Αναμονή για την αποκλιμάκωση της πανδημίας που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη

Σε πλήρη εξέλιξη είναι το κύμα της πανδημίας στη χώρα μας. Πάνω από 230.000 πολίτες -το 2,5% του πληθυσμού- αποτελούν ενεργά κρούσματα και η θετικότητα βρίσκεται στο 9%. Το σύστημα Υγείας εξακολουθεί να πιέζεται με περισσότερα κρούσματα από την μετάλλαξη Όμικρον ενώ οι εκτιμήσεις των ειδικών προσδιορίζουν την πολυπόθητη αποκλιμάκωση με βάση τα στοιχεία που έχουν μέχρι σήμερα, προς το τέλος Ιανουαρίου αρχές Φεβρουαρίου.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 20.409 νέα κρούσματα του κορωνοϊού, 80 θανάτους και 664 διασωληνωμένους που είναι και ενδεικτικό της επικρατούσας κατάστασης.

Σήμερα ξεκινάει η χορήγηση αντι-ικών χαπιών, σε ασθενείς υψηλού κινδύνου, που βρίσκονται στα πρώιμα στάδια εμφάνισης συμπτωμάτων. Η χορήγηση τους θα γίνεται με την υπογραφή του ασθενούς , καθώς είναι αντιικά φάρμακα που έχουν μια πρώτη θετική γνωμοδότηση αλλά όχι έγκριση», είπε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στην ΕΡΤ, για τα στοιχεία που δίνουν οι αναλύσεις των αστικών λυμάτων σε σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας, απέδωσε την έκρηξη, στην επιστροφή νέων ανθρώπων από το εξωτερικό στα μέσα Δεκεμβρίου που επισκέφτηκαν κλειστούς χώρους. Είπε μάλιστα ότι την περίοδο αυτή καταγράφηκε εξαπλασιασμός των κρουσμάτων. Τόνισε επίσης ότι ήταν η ψηλότερη καταγραφή ιικού φορτίου που έχει καταγραφή μέχρι σήμερα. Ειδικότερα για την Αττική τα περισσότερα κρούσματα ανήκουν στην μετάλλαξη Όμικρον, περίπου 95% και μόλις ένα 5% στην μετάλλαξη Δέλτα. Η Θετική εξέλιξη είναι ότι τα κρούσματα στην Αττική δείχνουν μια σταθεροποίηση και τάση ύφεσης. Το τέλος του κύματος με βάση τα σημερινά δεδομένα υπολογίζεται στο τέλος του μήνα με αρχές του επόμενου.

Από την πλευρά του ο καθηγητής μικροβιολογίας Σπύρος Πουρνάρας τόνισε στην ΕΡΤ ότι τα αντιικά φάρμακα είναι συμπληρωματικά του εμβολίου, χορηγούνται σε ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας και σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν το εμβόλιο. Αναφερόμενος στους θανάτους από την μετάλλαξη Όμικρον αναγνώρισε ότι θα υπάρξουν και τέτοια περιστατικά. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των εισαγωγών στο νοσοκομείο “Αττικόν” τα περισσότερα κρούσματα ανήκουν στην μετάλλαξη ‘Ομικρον.

Η επιδημία στην Ευρώπη συνεχίζει να επιδεινώνεται όσον αφορά τη διασπορά ενώ στην Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε σημαντική βελτίωση της τάξης περίπου του 20%» σημείωσε χθες ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης και πρόσθεσε ότι «ο αριθμός των θανάτων όμως έδειξε μια επιδείνωση της τάξης του 10% ενώ πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει υψηλή με μικρή υποχώρησση στις εισαγωγές και μικρή επιδείνωση στους σκληρούς δείκτες».

Πηγή: ertnews.gr