Ν. Χαρδαλιάς: Συναγερμός σε έξι επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές της χώρας

Σε υποχρεωτικό αυτοδιαγνωστικό έλεγχο και ταχεία εξέταση θα υποβάλλονται από το Σάββατο 17 Ιουλίου μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και σε τουριστικές επιχειρήσεις που απασχολούνται στις Περιφερειακές Ενότητες Μυκόνου, Ρεθύμνου και Ηρακλείου καθώς και στους δήμους Ιητών, Θήρας και Πάρου, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας της νόσου Covid-19.

Οι έξι αυτές περιοχές έχουν κατηγοριοποιηθεί σε «πορτοκαλί» επίπεδο, αυξημένης επιτήρησης, λόγω υψηλότατου επιδημιολογικού φορτίου και για το λόγο αυτό τίθενται συγκεκριμένα μέτρα στο πλαίσιο της ενίσχυσης των διαγνωστικών εξετάσεων.

Συγκεκριμένα από το Σάββατο 17 Ιουλίου, οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και σε τουριστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε έλεγχο 2 φορές την εβδομάδα, μια φορά με τη μέθοδο του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου και μία με αυτή της ταχείας, με ταυτόχρονη υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη». Η υποχρέωση για testing 2 φορές την εβδομάδα -μία με τη μέθοδο του αυτοδιαγνωστικού και μία με ταχεία εξέταση- αφορά και στα μη εμβολιασμένα μέλη των πληρωμάτων επιβατηγών πλοίων και κρουαζιερόπλοιων.

Όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, το μέτρο είναι ξεκάθαρο ότι αποσκοπεί στην προστασία των εργαζομένων και των οικογενειών τους και στον περιορισμό της διασποράς του ιού. Επιπλέον από αύριο σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ μεταβαίνουν επιπλέον ΚΟΜΥ στις παραπάνω περιοχές για εκτεταμένο έλεγχο.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς η κατάσταση στις έξι αυτές περιοχές «επιβάλλει από όλους μας εγρήγορση και μας θέτει σε συναγερμό». Στη Μύκονο ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων έχει τετραπλασιαστεί μέσα σε μία εβδομάδα από 77 στις 7 Ιουλίου σε 318 χθες, ενώ στο Ρέθυμνο έχει διπλασιαστεί, 782 ενεργά κρούσματα από 384 στις 7 Ιουλίου και στο Ηράκλειο έχει σχεδόν τριπλασιαστεί, 878 κρούσματα από 310 στις 7 Ιουλίου. Το ίδιο χρονικό διάστημα, δηλαδή την τελευταία εβδομάδα, τα ενεργά κρούσματα έχουν υπερπενταπλασιαστεί στην Ίο (55 από 9 στις 7 Ιουλίου), έχουν υπερδιπλαστιαστεί στη Σαντορίνη (56 από 24 στις 7 Ιουλίου) και έχουν επταπλασιαστεί στην Πάρο (72 από 9 στις 7 Ιουλίου).

«Θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή στους κατοίκους αλλά και τις αρχές των περιοχών αυτών! Η περαιτέρω διασπορά του ιού πρέπει να αποφευχθεί. Και για αυτό απαιτείται η συμβολή και η συνεργασία όλων μας», σημείωσε.

Ακόμη, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε αλλαγές στο υγειονομικό πρωτόκολλο των κατασκηνώσεων.

Συγκεκριμένα, για την είσοδο στην κατασκήνωση, κατά την έναρξη της κατασκηνωτικής περιόδου, οι μη εμβολιασμένοι κατασκηνωτές και εργαζόμενοι πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό αποτέλεσμα ταχείας εξέτασης 48 ωρών ή αρνητικό αποτέλεσμα PCR 72 ωρών.

Κατά τη διάρκεια της κατασκηνωτικής περιόδου, τα παιδιά θα ελέγχονται με τη μέθοδο του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου σε εβδομαδιαία βάση, ενώ οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι θα υποβάλλονται σε έλεγχο δύο φορές την εβδομάδα, μία με τη μέθοδο του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου και μία με ταχεία εξέταση.

Επιπλέον, δεν θα επιτρέπονται τα επισκεπτήρια εκτός και αν υπάρχει έκτακτη ανάγκη ή αποχώρηση παιδιού.

Ο κ. Χαρδαλιάς έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη σημαντική αύξηση των νέων κρουσμάτων -η οποία σχετίζεται και με την αυξημένη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα, ενώ τόνισε ότι δεν έχει έρθει ακόμα το τέλος της πανδημίας. Παράλληλα γνωστοποίησε ότι ο 7-ήμερος μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους παρουσιάζει αύξηση σε 64 από τις 74 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας -με 25 Περιφερειακές Ενότητες να έχουν επίπτωση μεγαλύτερη από 100 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Πώς διαμορφώνεται ο Επιδημιολογικός Χάρτης της χώρας

Τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα εξετάστηκαν από την αρμόδια επιτροπή και αποφασίστηκε η επικαιροποίηση του Επιδημιολογικού Χάρτη της χώρας ως εξής:

Οι Περιφερειακές Ενότητες Γρεβενών, Ιωαννίνων, Ανατολικής Αττικής, Βορείου Τομέα Αθηνών, Πειραιώς, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Δυτικής Αττικής και Λάρισας ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο πορτοκαλί (επίπεδο 3), όπως και οι δήμοι Σαλαμίνας και Πάρου οι οποίοι ανεβαίνουν κι αυτοί στο πορτοκαλί.

Επίσης επίπεδο ανεβαίνουν και οι Περιφερειακές Ενότητες Καρδίτσας, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Άνδρου, Αχαΐας, Κοζάνης, Τήνου, Πρέβεζας, Ζακύνθου, Σύρου, Λέσβου, Θεσσαλονίκης, Θεσπρωτίας, Αρκαδίας, Κεφαλληνίας και Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίες μεταφέρονται στο κίτρινο επίπεδο, στο επίπεδο 2. Στο ίδιο επίπεδο δηλαδή στο κίτρινο ανεβαίνουν και οι δήμοι Ικαρίας, Λέρου, Κύθνου, Λευκάδας, Μήλου, Σερίφου, Αντίπαρου και Χίου. Τέλος ο δήμος Λειψών πέφτει επίπεδο και μεταφέρεται στο πράσινο επίπεδο 1.

«Η αύξηση του ιικού φορτίου, που φαίνεται από την αύξηση των ενεργών κρουσμάτων καθώς έχουν υπερδιπλασιαστεί την τελευταία εβδομάδα, δείχνει ότι πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση, σε απόλυτη επιφυλακή. Να συνεχίσουμε να τηρούμε τους υγειονομικούς κανόνες, να υποβαλλόμαστε συχνά σε διαγνωστικό έλεγχο και να προγραμματίσουμε τον εμβολιασμό μας -όσοι δεν το έχουμε κάνει ήδη- κλείνοντας το δικό μας ραντεβού «Ελευθερίας», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ερωτηθείς ποιοι παράγοντες οδηγούν σε τοπικές επιδημιολογικές εξάρσεις και πόσο κοντά «είμαστε» στη λύση των τοπικών lockdown στις επιβαρυμένες περιοχές ο κ. Χαρδαλιάς είπε: «Στις έξι περιοχές που κάναμε αναφορά είναι ξεκάθαρη η επιβάρυνση η επιδημιολογική και είμαστε ένα βήμα πριν πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα. Θεωρώ όμως ότι μπορούμε να τα αποφύγουμε αυτά τα μέτρα, αν μπορέσουμε στα επόμενα εικοσιτετράωρα να συντονιστούμε όλοι οι εμπλεκόμενοι και να γίνει αντιληπτό από όλους ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να στεγανοποιήσουμε όλα τα cluster και τις συρροές που υπάρχουν στις περιοχές αυτές».

Επιπλέον ανέφερε ότι το ζήτημα της μεγάλης διασποράς αφορά κυρίως τις νέες ηλικίες και το ζήτημα της διασκέδασης και των συναθροίσεων, κάτι που όπως τόνισε προκύπτει από την επιδημιολογική διερεύνηση του ΕΟΔΥ. «Δεν γίνεται η αναφορά αυτή για να στοχοποιήσουμε επιχειρήσεις ή τρόπους διασκέδασης. Έχουμε όλοι ανάγκη και από ψυχαγωγία και από διασκέδαση, αυτό που χρειάζεται όμως και είναι ξεκάθαρο για να μπορέσουμε να προφυλάξουμε τον πληθυσμό είναι ότι θα πρέπει να γίνεται με τους όρους, τα μέτρα και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς αν θα υποβάλλονται σε έξτρα έλεγχο όσοι γυρίζουν από διακοπές κι αν τα μέτρα για την εστίαση θα ισχύουν και σε άλλες δομές όπως ξενοδοχεία ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι ακόμα και στα μεγαλύτερα νησιά η δυνατότητα για εκατοντάδες χιλιάδες ταχείς εξετάσεις κατά την επιστροφή φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη.

«Είναι μία δύσκολη άσκηση που προσπαθούμε να βρούμε συγκεκριμένη λύση σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και με τις υγειονομικές δομές του κάθε νησιού», επισήμανε ενώ για τα ξενοδοχεία προσέθεσε ότι υπάρχει μία διαβούλευση αλλά δεν υπάρχει κάτι πρόσθετο προς ενημέρωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ