Η περιβαλλοντική έκθεση ακόμη και σε χαμηλά επίπεδα τοξικών μετάλλων όπως το αρσενικό, το κάδμιο και το τιτάνιο φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο σχηματισμού πλάκας και αθηροσκλήρωσης στις αρτηρίες του λαιμού, της καρδιάς και των ποδιών, σύμφωνα με μία νέα ισπανική έρευνα.
Τα ίχνη μετάλλων μπορούν να διεισδύσουν στο σώμα μέσω μολυσμένου εδάφους, το οποίο μεταφέρει τα μέταλλα στο πόσιμο νερό, στα τρόφιμα, στον καπνό του τσιγάρου και στην ατμόσφαιρα. Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι τα τοξικά μέταλλα, ιδίως το αρσενικό και το κάδμιο, αποτελούν παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου. Η έκθεση στο τιτάνιο προέρχεται συνήθως από οδοντικά, προσθετικά και ορθοπεδικά εμφυτεύματα, βηματοδότες, καλλυντικά και μερικές τροφές.
Η αθηροσκλήρωση αναπτύσσεται όταν λιπώδεις εναποθέσεις (πλάκες) συσσωρεύονται στις αρτηρίες οδηγώντας στη στένωσή τους και τη σκλήρυνσή τους. Ανάλογα με την αρτηρία που επηρεάζεται, αυξάνεται ο κίνδυνος για έμφραγμα, εγκεφαλικό, στηθάγχη, περιφερική αρτηριακή νόσο ή νεφρική νόσο. Η νέα μελέτη εστίασε στην «ύπουλη» υποκλινική αθηροσκλήρωση, δηλαδή πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων.
Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology (ATVB)» της American Heart Association, ανέλυσαν στοιχεία για 1.873 άτομα 40 έως 55 ετών που εργάζονταν σε εργοστάσιο συναρμολόγησης αυτοκινήτων και εκτίθεντο σε διάφορα τοξικά μέταλλα. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε διάφορες ιατρικές εξετάσεις.
Διαπιστώθηκε ότι οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι είχαν υψηλότερα επίπεδα μετάλλων στα ούρα τους σε σχέση με τους νεότερους. Οι γυναίκες είχαν, επίσης, μεγαλύτερα επίπεδα σε σχέση με τους άνδρες, το ίδιο και οι καπνιστές σε σχέση με τους μη καπνιστές. Τα υψηλότερα επίπεδα αρσενικού, καδμίου, τιτανίου και πιθανώς αντιμονίου σχετίζονταν με μεγαλύτερη πιθανότητα αθηροσκλήρωσης.
Το αρσενικό και το κάδμιο φαίνεται να επηρεάζουν περισσότερο τις καρωτίδες αρτηρίες, τo κάδμιο και το τιτάνιο τις μηριαίες αρτηρίες, ενώ το τιτάνιο (και πιθανώς το κάδμιο και το αντιμόνιο) τις στεφανιαίες αρτηρίες. Το αρσενικό φαίνεται πιο τοξικό όταν δεν είναι μόνο του, αλλά σε συνδυασμό με κάδμιο και τιτάνιο.
«Τα μέταλλα υπάρχουν παντού στο περιβάλλον και οι άνθρωποι εκτίθενται σε χρόνια βάση σε χαμηλά επίπεδα μετάλλων. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 31% των καρδιαγγειακών περιστατικών θα μπορούσαν να αποφευχθούν, αν μπορούσαμε να εξαλείψουμε αυτούς τους περιβαλλοντικούς ρυπαντές», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Μαρία Γκράου-Πέρεζ του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Μαδρίτης.
«Η μελέτη δείχνει ότι η έκθεση σε τοξικά μέταλλα στο περιβάλλον, ακόμη και σε χαμηλά επίπεδα έκθεσης, είναι τοξική για την καρδιαγγειακή υγεία», πρόσθεσε η ερευνήτρια δρ Μαρία Τέλεθ-Πλάθα του Εθνικού Κέντρου Επιδημιολογίας της Ισπανίας και του Ινστιτούτου Υγείας Κάρλος ΙΙΙ της Μαδρίτης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ