Η Αγγλία 2-1 την Δανία: Πάει τελικό μετά από 55 χρόνια

Η Αγγλία «ξόρκισε την κατάρα» των αποκλεισμών στους τέσσερις προηγούμενους ημιτελικούς μεγάλων διοργανώσεων (Μουντιάλ 1990 και 2018, Ευρωπαϊκά του 1968 και 1996) και για πρώτη φορά μετά από 55 χρόνια (1966) προκρίθηκε σε τελικό κορυφαίας διοργάνωσης.

Το «αυστηρό» πέναλτι που υπέδειξε ο Ντάνι Μακέλι (αρχικά) και στη συνέχεια συμφώνησε και το VAR, στο 103΄ της παράτασης του δεύτερου ημιτελικού του Euro 2020 υπέρ των «Τριών Λιονταριών» έδωσε την ευκαιρία στον Χάρι Κέιν να πάρει «εκδίκηση» από την προσωρινή απόκρουση του Σμάιχελ και να στείλει την Εθνική Αγγλίας στον τελικό της Κυριακής (11/07) με αντίπαλο την Ιταλία. Η Αγγλία επιβλήθηκε με 2-1 της Δανίας, η οποία είχε προηγηθεί με τον Ντάμσγκααρντ στο 30ό λεπτό, αλλά στο 39΄ με το αυτογκόλ του Κιάερ το ματς είχε έρθει στα… ίσια.

Εξαιρετικό από κάθε άποψη ήταν το πρώτο 45λεπτο στο «Γουέμπλεϊ», που για πρώτη φορά από την έναρξη της διοργάνωσης ήταν γεμάτο στο 75% της χωρητικότητάς του. Οι 52.000 φίλαθλοι των Άγγλων είχαν δημιουργήσει μία φανταστική ατμόσφαιρα στο «ναό του ποδοσφαίρου», παρ΄ όλα αυτά οι Δανοί όχι μόνο δεν επηρεάστηκαν αλλά μετά το 10ο λεπτό ισορρόπησαν πλήρως το ματς και «πατούσαν» καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο.

Στο 30ό λεπτό, μάλιστα, από το φοβερό φάουλ του Ντάμσγκααρντ η ομάδα του Χιούλμαντ άνοιξε το σκορ «παγώνοντας» το «Γουέμπλεϊ». Ήταν το δεύτερο γκολ του Δανού μέσου της Σαμπντόρια στο τουρνουά, με το οποίο παραβίασε για πρώτη φορά στο τουρνουά την εστία των Άγγλων.

Ο Τζόρνταν Πίκφορντ έμεινε 724 λεπτά χωρίς να δεχθεί γκολ, επίδοση που συνιστά ρεκόρ για τα δεδομένα της Εθνικής ομάδας, ξεπερνώντας κατά δύο λεπτά το προηγούμενο του Γκόρντον Μπανκς από το 1966!

Το πανέμορφο τέρμα του Ντάμσγκααρντ δεν επηρέασε τα «Τρία Λιοντάρια», που αντέδρασαν πάρα πολύ γρήγορα. Αφού στο 36΄ ο Σμάιχελ έκανε απίστευτη επέμβαση στο εξ επαφής σουτ του Στέρλινγκ, στο 39΄ από το γύρισμα του Σακά ο Κιάερ στην προσπάθεια του να μην επιτρέψει στον Στέρλινγκ να σκοράρει το έκανε αυτός εις βάρος της ομάδας του για να έρθει με αυτό τον τρόπο το ματς στα ίσια (1-1).

Ο δημιουργός του γκολ της ισοφάρισης των Άγγλων, Μπουκαγιό Σακά, στην επιστροφή του στο αρχικό σχήμα μετά τον τραυματισμό του, έγινε σε ηλικία 19 ετών και 305 ημερών ο νεαρότερος Άγγλος που παίζει βασικός σε ημιτελικό μεγάλης διοργάνωσης.

Το δεύτερο μέρος δεν είχε καμία σχέση με το πρώτο, καθώς πέραν από την εδαφική υπεροχή των Άγγλων δεν σημειώθηκε ούτε μία κλασική ευκαιρία μπροστά από τις δύο εστίες, με αποτέλεσμα οι δύο ομάδες να οδηγηθούν στην παράταση.

Εκεί ο ημιτελικός κρίθηκε από το αμφισβητούμενο, ίσως και τραβηγμένο πέναλτι που δόθηκε στην Αγγλία μετά την πτώση του Στέρλινγκ από μασρκάρισμα του Μέλε. Ο Μακέλι ήταν κοντά στην φάση και υπέδειξε την «εσχάτη των ποινών» και με την… σφραγίδα του VAR ο Χάρι Κέιν με διπλή προσπάθεια νίκησε τον Σμάιχελ στο 104΄.

Ο αρχηγός της Εθνικής Αγγλίας έχει πετύχει τα περισσότερα γκολ στην καριέρα του απέναντι στον Δανό πορτιέρε της Λέστερ, με το αποψινό έφτασε τα 15! Παράλληλα, θέλει άλλο ένα τέρμα για να γίνει ο αρχισκόρερ των «Τριών Λιονταριών» σε μεγάλη διοργάνωση, έχοντας σκοράρει 10 φορές σε 16 ματς, όσες και ο Γκάρι Λίνεκερ.

Διαιτητής: Ντάνι Μακέλι (Ολλανδία)
Κίτρινες: Μαγκουάιρ – Βας

Οι συνθέσεις:

ΑΓΓΛΙΑ (Γκάρεθ Σαουθγκέιτ): Πίκφορντ, Γουόκερ, Μαγκουάιρ, Στόουνς, Σο, Σακά (69΄ Γκρίλις – 106΄ Τρίπιερ), Ράις (95΄ Χέντερσον), Φίλιπς, Μάουντ (95΄ Φόντεν), Κέιν, Στέρλινγκ
ΔΑΝΙΑ (Κάσπερ Χιούλμαντ): Σμάιχελ, Κρίστενσεν (79΄ Άντερσεν), Κιάερ, Βέστεργκααρντ (105΄ Γουίντ), Στρίγκερ Λάρσεν (67΄ Βας), Χόιμπιεργκ, Ντιλέινι (88΄ Γένσεν), Μέλε, Μπρέθγουεϊτ, Ντόλμπεργκ (67΄ Νόργκααρντ), Ντάμσγκααρντ (67΄ Πόουλσεν).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ