Για περισσότερο από μια εβδομάδα τώρα, τα παιδιά σε ορισμένες περιοχές του Ούταρ Πραντές, στην Ινδία, ξυπνούν με υψηλό πυρετό και μούσκεμα από τον ιδρώτα. Πολλά από αυτά παραπονέθηκαν για πόνους στις αρθρώσεις, πονοκεφάλους, αφυδάτωση και ναυτία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ανέφεραν εξανθήματα που εξαπλώθηκαν στα πόδια και τα χέρια.
Όπως αναφέρει το BBC, τουλάχιστον 50 άνθρωποι, κυρίως παιδιά, έχουν πεθάνει από τον πυρετό και αρκετές εκατοντάδες έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο σε έξι περιοχές στο ανατολικό τμήμα της πολιτείας. Κανένας από τους νεκρούς δεν βρέθηκε θετικός στον Covid-19.
Σε μια εποχή που η Ινδία φαίνεται να αναρρώνει σιγά -σιγά από ένα θανατηφόρο δεύτερο κύμα κορvνοϊού, οι θάνατοι στο κρατίδιο Ούταρ Πραντές έχουν προκαλέσει σειρά πρωτοσέλιδων για έναν «μυστηριώδη πυρετό» που σαρώνει την ύπαιθρο της πολυπληθέστερης πολιτείας της Ινδίας.
Οι γιατροί σε μερικές από τις πληγείσες περιοχές –Agra, Mathura, Mainpuri, Etah, Kasganj και Firozabad– πιστεύουν ότι ο δάγκειος πυρετός, μια ιογενής λοίμωξη από κουνούπια, θα μπορούσε να είναι η κύρια αιτία θανάτων.
Πολλοί από τους ασθενείς μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, κάτι που «δείχνει» ότι ίσως είναι μία σοβαρή μορφή δάγκειου πυρετού.
«Οι ασθενείς στα νοσοκομεία, κυρίως τα παιδιά, πεθαίνουν πολύ γρήγορα», επισημαίνει η Dr Neeta Kulshrestha, ανώτερη αξιωματούχος υγείας της περιφέρειας Firozabad, όπου 40 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 32 παιδιά, πέθαναν την περασμένη εβδομάδα.
Ο δάγκειος πυρετός μεταδίδεται από κουνούπια, είναι κυρίως τροπική ασθένεια και κυκλοφορεί στην Ινδία εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Είναι ενδημική ασθένεια σε περισσότερες από 100 χώρες αλλά περίπου το 70% των κρουσμάτων καταγράφονται από την Ασία. Υπάρχουν τέσσερις ιοί του δάγκειου πυρετού και τα παιδιά έχουν έως και πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια μιας δεύτερης λοίμωξης από δάγκειο πυρετό από τους ενήλικες.
«Ο συνδυασμός του αντίκτυπου των επιδημιών Covid-19 και δάγκειου πυρετού μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες για τους πληθυσμούς που κινδυνεύουν», προειδοποιεί από πλευρά του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές αν μια επιδημία δάγκειου πυρετού ευθύνεται από μόνη της για τους θανάτους που σχετίζονται με υψηλό πυρετό στην επαρχία Ούταρ Πραντές.
Το 2006, οι επιστήμονες ερεύνησαν ένα άλλο «μυστηριώδη πυρετό» που ευθυνόταν για τον θάνατο παιδιών στην ινδική επαρχία Ούταρ Πραντές. Τα παιδιά είχαν πεθάνει μετά την κατανάλωση μίας ποικιλίας φασολιών που υπήρχαν άφθονα στο δυτικό τμήμα του κρατιδίου.
Αυτή η τροφική δηλητηρίαση ήταν αποτέλεσμα «φτώχειας, πείνας, έλλειψης γονικής επίβλεψης, άγνοιας, παιδιών που παίζουν μόνα τους, μη διαθεσιμότητας παιχνιδιών και εύκολης πρόσβασης στο φυτό», κατέληξαν οι επιστήμονες.
Σαφώς, μόνο περισσότερες έρευνες και ανάλυση γονιδιώματος θα αποκαλύψουν εάν το τελευταίο κύμα «μυστηριωδών πυρετών» στην Ινδία προκαλείται μόνο από τον δάγκειο πυρετό ή από μια σειρά άλλων ασθενειών. Αυτό θα σήμαινε εκπαίδευση τοπικών κλινικών και νοσοκομείων στη συλλογή δειγμάτων ατόμων που έπασχαν από πυρετό και αποστολή τους για έλεγχο γονιδιώματος σε εργαστήρια.
Το άρθρο του BBC καταλήγει με τη φράση Ινδού ιολόγου που θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του: «Εάν δεν ερευνήσουμε σωστά και τακτικά, πολλά πράγματα θα συνεχίσουν να παραμένουν μυστήριο».
Πηγή: ertnews.gr