Θετικά τα συμπεράσματα της πρώτης μέρας της Συνόδου Kορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, που ολοκληρώνεται σήμερα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του, αφενός γιατί ξεπεράστηκαν «οι καιροσκοπικές και ωφελιμιστικές συμπεριφορές» της Τουρκίας, και θα απευθυνθεί πρόσκληση ένταξης στη Σουηδία και τη Φινλανδία, και αφετέρου, γιατί στην εισαγωγή του νέου στρατηγικού δόγματος συμπεριλαμβάνεται «η προστασία της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως το αξιακό πλαίσιο, πάνω στο οποίο στηρίζεται η Συμμαχία».
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει καταστήσει σαφές, ότι η αποστολή του ΝΑΤΟ για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Διεθνούς δικαίου δεν είναι πλέον κενό γράμμα, τόνισε ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας.
Η Αθήνα στέκεται όχι μόνο στο γεγονός ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν επανέλαβε ενώπιον των ηγετών τις γνωστές ρητορικές εξάρσεις, αλλά και στα μηνύματα που έλαβε ο πρόεδρος της Τουρκίας τόσο από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, όσο και από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας στο Αιγαίο και τη Συρία. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεσμεύτηκε να συνεχίσει να έχει εποικοδομητικές σχέσεις με την Τουρκία, και καλωσόρισε την συμφωνία της με τη Σουηδία και την Φινλανδία, αίροντας το βέτο στην ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Και ευχαρίστησε τον Τούρκο ομόλογό του, για τις προσπάθειες που καταβάλλει για τα σιτηρά της Ουκρανίας.
Ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για μια σημαντική σύνοδο, εκτιμώντας ότι η διπλωματία θα βοηθήσει να επιλυθούν τα ζητήματα που σχετίζονται με τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών. Και ενώ οι πληροφορίες από τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως ο Αμερικανός πρόεδρος είπε, πως θα προσπαθήσει να περάσει το αίτημα αναβάθμισης των τουρκικών F-16 από το Κογκρέσο, αμερικανικές πηγές τονίζουν, πως επί της διαδικασίας δεν έχει αλλάξει τίποτα, η τελική απάντηση θα δοθεί από εκεί, όπου το κλίμα για την Τουρκία, παραμένει βαρύ.
Στην 5η γενιά μαχητικών αεροσκαφών θα περάσει η ελληνική πολεμική αεροπορία, με την απόκτηση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 . Το επίσημο αίτημα της Αθήνας για την αγορά 20 αεροσκαφών F-35 εφθασε, στις αρμόδιες αμερικανικές αρχές. Η υπογραφή του αιτήματος , του λεγόμενου Letter of Request , που έγινε το βράδυ της Τετάρτης, είναι η αρχή μιας μακράς διαδικασίας που ήταν δρομολογημένη, εδώ και καιρό. Η χώρα μας θα αναμένει την απάντηση της αμερικανικής πλευράς για τη διαθεσιμότητα, το κόστος, αλλά και το χρονοδιάγραμμα παράδοσης. Εκτιμάται, ότι η έναρξη παράδοσης των νέων μαχητικών 5ης γενιάς θα γίνει τέλη του 2027, με αρχές του ’28.
Πηγή: ertnews.gr