Tagesspiegel: Η Ελλάδα τα πάει καλύτερα από τη Γερμανία στο πιστοποιητικό εμβολιασμού

«Η Ελλάδα τα καταφέρνει καλύτερα!», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της εφημερίδας Tagesspiegel σχετικά με την εισαγωγή του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού ήδη από σήμερα και ενώ στη Γερμανία «εξακολουθεί να υπάρχει διαφωνία σχετικά με το ποιος είναι αρμόδιος».

«Η χώρα είναι έτοιμη για την υποδοχή των επισκεπτών», επισημαίνει η εφημερίδα και αναφέρεται στην παρουσίαση, την προηγούμενη εβδομάδα, του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, παρουσία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά. «Η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που βρίσκονται πολύ μπροστά σε ό,τι αφορά το ευρωπαϊκό σχέδιο, στο οποίο εναποθέτουν τις ελπίδες τους εκατομμύρια Ευρωπαίοι, δηλαδή την εισαγωγή του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού που θα διευκολύνει σύντομα τα διασυνοριακά ταξίδια εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πρόοδος των Ελλήνων γίνεται ακόμη πιο αισθητή, καθώς υπάρχουν κάποιες χώρες πιο αργές στην εισαγωγή του πιστοποιητικού. Αυτό ισχύει για κράτη όπως η Ιρλανδία – και επίσης η Γερμανία», τονίζει ο συντάκτης και σημειώνει ότι, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν, το αντίστοιχο γερμανικό πιστοποιητικό θα είναι έτοιμο στο τέλος Ιουνίου.

Διευκρινίζεται ωστόσο ότι κατά την είσοδο στον προορισμό διακοπών γίνεται δεκτό και το έντυπο πιστοποιητικό ολοκληρωμένου εμβολιασμού, το αρνητικό αποτέλεσμα ελέγχου για κορωνοϊό ή η βεβαίωση ανάρρωσης από την Covid-19.

«Η ταχύτητα με την οποία αναπτύσσεται η εφαρμογή του πιστοποιητικού στην Ελλάδα δείχνει πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα ιδίως στην Γερμανία σε ό,τι αφορά την ψηφιοποίηση. Σε αντίθεση με την Γερμανία, οι εμβολιασμένοι στην Ελλάδα έχουν ήδη λάβει έναν κωδικό QR που μπορεί να αποθηκευτεί σε κινητό τηλέφωνο. Η σχετική ελληνική ψηφιακή πλατφόρμα λειτουργεί ήδη», εξηγεί ο γράφων και προσθέτει ότι οι τουρίστες που μένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα θα μπορούν να κάνουν έλεγχο για κορωνοϊό και τα αποτελέσματα να καταγράφονται στις εφαρμογές τους.

«Ο ζήλος με τον οποίο η Ελλάδα βιάζεται να εφαρμόσει το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό για άτομα που έχουν εμβολιαστεί, αναρρώσει ή έχουν αρνητικό έλεγχο δεν είναι τυχαίος. Στις αρχές του έτους, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ που πίεσε για την εισαγωγή του πιστοποιητικού εμβολιασμού -πολύ πριν από το καλοκαίρι- λόγω της οικονομικής σημασίας του τουριστικού τομέα για τη χώρα του. Στο τέλος Μαρτίου, η Ελλάδα κατήργησε την υποχρέωση καραντίνας σε διμερές επίπεδο για επισκέπτες από το Ισραήλ που είχαν εμβολιαστεί και διέθεταν αρνητικό έλεγχο PCR», συνεχίζει το δημοσίευμα και κάνει λόγο για καθυστέρηση της γερμανικής κυβέρνησης, ειδικά στη φάση κατά την οποία υπήρχε ακόμη μικρός διαθέσιμος αριθμός εμβολίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ