Ο Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων μίλησε στην ΕΡΤ για τα θέματα της επικαιρότητας όπως η ακρίβεια, οι εκλογές, το ανοδικό ράλι στις τιμές των καυσίμων, το δικαστικό πόρισμα για την υπόθεση Νοvartis τονίζοντας ότι δεν είναι βέβαιος ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας λόγω της πόλωσης του εκλογικού κλίματος.
«Δεν ξέρω αν είναι εφικτή η εξάντληση της τετραετίας»
Ερωτηθείς για το πότε θα γίνουν εκλογές ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων δήλωσε πως αυτό δεν είναι δική του αρμοδιότητα. «Μια μακρόχρονη προεκλογική περίοδος, με εξαιρετικά μεγάλη ένταση και τοξικότητα, θα αποτελέσει ζημιά στην οικονομία. Όσο η αντιπολίτευση αυξάνει τους τόνους ενώ πλησιάζουμε ούτως ή άλλως προς τις εκλογές αυτό θα επιβαρύνει και την οικονομία», ανέφερε στην ΕΡΤ. Απαντώντας στο αν η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία δήλωσε ότι δεν ξέρει αν αυτό είναι εφικτό.
Δεν είναι παράγοντας ανησυχίας η οικονομία
«Η ελληνική οικονομία πηγαίνει πολύ καλά», ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Γεωργιάδης εστιάζοντας στον τουρισμό, στις εξαγωγές και στις επενδύσεις. «Δεν μπορώ να καταλάβω την ανησυχία γιατί η οικονομία θα είναι παράγοντας ανησυχίας. Το ότι θα υπάρχει δυσκολία τον χειμώνα, θα υπάρχει. Αυτό θα είναι λόγω του προέδρου Πούτιν και της ενδεχόμενης διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στο τρόπο αντιμετώπισης της πληθωριστικής κρίσης ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η κυβέρνηση πήρε μια σειρά από μέτρα στήριξης για τους πολίτες, τα οποία όπως παραδέχτηκε δεν είναι αρκετά. «Δεν υπάρχει τρόπος να ξεφύγεις από έναν παγκόσμιο πληθωρισμό», επισήμανε.
Αλλάζοντας θέμα στη συζήτηση ο κ. Γεωργιάδης εστίασε στο συνάλλαγμα που αφήνουν στη χώρα μας οι τουρίστες λέγοντας ότι «ο τουρισμός του 2022 θα είναι υψηλότερος στα έσοδα από το 2019». Όπως είπε το ίδιο συμβαίνει και με τις επενδύσεις αναφέροντας ότι «το 2021 είχαμε ρεκόρ επενδύσεων των τελευταίων 28 ετών. Φέτος πάμε για πάνω από 40 δισ. ευρώ σε εξαγωγές».
Τι είπε για ακρίβεια, πληθωρισμό και εκλογές
«Έχουμε πολύ υψηλό πληθωρισμό, αρκετά υψηλότερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Αυτό οφείλεται στο μεγάλο αποπληθωρισμό του προηγούμενου έτους και στο ότι έχουμε μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και αυτό συμπαρασύρει τον πληθωρισμό σε μεγάλο βαθμό», δήλωσε σχετικά.
Όσον αφορά το ενεργειακό κόστος και το πώς θα αμβλύνει τις επιπτώσεις για την κοινωνία ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι «όσο έχουμε ανάπτυξη θα μπορούμε να βοηθάμε τον κόσμο οικονομικά». Ο υπουργός ανάπτυξης πρόσθεσε ότι «αν τα λεφτά μας επαρκούσαν για όλους θα δίναμε». Όσον αφορά στο Fuel Pass ανέφερε ότι η κυβέρνηση διεύρυνε τα εισοδηματικά κριτήρια στο Fuel Pass 2 για να γίνει περισσότερο δίκαιο. «Μοιράζουμε δικά μας χρήματα, όχι δανεικά, όσο η οικονομία μας πηγαίνει καλά μοιράζουμε την υπέρβαση των στόχων του προϋπολογισμού. Μιλώντας για το ελληνικό χρέος τόνισε ότι δεν εμπνέει ανησυχία σε κανέναν όσο συνεχίζουν οι μεταρρυθμίσεις και έχουμε σταθερότητα.
«Πιστεύω ότι όταν έρθει η ώρα των εκλογών ο ελληνικός λαός θα επιλέξει σταθερότητα και θα πάνε όλα καλά», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης επισημαίνοντας ότι «η οικονομία δεν αγαπάει την πολιτική αστάθεια». Πρόσθεσε δε ότι «όποιος θέλει η χώρα να μην μπει σε περιπέτεια θα θέλει να έχουμε σταθερή κυβέρνηση».
Σχετικά με το ενδεχόμενο μετακλογικής συνεργασίας τόνισε ότι ποτέ δεν το αποκλείει αλλά δεν βλέπει και κανένα κόμμα να θέλει να συνεργαστεί. «Δεν μπορεί να γίνει κυβέρνηση με ένα κόμμα με το οποίο διαφωνείς ριζικά», συμπλήρωσε.
Τι δήλωσε για την υπόθεση Novartis
Σχολιάζοντας το βούλευμα που εξέδωσαν το βράδυ της Πέμπτης (30/6) τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου που χειρίστηκαν την πολύκροτη υπόθεση Νοvartis o κ. Γεωργιάδης διέψευσε τα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ζήτησε συγνώμη. Αντίθετα, εμμένοντας στην αρχική του άποψη επέκρινε τους Δικαστές λέγοντας χαρακτηριστικά: «Στη Δημοκρατία όλοι κρίνονται και οι δικαστές γι’ αυτά που γράφουν και ο καθένας αποφασίζει πώς θέλει να τελειώσει την καριέρα του σε ντροπή ή σε τιμή».
Ο ίδιος χαρακτηρίζει το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου «παράλογο» και εμμένει στο ρόλο του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, επικρίνοντας ταυτόχρονα την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που «πανηγυρίζει για την παραπομπή Παπαγγελόπουλου».
Ο κ. Γεωργιάδης, με έντονα επικριτικό τόνο, δήλωσε ότι «η ιδέα ότι οι δικαστές ήθελαν να σώσουν τους συναδέλφους τους μου προκαλεί φρίκη».
Τρομοκρατική ενέργεια τα γκαζάκια
Μιλώντας για την επίθεση με γκαζάκια στο σπίτι του βουλευτή της ΝΔ, Μπάμπη Παπαδημητρίου, ο κ. Γεωργιάδης την καταδίκασε λέγοντας ότι «όταν βάζουν γκαζάκια στο σπίτι σου είναι τρομοκρατική ενέργεια». Πρόσθεσε επίσης ότι αυτού του είδους τα χτυπήματα δεν καταγράφονται στις εκθέσεις των διεθνών δημοσιογραφικών ενώσεων όπως οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα που, όπως είπε, «φαντασιώνονται μόνο ότι λέει η αριστερά».
Ο κ. Γεωργιάδης θέλοντας να κατακρίνει τις αναφορές των δημοσιογραφικών Ενώσεων έκανε λόγο για «ηγεμονική ιδεολογία της Αριστεράς στην Ευρώπη υποστηρίζοντας ότι «φτιάχνουν μια φαντασιακή πραγματικότητα και με αυτή αντιπολιτεύονται τις κυβερνήσεις που δεν τους αρέσουν».
Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «αν υπάρχει πραγματικά πρόβλημα τρομοκράτησης στην Ελλάδα αυτό είναι πρόβλημα των δημοσιογράφων που αντιστρατεύονται την Αριστερά. Αυτοί τρομοκρατούνται στην Ελλάδα».
Μιλώντας για την ανεξέλεγκτη παραβατικότητα στην ελληνική κοινωνία τόνισε ότι αυτό δεν είναι κάτι που αλλάζει από τη μία μέρα σε άλλη, εκφράζοντας παράλληλα την άποψη ότι «τo έγκλημα τα τελευταία χρόνια έχει πάρει την κατιούσα».
Πηγή: ertnews.gr