Με τον Εμιρατινό ομόλογό του, σεΐχη Αμπντουλάχ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν, συναντήθηκε στο ‘Αμπου Ντάμπι ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για την ενίσχυση των στρατηγικών σχέσεων Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τους διαδρόμους μεταφορών, περιφερειακά ζητήματα, τις εξελίξεις σε Βαλκάνια και Μέση Ανατολή.
Γ. Γεραπετρίτης: Να διασφαλίσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα και δεν θα υπάρξει διάχυση της κρίσης
Σχέδιο πέντε σημείων σχετικά με την κρίση στη Μέση Ανατολή, πρότεινε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε παρέμβασή του στην Υπουργική Σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης – Συμβουλίου Συνεργασίας Κόλπου, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μουσκάτ. Μάλιστα, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «είναι θέμα άμεσης δράσης και πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας προς αυτή την κατεύθυνση».
Επίσης, καταδίκασε όλες τις μορφές τρομοκρατίας και βίας, ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκείας, φυλής ή οποιουδήποτε άλλου κριτηρίου και διαμήνυσε: «Πρέπει να δεσμευτούμε αποφασιστικά για να διασφαλίσουμε ότι η ειρήνη και η σταθερότητα θα παραμείνουν στην περιοχή και ότι δεν θα υπάρξει διάχυση της κρίσης».
Ειδικότερα περιγράφοντας τα πέντε σημεία, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε:
Πρώτον, ομόφωνη καταδίκη της βίας, της τρομοκρατίας και της απάνθρωπης μεταχείρισης.
Δεύτερον, άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων και των απαχθέντων.
Τρίτον, αποφυγή κάθε επιθετικής ενέργειας εναντίον αμάχων.
Τέταρτον, διασφάλιση ανθρωπιστικής βοήθειας και ανθρωπιστικών διαδρόμων προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο καμία ζωή.
Και πέμπτον, σύγκληση ειδικής Συνόδου Κορυφής σχετικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Αραβικού Συνδέσμου και των δύο εμπλεκομένων μερών, του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής.
Περαιτέρω, αναφέρθηκε στην κλιματική κρίση, υπογραμμίζοντας την ανάγκη συντονισμού των προσπαθειών για την προστασία του περιβάλλοντος και την ενεργειακή μετάβαση, για την πολιτική προστασία. Και υπό το πρίσμα της COP28 που θα λάβει χώρα στην περιοχή σε μερικούς μήνες, συμπλήρωσε.
Τέλος, μίλησε για ένα «εξαιρετικά δύσκολο καλοκαίρι σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου με εκτεταμένες πυρκαγιές και στη συνέχεια, εκτεταμένες πλημμύρες», σημειώνοντας ότι πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας αυτών των καταστροφικών φαινομένων».
Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα έχει σαφώς τεθεί δίπλα στο κράτος του Ισραήλ
«Η Ελλάδα έχει σαφώς τεθεί δίπλα στο κράτος του Ισραήλ», δήλωσε ο υπουργός ‘Αμυνας, Νίκος Δένδιας, κατά την άφιξή του στο Υπουργικό Συμβούλιο ‘Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας παράλληλα ότι «όλες οι χώρες της Συμμαχίας πρέπει να έχουν μια σαφή θέση».
«Η συζήτηση για την Ουκρανία γίνεται τη στιγμή που υπάρχει η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, μετά τη βάρβαρη επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ, ιδίως του αμάχου πληθυσμού. Η Ελλάδα αντιλαμβάνεται πλήρως τις θεμιτές προσδοκίες των Παλαιστίνιων, μέσα στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Όμως οι βάρβαρες επιθέσεις, όπως αυτή της Χαμάς, υποθηκεύουν ακριβώς αυτές τις προσδοκίες. Η Ελλάδα έχει σαφώς τεθεί δίπλα στο κράτος του Ισραήλ σε αυτήν την τραγική περίσταση. Αυτό πρέπει να το κάνουν όλες οι χώρες της συμμαχίας μας. Το ΝΑΤΟ είναι μια Συμμαχία αξιών, δεν είναι μόνο μια αμυντική Συμμαχία. Η βάρβαρη επίθεση της Χαμάς πρόσβαλε ακριβώς αυτές τις αξίες που το ΝΑΤΟ πρέπει να υποστηρίζει. Τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ασφάλεια. Πρέπει όλες οι χώρες της Συμμαχίας να έχουν μια σαφή καθαρή θέση στο πεδίο.», δήλωσε ο Υπουργός ‘Αμυνας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ