Ο 12χρονος Γαλλοϊσραηλινός Εϊτάν Γιαχαλόμι, ένας από τους ομήρους της Χαμάς που απελευθερώθηκαν χθες, Δευτέρα, το βράδυ, έζησε «φρικαλεότητες» στη διάρκεια της ομηρείας του στη Γάζα, είπε σήμερα η θεία του στο γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό BFMTV, προσθέτοντας ότι ο νεαρός δέχθηκε χτυπήματα από παλαιστινίους «πολίτες».
Νωρίτερα σήμερα, η γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά είχε δηλώσει στο ραδιοσταθμό RTL πως οι τρεις ανήλικοι Γάλλοι, που απελευθερώθηκαν, φαίνονται καλά σωματικά, αν και έκανε λόγο για το «ψυχολογικό σοκ» που συνδέεται με τη μακρά κράτησή τους.
«Ο Εϊτάν έζησε φρικαλεότητες εκεί πέρα», είπε η Ντέμπορα Κοέν στο BFMTV. «Όταν έφθασε στη Γάζα, πολίτες τον χτύπησαν», «χτυπήθηκε στην είσοδο της Γάζας» ενώ «είναι ένα 12χρονο παιδί», πρόσθεσε βασισμένη στις συνομιλίες της με τη μητέρα του ανηψιού της.
«Η Χαμάς τον υποχρέωσε να κοιτάει» τις βαναυσότητερς που διέπραξαν και κινηματογράφησαν οι μαχητές της στις 7 Οκτωβρίου, υποστήριξε. «Κάθε φορά που ένα παιδί έκλαιγε, το απειλούσαν με όπλο για να σωπάσει», συνέχισε η Κοέν.
«Ήθελα να ελπίζω πως τον μεταχειρίζονταν καλά (τον Εϊτάν). Προφανώς όχι. Είναι τέρατα», πρόσθεσε η θεία του.
«Χθες ήμασταν τόσο χαρούμενοι (για την απελευθέρωσή του). Όμως τώρα που τα ξέρω αυτά, ανησυχώ. Ο πατέρας του βρίσκεται ακόμα εκεί πέρα», είπε.
«Πώς μπορεί κανείς να αισθάνεται καλά έπειτα από μια εμπειρία όπως αυτή; Έχει μακρύ δρόμο να διανύσει», πρόσθεσε. «Είναι ένα ήσυχο παιδί. Θα του πάρει καιρό να βγάλει τα συναισθήματά του».
Οι Γαλλοϊσραηλινοί Ερέζ και Σαχάρ Καλντερόν, 12 και 16 ετών, και Εϊτάν Γιαχαλόμι, 12 ετών, έφθασαν χθες, Δευτέρα, το βράδυ στο Ισραήλ στο πλαίσιο της συμφωνίας εκεχειρίας με το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα.
Περιλαμβάνονταν στους περίπου 240 ανθρώπους που είχαν συλληφθεί όμηροι στο Ισραήλ κατά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, από τους οποίους 50 έχουν μέχρι τώρα απελευθερωθεί. Από την άλλη πλευρά, περίπου 150 Παλαιστίνιοι, οι οποίοι κρατούνταν στις ισραηλινές φυλακές, απελευθερώθηκαν στο πλαίσιο της συμφωνίας εκεχειρίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.
Η Ουάσινγκτον στέλνει βοήθεια στη Γάζα με στρατιωτικά αεροπλάνα
Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να στείλουν στην Αίγυπτο τρία στρατιωτικά αεροπλάνα φορτωμένα με βοήθεια που προορίζεται για τη Λωρίδα της Γάζας, αρχής γενομένης από σήμερα, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου.
Τα αεροπλάνα, από τα οποία το πρώτο αναμένεται να φθάσει σήμερα και τα δύο άλλα να ακολουθήσουν «μέσα στις επόμενες ημέρες», θα μεταφέρουν βοήθεια σε φάρμακα και τρόφιμα καθώς και εξοπλισμούς για το χειμώνα, που θα διανεμηθούν από τα Ηνωμένα Έθνη, διευκρίνισαν χθες, Δευτέρα, οι αξιωματούχοι στη διάρκεια συνομιλίας τους με τους δημοσιογράφους, το περιεχόμενο της οποίας τελούσε υπό εμπάργκο.
Οι αξιωματούχοι υποστήριξαν πως ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος εμφανίζεται ως ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του Ισραήλ, είναι επίσης «η αιχμή του δόρατος των διεθνών προσπαθειών για να αντιμετωπισθεί η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα».
Ένας από αυτούς τους αξιωματούχους δήλωσε εξάλλου πως η ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας, που φθάνει οδικώς στη Λωρίδα της Γάζας, έχει αυξηθεί και ανέρχεται πλέον συνολικά σε 2.000 φορτηγά με τρόφιμα, αλλά και με καύσιμα, φάρμακα και υλικό απαραίτητο για τη λειτουργία υποδομών αφαλάτωσης του θαλασσινού νερού.
«Φθάσαμε μέσα σε λίγο περισσότερο από τέσσερις εβδομάδες ένα σταθερό ρυθμό 240 φορτηγών την ημέρα», είπε ένας από τους αξιωματούχους.
Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως η βοήθεια, που παραδίδεται, και τα καύσιμα, που παρέχονται, «δεν συνδέονται με την απελευθέρωση ομήρων» από τη Χαμάς, αν και «προφανώς επωφεληθήκαμε πάρα πολύ από την ανθρωπιστική παύση, που προοριζόταν για την απελευθέρωση των ομήρων, για να μεταφέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερη βοήθεια».
«Ξεκαθαρίσαμε πως, όταν τελειώσει αυτή η φάση της απελευθέρωσης ομήρων, πρέπει να διατηρηθεί ο σημερινός ρυθμός (διοχέτευσης βοήθειας) ή ιδεωδώς και να αυξηθεί», πρόσθεσε ο αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί.
Ο ίδιος έκρινε πάντως ότι ο σημερινός ρυθμός των 240 φορτηγών την ημέρα «δεν είναι επαρκής για να αποκατασταθεί μια στοιχειώδης καθημερινότητα για τους πολίτες» και ότι θα πρέπει να υπάρξει μια νέα φάση, που να περιλαμβάνει την είσοδο «εμπορευμάτων», για να φθάσουμε στα 300 ως 400 φορτηγά την ημέρα.
Εξάλλου, οι αμερικανικές αρχές γνωστοποίησαν στο Ισραήλ, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι είναι «πολύ σημαντικό» η στρατιωτική επίθεσή τους, όταν θα επεκταθεί στο νότιο τμήμα του θύλακα, να διεξαχθεί με τρόπο ώστε να αποφευχθούν «νέες σημαντικές μετακινήσεις πληθυσμού».
«Δεν είναι δυνατόν η μετακίνηση που σημειώθηκε στο βορρά (της Λωρίδας της Γάζας) να επαναληφθεί στην ίδια κλίμακα στο νότο», προειδοποίησε, επειδή αυτό «θα ξεπερνούσε τις δυνατότητες οποιουδήποτε δικτύου ανθρωπιστικής βοήθειας».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ