Πάνω από 33 εκατομμύρια άνθρωποι πεινάνε στη Βραζιλία, αριθμός αυξημένος κατά 73% σε σύγκριση με το 2020, ενώ οι μισοί και πλέον από τους 213 εκατ. κατοίκους της μεγαλύτερης χώρας της Λατινικής Αμερικής είναι πλέον αντιμέτωποι με διατροφική ανασφάλεια, αποκάλυψε μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη 8 Ιουνίου.
«Ο αριθμός των νοικοκυριών μέλη των οποίων πεινάνε αυξήθηκε από το 9% (του πληθυσμού), δηλαδή τους 19,1 εκατομμύρια ανθρώπους, στο 15,5%, δηλαδή τους 33,1 εκατομμύρια ανθρώπους», σύμφωνα με τη μελέτη του βραζιλιάνικου δικτύου έρευνας για την διατροφική ασφάλεια (Rede Brasileira de Pesquisa em Soberania e Segurança Alimentar e Nutricional, Rede PENSSAN).
Επιπλέον, «ο μισός και πλέον πληθυσμός της χώρας, ή 125,2 εκατ. άνθρωποι, βιώνει σε ορισμένο βαθμό διατροφική ανασφάλεια». Ποσοστό αυξημένο κατά 7,2% σε σύγκριση με το 2020.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, βρίσκεται κανείς σε κατάσταση διατροφικής ανασφάλειας όταν δεν έχει τακτική και επαρκή πρόσβαση σε θρεπτικά τρόφιμα για τη φυσιολογική ανάπτυξή του και για να έχει ενεργή και υγιή ζωή.
Για τους συντάκτες της μελέτης, η κατάσταση στη Βραζιλία είναι συνέπεια «της συνέχισης της ισοπέδωσης των κοινωνικών πολιτικών, της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης, της αύξησης των κοινωνικών ανισοτήτων και της δεύτερης χρονιάς της πανδημίας του νέου κορονοϊού».
Η κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία τον Οκτώβριο, αύξησε τα βοηθήματα στους πιο ευάλωτους στο πλαίσιο του προγράμματος «Auxilio Brasil» κατά χονδρικά 100 δολάρια, κατά μέσον όρο. Όμως ο αλματωδώς αυξανόμενος πληθωρισμός -12,3% σε 12 μήνες τον Απρίλιο- εξανεμίζει τα επιδόματα.
«Η διατροφική ανασφάλεια (…) αυξάνεται επίσης στα νοικοκυριά που λαμβάνουν οικονομική βοήθεια» από το κράτος, τονίζεται στη μελέτη.
Αυτή η «ιστορική οπισθοδρόμηση», υπογραμμίζουν οι συντάκτες της, είναι ορατή καθημερινά σε πολλές βραζιλιάνικες πόλεις, όπου ολοένα περισσότεροι ψάχνουν στους κάδους των σκουπιδιών για τρόφιμα.
Ο αριθμός των οικογενειών με παιδιά μικρότερα των δέκα ετών που αντιμετωπίζουν το φάσμα της πείνας διπλασιάστηκε, από το 9,4% το 2020 στο 18,1% το 2022.
Ο πληθυσμός των μαύρων και των μιγάδων είναι αυτός που πλήττεται περισσότερο, όπως και οι οικογένειες με μόνη μητέρα. Από γεωγραφική σκοπιά, το βόρειο και το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας πλήττονται περισσότερο από τα άλλα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ