Η αύξηση των μισθών στην ευρωζώνη αναμένεται να είναι «πολύ ισχυρή» μέσα στη χρονιά, ξεπερνώντας τις ιστορικές αναφορές και ακυρώνοντας εν μέρει τον πληθωρισμό ο οποίος έχει εκτροχιαστεί από το 2021, σύμφωνα με άρθρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που δημοσιεύεται σήμερα.
«Η αύξηση των μισθών στη διάρκεια των επόμενων τριμήνων αναμένεται ότι θα είναι πολύ ισχυρή σε σχέση με τις ιστορικές τάσεις», αναφέρουν οι συντάκτες του άρθρου που δημοσιεύεται στο μηνιαίο δελτίο του νομισματικού θεσμού.
Η αύξηση αυτή θα αντανακλά «μια κάποια προσέγγιση ανάμεσα στους μισθούς και τα αυξημένα ποσοστά πληθωρισμού» που παρατηρούνται από το 2021, επισημαίνουν.
Στην ευρωζώνη, η ετήσια αύξηση των τιμών καταναλωτή μειώθηκε το Δεκέμβριο κάτω από το συμβολικό όριο του 10% έπειτα από ενάμισι χρόνο συνεχών αυξήσεων.
Όμως εξαιτίας της υπονόμευσης των μισθών από τις τιμές, σήμερα «οι πραγματικοί μισθοί είναι πολύ πιο χαμηλοί» απ’ ό,τι το 2019, «πριν από την πανδημία» της Covid-19, εξηγούν οι συντάκτες του άρθρου.
Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022, το ποσοστό της ετήσιας πραγματικής ανόδου των μισθών ήταν αρνητικό, στο -5,2% στην ευρωζώνη, σύμφωνα με το άρθρο τους.
Αυτό θα μπορούσε να κάνει τα συνδικάτα «να απαιτήσουν μεγαλύτερες μισθολογικές αυξήσεις στους επόμενους κύκλους διαπραγματεύσεων», ιδιαίτερα στους τομείς με χαμηλούς μισθούς, προσθέτουν οι συντάκτες.
Στη Γερμανία, το συνδικάτο Verdi των εργαζόμενων στον τομέα των υπηρεσιών ζητεί αυτή τη στιγμή αύξηση κατά 15% των μισθών των περίπου 160.000 εργαζομένων της γιγάντιας ταχυδρομικής υπηρεσίας Deutsche Post και κατά 10,5% για τους 2,5 εκατομμύρια δημόσιους υπαλλήλους του ομοσπονδιακού κράτους και των κοινοτήτων.
Οι ισχυρές μισθολογικές αυξήσεις που θα δοθούν, θα αντανακλούν επίσης την καλή υγεία της αγοράς εργασίας, παρά την επιβράδυνση της οικονομίας, εκτιμά η EKT.
Οι ακαθάριστοι μισθοί στην ευρωζώνη έχουν αυξηθεί κατά 4,5% το 2022 και αναμένεται να αυξηθούν κατά 5,2% φέτος, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της ΕΚΤ.
Μεσοπρόθεσμα μια «πίεση προς τα κάτω» θα επηρεάσει και πάλι την αύξηση των μισθών εξαιτίας της οικονομικής επιβράδυνσης και της αβεβαιότητας με φόντο τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, καταλήγουν οι συντάκτες του άρθρου της ΕΚΤ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ