Καθηγητής του Χάρβαρντ: Είναι αλαζονικό να πιστεύουμε ότι είμαστε μόνοι στο σύμπαν

Ο καθηγητής Άβι Λόεμπ (Avi Loeb), ο άνθρωπος που πιστεύει ότι ο “Ουμουαμούα” (Oumuamua) δημιουργήθηκε από εξωγήινους, μίλησε για τις τελευταίες έρευνες του.

Όταν το αντικείμενο μήκους 400 μέτρων -το οποίο προήλθε από ένα μακρινό ηλιακό σύστημα- πέρασε κοντά ​​από τον πλανήτη μας τον Οκτώβριο του 2017, αμέσως προσέλκυσε το μεγάλο ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας.

Ενώ οι περισσότεροι αστρονόμοι συμφωνούν ότι το Ουμουαμούα είναι ένας φυσικός διαστημικός βράχος, ένας αστρονόμος είχε διαφορετική γνώμη, λέγοντας και επιμένοντας ότι ήταν ένα κομμάτι εξωγήινης τεχνολογίας.

Καθηγητής του Χάρβαρντ, ο Άβι Λόεμπ, δημοσίευσε μια έρευνα το 2018 προσπαθώντας να εξηγήσει τις διάφορες ιδιαιτερότητες και ανωμαλίες του ουράνιου επισκέπτη.

Σε αντίθεση με τους συναδέρφους του, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν ήταν ένας απλός βράχος αλλά μια τεχνητή συσκευή που κατασκευάστηκε από έναν προηγμένο εξωγήινο πολιτισμό.

«Το μελέτησα όπως κάθε άλλη επιστημονική ανωμαλία», είπε στον Guardian ο καθηγητής. “Εντοπίζω τα στοιχεία και συγκρατώ το πιο λογικό συμπέρασμα και το πιο εύλογο είναι αυτό που έχω βγάλει. Αυτός είναι ο τρόπος που λειτουργεί η επιστήμη.” “Απλά συλλέγεις όσο γίνεται περισσότερα στοιχεία.”

Το “ανατρεπτικό” συμπέρασμα του Λόεμπ σχετικά με τη φύση και την προέλευση του Ουμουαμούα, όπως ήταν φυσικό τον έβαλε γρήγορα στο κέντρο του ενδιαφέροντος στον διεθνή Τύπο.

Σε μια περίπτωση ενώ πήγαινε σε ένα συνέδριο στο Βερολίνο, τον πλησίασε ένα τηλεοπτικό συνεργείο, αναφέρει στην συνέντευξη του.

«Είπαν, «Πρέπει να σε ρωτήσουμε: Πιστεύετε ότι είμαστε μόνοι στο σύμπαν;».

«Τους απαντώ ότι “το ένα τέταρτο όλων των αστέρων στο σύμπαν φιλοξενούν έναν πλανήτη στο μέγεθος και την μορφολογία της Γης. Θα ήταν αλαζονικό να πιστεύουμε ότι είμαστε μόνοι.”»

Από τότε έχει αναλύσει τις εμπειρίες του σε ένα νέο βιβλίο -«Εξωγήινοι»- που κυκλοφόρησε την 4η Φεβρουαρίου.

“Δεν υποστηρίζω ότι σίγουρα αυτό ότι ήταν τεχνητό αντικείμενο”, είπε. “Λέω ότι έχει μια λογική, βάσει των στοιχείων που υπάρχουν. Και επειδή δεν μπορούμε να το “κυνηγήσουμε”, πρέπει να κάνουμε το επόμενο καλύτερο πράγμα που μπορούμε, δηλαδή να βρούμε παρόμοια αντικείμενα.”

Ηλίας Σιατούνης