρακολούθηση των επιδημιολογικών δεδομένων και προχωρούμε — ύστερα από εισηγήσεις της Επιτροπής των Ειδικών — με μικρά και πολύ προσεκτικά βήματα προς μια μερική κανονικότητα. Εφαρμόζεται το κυλιόμενο σχέδιο σύμφωνα με το οποίο τα επιδημιολογικά δεδομένα των 7 προηγούμενων ημερών θα καθορίζουν τις επόμενες αποφάσεις. Αυτές, θα ανακοινώνονται κάθε Παρασκευή από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Ν. Χαρδαλιά.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος, δηλαδή την αντεπίθεση μέσω της επιχείρησης «Ελευθερία» -το πιο πολύπλοκο εγχείρημα που ανέλαβε ποτέ το Ελληνικό Κράτος στον χώρο της υγείας- προχωρούμε σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό. Οι εμβολιασθέντες — κάποιοι και με τη δεύτερη δόση — ξεπέρασαν τους 107.000 συνολικά και τους 15.000 αποκλειστικά τη χθεσινή μέρα. Είναι αυτονόητο πως ο ρυθμός των εμβολιασμών δεν είναι στατικός, είναι δυναμικός και εξαρτάται πρωτίστως από τις ποσότητες εμβολίων που παραλαμβάνει η χώρα μας».

Και τόνισε: «Όσα περισσότερα εμβόλια έρχονται, τόσο περισσότεροι εμβολιασμοί θα γίνονται, φροντίζοντας πάντα να υπάρχει ένα απόθεμα, ώστε να είναι εξασφαλισμένη για όλους η δεύτερη δόση.

Προκειμένου να μην χάνεται κανένα εμβόλιο, δημιουργήθηκε μηχανισμός αναπλήρωσης. Αυτό σημαίνει ότι οι δόσεις από ραντεβού που δεν γίνονται, θα διατίθενται αμέσως στις γυναίκες και τους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αστυνομίας, που θα έχουν τη δυνατότητα άμεσης ανταπόκρισης».

Μείζονος σημασίας, ενόψει κυρίως της τουριστικής περιόδου, η πρόταση του πρωθυπουργού για ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού

Επιπροσθέτως και συνεχίζοντας την αναφορά του στους εμβολιασμούς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως «ήδη από χθες προστέθηκαν στον μηχανισμό 65 Κέντρα Υγείας και 144 νέα σημεία εμβολιασμού».

Ο Χρήστος Ταραντίλης αναφέρθηκε έπειτα στο σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επισημαίνοντας ότι «τα θέματα της πανδημίας και του εμβολιασμού θα συζητηθούν σήμερα το απόγευμα σε τηλεδιάσκεψη των 27 ηγετών της Ε.Ε. Στη διάρκειά της ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης -όπως ήδη έχει δηλώσει- θα θέσει τρία επιμέρους ζητήματα:

Πρώτον: Θα αναπτύξει την πρόταση που ήδη έχει καταθέσει μαζί με τον Αυστριακό Καγκελάριο και την Πρωθυπουργό της Δανίας για την ταχύτερη προώθηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών έγκρισης των εμβολίων της Astra Zeneca και άλλων εταιρειών.

Δεύτερον: Θα εισηγηθεί την ενεργοποίηση της Επιτροπής για την άσκηση πίεσης προς την Pfizer, ώστε να επιταχύνει την παραγωγή της και επιπλέον να είναι απολύτως συνεπής στην παράδοση των δόσεων, όπως έχει δεσμευτεί προς όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, εντός του πρώτου τριμήνου του 2021.

Και τρίτον: Θα αναπτύξει την πρότασή του για την καθιέρωση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού για να απαλλαγούν όσοι ευρωπαίοι πολίτες εμβολιάζονται τόσο από την υποχρέωση τεστ πριν από κάθε ταξίδι, όσο και από την υποχρεωτική καραντίνα στα Κράτη που φτάνουν, να περιοριστούν οι σχετικές γραφειοκρατικές διαδικασίες και να διευκολυνθεί η μετακίνηση από Κράτος σε Κράτος.

Ενδεχόμενη εφαρμογή της πρότασης αυτής όχι μόνο δεν θα προσθέσει κανέναν περιορισμό, αλλά αντίθετα θα βοηθήσει όλους τους ευρωπαίους πολίτες να απαλλαγούν από τους σημερινούς δύσκολους περιορισμούς στις μετακινήσεις τους.

Στόχος, όπως γράφει σε άρθρο του στο Euractiv και στην ιστοσελίδα Das Morning Briefing ο πρωθυπουργός, δεν είναι να χωρίσουμε τους πολίτες σε αυτούς που έχουν εμβολιαστεί και σε αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί. Αντιθέτως θέλουμε να δημιουργήσουμε μια λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τα ταξίδια για όσους διαθέτουν το πιστοποιητικό.

Είναι προφανές πως η λήψη σχετικής απόφασης θα είναι μείζονος σημασίας, ενόψει κυρίως της τουριστικής περιόδου».

Σημείωσε επίσης ότι «η πρόταση ήδη υποστηρίζεται από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών (IATA), ο γενικός διευθυντής της οποίας κάλεσε τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να υιοθετήσουν την πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού και να συντονίσουν μια πολιτική που θα επιτρέψει στην Ευρώπη να αποκομίσει οικονομικά και κοινωνικά οφέλη».

Σύμφωνα με τα δεδομένα του 2020, οι στόχοι που έβαλε η κυβέρνηση για το μεταναστευτικό έχουν επιτευχθεί

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στη συνέχεια στο μεταναστευτικό επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση επιδιώκει την επίτευξη συμφωνίας στο πλαίσιο της Ε.Ε. για ένα νέο Σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου. Ταυτόχρονα, συνεχίζει την εφαρμογή μιας νέας πιο αυστηρής αλλά δίκαιης μεταναστευτικής πολιτικής, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αξίες. Μπορούμε ήδη να πούμε -έχοντας πλέον τα δεδομένα που αφορούν το 2020- ότι οι στόχοι που έβαλε η κυβέρνηση έχουν επιτευχθεί. Μεταξύ άλλων, καταγράφεται:

-Μείωση των αφίξεων κατά 80%.

-Μείωση των διαμενόντων στις δομές της χώρας κατά 63%.

-Αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου και του Έβρου κατά 60%.

-Αύξηση των μεταφορών από τα νησιά στην ενδοχώρα κατά 56%.

-Επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου κατά 64%.

Σημειώνεται ακόμη ότι μέσα στο 2020 έκλεισαν 57 δομές φιλοξενίας, ενώ δημιουργήθηκαν μόλις 3 νέες δομές για αιτούντες άσυλο.

Παράλληλα, μεταφέρθηκαν τα ασυνόδευτα ανήλικα από τις δομές των νησιών, σε δομές της ενδοχώρας ή σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Υπογράμμισε επίσης ότι έγινε ταυτόχρονα πράξη «ο στόχος της κυβέρνησης για δίκαιη κατανομή των αιτούντων άσυλο στην Επικράτεια, καθώς σε όλες τις Περιφέρειες -με εξαίρεση τις πύλες εισόδου- οι διαμένοντες δεν ξεπερνούν το 1% του πληθυσμού».

Όπως αναλυτικά είπε: «Σημειώνεται ότι στη χρονιά που πέρασε:

-Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου.

-Ενισχύθηκε η φύλαξη των συνόρων μας στο Αιγαίο και τον Έβρο, όπου προχωρά η κατασκευή νέου φράχτη.

-Δημιουργήθηκε νέο πλαίσιο ελέγχου της λειτουργίας και της οικονομικής δραστηριότητας των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που σχετίζονται με το μεταναστευτικό.

-Μπαίνει τέλος στην επιδοματική πολιτική του παρελθόντος, που οδήγησε σε αύξηση του αριθμού παράτυπων μεταναστών.

-‘Αρχισε η αντικατάσταση των άναρχων κέντρων με κλειστά/ελεγχόμενα, που εγγυώνται την προστασία της δημόσιας υγείας και της δημόσιας ασφάλειας».

Για την αξιοποίηση του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου

Αναφερόμενος πριν ολοκληρώσει την εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Ταραντίλης, στην αξιοποίηση του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου επεσήμανε:

«Όπως γνωρίζετε ένα από τα έργα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές του δηλώσεις, αφορούσε στην αξιοποίηση του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου. Χθες η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρία Λίνα Μενδώνη παρουσίασε αναλυτικά τη μορφή που θα πάρει το κτήμα, τα χρονοδιαγράμματα και την έκθεση βιωσιμότητας της ΚPMG, η οποία χρηματοδοτήθηκε με δωρεά του Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη. Στη δασική έκταση των 42.000 στρεμμάτων αναδύεται ο ιστορικός πυρήνας του πρώην βασιλικού κτήματος, που απλώνεται σε περίπου 15.000 τ.μ. και περιλαμβάνει 55 κτίρια, από τα οποία τα 27 είναι ήδη κηρυγμένα μνημεία.

Το σχέδιο περιλαμβάνει δύο ενότητες, τη δασική και την ενότητα του κεντρικού πυρήνα του κτήματος δηλαδή τα ανάκτορα, βοηθητικά κτίρια, ταφικά μνημεία, χώρο αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής. Θα αποκατασταθεί πλήρως η ανακτορική ενότητα και θα είναι προσβάσιμη σε όλους, ενώ θα αναβιώσει το ιστορικό brand προϊόντων που παρήγαγε το κτήμα στο παρελθόν. Θα δημιουργηθούν μουσεία, καφέ, εστιατόριο, εργαστήριο τέχνης, εξωτερικοί και εσωτερικοί χώροι για εκδηλώσεις.

Στο Δάσος θα διαμορφωθούν μονοπάτια για ποδηλάτες, περιπατητές και ιππασία.

Το κτήμα θα λειτουργεί με θεματικές κατευθύνσεις την Ιστορία και τον Πολιτισμό, την Υπαίθρια ‘Αθληση και Αναψυχή, την Αγροτική Οικονομία, την Έρευνα και τη Γνώση καθώς και την Ευεξία. Η οικονομική βιωσιμότητα θα εξασφαλιστεί από τη δημιουργία ξενοδοχείου, τη λειτουργία μουσειακού χώρου, την αγροτική παραγωγή, τη δημιουργία ειδικών καταστημάτων, εστιατορίων, αναψυκτήριων παράλληλα με την υποστήριξη του Δημοσίου».

Κλείνοντας την εισαγωγική του τοποθέτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού λέγοντας: «αυτή την ώρα συνεδριάζει υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, με θέμα: «Παράταση θητείας ή επιλογή Αρχηγών Γενικού επιτελείου Αεροπορίας και Ελληνικής Αστυνομίας».

Σήμερα το απόγευμα στις 19:00, ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετέχει -όπως και προανέφερα- στην τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Αύριο το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεχίζοντας τις επισκέψεις του στα υπουργεία που -μετά τον ανασχηματισμό- απέκτησαν νέα πολιτική ηγεσία, θα επισκεφθεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων».

«Δεν αλλάζει το σχέδιο για εμβολιαστική κάλυψη του 70% του πληθυσμού ως το καλοκαίρι – Η κατάσταση στα εμπορικά καταστήματα είναι σωστή και τηρούνται τα μέτρα»

Στο ζήτημα των εμβολιασμών, αλλά και της επανεκκίνησης των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία έδωσε έμφαση κατά τις απαντήσεις του στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης. Όπως είπε, επ’ αφορμή της σημερινής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει να ενταθεί η πίεση από την πλευρά της Κομισιόν προς την Pfizer προκειμένου να τηρηθούν τα αρχικά χρονοδιαγράμματα παραδόσεων εντός του α’ τριμήνου του 2021 για όλες τις χώρες της ΕΕ, υπενθυμίζοντας μάλιστα με νόημα ότι υπάρχουν και νομικές δεσμεύσεις.

Ο κ. Ταραντίλης υπενθύμισε, εξάλλου, ότι έχουν ήδη εξασφαλιστεί 24 εκατ. δόσεις του εμβολίου για την Ελλάδα, οι οποίες καλύπτουν περίπου 15 εκατ. άτομα, άρα υπερκαλύπτεται ο συνολικός πληθυσμός και η επιτάχυνση της διαδικασίας εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων των παραδόσεων. Τόνισε ότι ο κρατικός μηχανισμός για τους εμβολιασμούς είναι πανέτοιμος και με τις κατάλληλες ροές παραδόσεων θ’ αυξηθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών και σε κάθε περίπτωση δεν διαταράσσεται το σχέδιο για την κάλυψη του 70% του πληθυσμού έως το καλοκαίρι.

Ειδικά για τα τέσσερα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε στην επόμενη ενημέρωσή του για την ανακοίνωση της ακριβούς τοποθεσίας τους και πρόσθεσε ότι με αυτά τα κέντρα η Πολιτεία δείχνει τη δυνατότητα που έχει για να επιταχύνει τους ρυθμούς, αλλά και την ετοιμότητά της. Μάλιστα, όπως είπε, έχει ήδη σχεδιαστεί ακόμη και χωροταξία αυτών των κέντρων.

«Δεν έχουμε εκτεταμένο συγχρωτισμό στην αγορά, ο κόσμος τηρεί τα μέτρα»

Σε ό,τι αφορά τα περιοριστικά μέτρα και το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων, ο κ. Ταραντίλης υπενθύμισε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να τηρούνται τα μέτρα που ισχύουν, ώστε να μην ξεφύγει η πανδημία, η οποία μπορεί να επεκταθεί πολύ γρήγορα εκθετικά και είναι αναντίστοιχα δύσκολο να περιοριστεί. Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι υπάρχουν και οι μεταλλάξεις του ιού που δεν είναι περισσότερο θανατηφόρες κι επικίνδυνες, αλλά πιο μεταδοτικές κι αυτό επιβάλλει μεγαλύτερη προσοχή απ’ όλους. Επίσης, σχολίασε με αφορμή το άνοιγμα των καταστημάτων ότι κατά κανόνα υπάρχει τήρηση των μέτρων.

«Δεν έχουμε εκτεταμένο συγχρωτισμό σε καμία περίπτωση. Ο κόσμος στη μεγάλη πλειονότητά του τηρεί τα μέτρα, η κατάσταση είναι σωστή», σημείωσε και υπογράμμισε πως η πολύ καλή επιδημιολογική κατάσταση δεν αντανακλά, βέβαια, το άνοιγμα των καταστημάτων, για το οποίο θα πρέπει να περιμένουμε να μετρηθεί από τους ειδικούς τις επόμενες ημέρες. Και στο σημείο αυτό επανέλαβε ότι «έχουμε μεγάλη αγωνία για το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων», αλλά παρέπεμψε στους ειδικούς για τις σχετικές εισηγήσεις πριν η κυβέρνηση λάβει την απόφασή της. Επικαλούμενος δε την ακαδημαϊκή του ιδιότητα, ανέφερε ότι η τηλεκπαίδευση δεν υποκαθιστά τη φυσική παρουσία στις αίθουσες διδασκαλίας, όσο καλά κι αν έχει λειτουργήσει.

Για το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού και την πρόταση του πρωθυπουργού εν όψει της σημερινής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι οι αντιδράσεις είναι θετικές έως τώρα και ότι δεν μιλάμε για ένα διαβατήριο που είναι υποχρεωτική η κατοχή του, αλλά για ένα πιστοποιητικό που διευκολύνει τις μετακινήσεις και να γίνονται αυτές χωρίς περιττή γραφειοκρατία. Τόνισε δε ότι είναι θετικό πως η Ελλάδα ηγείται της σχετικής πρότασης κι είναι έτοιμη, ιδιαίτερα εν όψει της θερινής περιόδου και του τουριστικού κύματος. Σε ερώτηση, τέλος, για το ενδεχόμενο πρόσθετης στήριξης των επιχειρηματιών και εργαζομένων στην εστίαση που παραμένει κλειστή, επανέλαβε ότι αρχή της κυβέρνησης είναι πως δεν θ’ αφήσει κανέναν που πλήττεται από την πανδημία μόνο του.

«Η Ελλάδα θ’ ασκήσει το κυριαρχικό της δικαίωμα για τα 12 μίλια στον κατάλληλο χρόνο»

Ως προς τα ελληνοτουρκικά και την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών, ο κ. Ταραντίλης επανέλαβε ότι η ελληνική θέση είναι πάγια και δεν είναι άλλη από τη συζήτηση μόνο του συγκεκριμένου ζητήματος της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών και ουδενός άλλου: «Οι διερευνητικές επαφές θα γίνουν με συγκεκριμένο πλαίσιο, που είναι να γίνουν συζητήσεις για να βρούμε κοινά σημεία σύγκλισης σε μια επόμενη διαπραγμάτευση για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ», τόνισε χαρακτηριστικά. Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια μετά το Ιόνιο και στο Αιγαίο ή στην Κρήτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως τούτο αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα που μπορεί να ενεργοποιηθεί στον κατάλληλο πολιτικό και διπλωματικό χρόνο.

Σχολιάζοντας, εξάλλου, την αλλαγή της αμερικανικής διοίκησης, ο κ. Ταραντίλης είπε, όπως και στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ότι η Ελλάδα προσβλέπει στη συνεργασία και την έντονη παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή μας και ότι ο κ. Μπάιντεν είναι ένας πρόεδρος που γνωρίζει άριστα τα θέματα της περιοχής. Επισήμανε, μάλιστα, τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, εκτιμώντας ότι επιδεικνύουν αυστηρότητα απέναντι στην Τουρκία, ειδικά για το ζήτημα των S-400.

Σε ερώτηση σχετικά με τη δήλωση του τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Κατρούγκαλου, περί δημοσιοποίησης της συμφωνίας της Τριμερούς του Βερολίνου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως ο διπλωματικός σύμβουλος του κ. Τσίπρα, κ. Καλπαδάκης, είχε ενημερωθεί πλήρως για τη συμφωνία από τη διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, κυρία Σουρανή. «Το γεγονός ότι ο κ. Κατρούγκαλος δεν το γνωρίζει, είναι εσωτερικό θέμα του ΣΥΡΙΖΑ», κατέληξε.

«Το νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια πρέπει να προχωρήσει»

Ερωτηθείς για το νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια και τις αντιδράσεις φοιτητών και της Συνόδου των Πρυτάνεων, ο κ. Ταραντίλης έκανε λόγο για ένα εμβληματικό νομοσχέδιο που φέρνει αλλαγές που αποτελούν αίτημα της κοινωνίας και θα έπρεπε ήδη να έχουν γίνει πράξη. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν αιφνιδιάζει, διότι υλοποίησε ακριβώς όσα υποσχέθηκε προεκλογικά και γι’ αυτό κάλεσε στην ψήφιση και υλοποίησή του για τη δημιουργία ενός ασφαλούς ακαδημαϊκού περιβάλλοντος. «Το νομοσχέδιο πρέπει να προχωρήσει!», σημείωσε.

Υπόθεση Κουφοντίνα: «Ο νόμος ισχύει για όλους»

Τέλος, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το αίτημα μεταγωγής του καταδικασθέντος για την υπόθεση της «17 Νοέμβρη», Δημήτρη Κουφοντίνα στον Κορυδαλλό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι ο νόμος είναι αυτός που καθορίζει τις προϋποθέσεις για τη μεταχείριση των προσώπων που είναι στη φυλακή και σύμφωνα με αυτόν ο κ. Κουφοντίνας δεν δικαιούται της μεταγωγής του. «Ο νόμος ισχύει για όλους», σημείωσε ο κ. Ταραντίλης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ