Την ώρα που εξετάζεται μια ανακωχή μερικών εβδομάδων στον πόλεμο εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, το βόρειο Ισραήλ προετοιμάζεται για όξυνση της έντασης με έναν πολύ πιο ισχυρό αντίπαλο: το λιβανέζικο κίνημα Χεζμπολάχ.
Μετά την πρωτοφανή επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα, οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ, συμμάχου του παλαιστινιακού κινήματος, αυξάνονται στη μεθόριο.
Το λιβανέζικο σιιτικό κίνημα διαθέτει έναν πραγματικό στρατό και ένα μεγάλο οπλοστάσιο, του οποίου έχει χρησιμοποιήσει μέχρι στιγμής μόνο ένα μέρος, σύμφωνα με ειδικούς.
Τη Δευτέρα για πρώτη φορά εδώ και χρόνια το Ισραήλ στοχοθέτησε την Μπααλμπέκ, προπύργιο της Χεζμπολάχ, που απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα από τη μεθόριο. Το λιβανέζικο κίνημα απάντησε εκτοξεύοντας δεκάδες ρουκέτες εναντίον του βόρειου Ισραήλ.
Αυτές οι ανταλλαγές πυρών δεν εμπόδισαν τον Άριε και τη Ντίτζα Αλόν, ένα ζευγάρι Ισραηλινών περίπου 30 ετών, να κάνουν πεζοπορία περίπου δέκα χιλιόμετρα από τα σύνορα, στους πρόποδες του βουνού Χερμόν, σε περιοχή του κατεχόμενου Γκολάν.
«Θέλουμε έναν πόλεμο στον βορρά; Είναι ένα πολύ μεγάλο ερώτημα» και «το σκεφτόμαστε συνεχώς», υπογραμμίζει η Ντίτζα.
Έτοιμοι να φύγουν
«Από τη μία, αν δεν υπάρξει πόλεμος, μπορεί να συμβεί και εδώ αυτό που έγινε στη Γάζα. Αλλά από την άλλη, αν υπάρξει πόλεμος, δεν θα είναι μικρός και θα σκοτωθούν πολλοί στρατιώτες και άμαχοι», εξηγεί.
Στον Λίβανο περισσότεροι από 280 άνθρωποι -κυρίως μαχητές της Χεζμπολάχ και σύμμαχοί της, αλλά και 44 άμαχοι- έχουν σκοτωθεί από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με απολογισμό του AFP. Στην πλευρά του Ισραήλ έχουν σκοτωθεί δέκα στρατιώτες και έξι άμαχοι.
Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι και από τις δύο πλευρές των συνόρων έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.
Η Ντίτζα λέει ότι ετοιμάζεται να φύγει διότι «μόλις τελειώσει ( ο πόλεμος) στη Γάζα (…) θα υπάρχει πολύ περισσότερος θόρυβος στον βορρά», αλλά παράλληλα «ελπίζει» ότι η κατάσταση θα παραμείνει ήρεμη.
Ο σύζυγός της Άριε πιστεύει ότι ένας πόλεμος εναντίον της Χεζμπολάχ δεν είναι παρά θέμα χρόνου και εκτιμά ότι είναι απαραίτητος.
«Θα συμβεί διότι η Χεζμπολάχ είναι όπως η Χαμάς. Είναι σαν αδέλφια. Αν η Χεζμπολάχ δεν υποχωρήσει βόρεια του Λιτάνι (ποταμός στον νότιο Λίβανο, ο οποίος οριοθετεί μέρος των συνόρων της χώρας), θα γίνει εδώ αυτό που συνέβη στη Γάζα. Ίσως όχι αύριο, αλλά σε πέντε ή σε δέκα χρόνια. Οπότε πρέπει να είμαστε έτοιμοι», προσθέτει.
Μια εκεχειρία στη Γάζα δεν θα αλλάξει «τον στόχο» του Ισραήλ να απωθήσει τη Χεζμπολάχ από τον νότιο Λίβανο, διαβεβαίωσε αυτή την εβδομάδα ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ στη διάρκεια επίσκεψής του στο βόρειο Ισραήλ, τονίζοντας ότι ο ισραηλινός στρατός έχει αυξήσει «τη δύναμη του πυρός του» στη μεθόριο.
«Θα συνεχίσουμε τα πλήγματα ανεξαρτήτως του τι συμβαίνει στον νότο και μέχρι να πετύχουμε τον στόχο μας» να απωθήσουμε τη Χεζμπολάχ από τα σύνορα, πρόσθεσε.
Κίνδυνος αιφνιδιαστικής επίθεσης
Για τον Αμίρ Αβίβι, πρώην δεκανέα του ισραηλινού στρατού, μια ανακωχή στη Γάζα δεν θα αλλάξει τίποτα: «Η Χεζμπολάχ ίσως σεβαστεί την ανακωχή, αλλά εμείς δεν θα σεβαστούμε την ανακωχή σε ό,τι την αφορά».
Η κυβέρνηση του Ισραήλ επανέλαβε ότι, ακόμη κι αν υπάρξει συμφωνία για ανακωχή, μετά τη λήξη της, θα πραγματοποιήσει χερσαία επιχείρηση στη Ράφα με στόχο «την πλήρη νίκη» επί της Χαμάς.
«Το μεγάλο ερώτημα θα είναι: τι κάνουμε τώρα στον βορρά; Το Ισραήλ επιθυμεί μια διπλωματική λύση για να αποσυρθεί η Χεζμπολάχ από τον νότιο Λίβανο, διότι χωρίς λύση, επίκειται πόλεμος», σημειώνει ο Αβίβι.
Με κίνδυνο, σύμφωνα με τον ίδιο, αν οι συνομιλίες περιέλθουν σε αδιέξοδο, κάποια στιγμή η Χεζμπολάχ να θεωρήσει αναπόφευκτο τον πόλεμο και να «προσπαθήσει να αιφνιδιάσει τον ισραηλινό στρατό».
Η Ντίτζα ετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο: «Ελπίζουμε κάθε μέρα ότι όλα θα είναι ήρεμα, αλλά είμαστε επίσης έτοιμοι να φύγουμε αύριο το πρωί, αν μας πουν να το κάνουμε».
Γάζα-υγειονομικές αρχές: Ισραηλινά πυρά σκότωσαν 104 ανθρώπους που περίμεναν για ανθρωπιστική βοήθεια
Οι υγειονομικές αρχές στη Γάζα δήλωσαν σήμερα ότι τα ισραηλινά πυρά κατά ανθρώπων που περίμεναν για ανθρωπιστική βοήθεια κοντά στην Πόλη της Γάζας είχαν ως αποτέλεσμα 104 Παλαιστίνιοι να χάσουν τη ζωή τους και 280 να τραυματιστούν, με ένα νοσοκομείο να δηλώνει ότι παρέλαβε 10 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται σε 760. «Ο απολογισμός του μακελειού στην οδό αλ-Ρασίντ (όπου γινόταν η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Πόλη της Γάζας) αυξάνεται πλέον σε 104 νεκρούς και 760 τραυματίες», ανέφερε σε ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζα Ασράφ αλ-Κούντρα, αναθεωρώντας προς τα επάνω τον αρχικό απολογισμό νοσοκομείου που έκανε λόγο για τουλάχιστον 50 νεκρούς.
Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για βομβαρδισμούς σε αυτή την τοποθεσία. Ο στρατός δήλωσε στη συνέχεια ότι δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν καθώς σπρώχθηκαν και ποδοπατήθηκαν στην προσπάθειά τους να πάρουν ανθρωπιστικές προμήθειες από τα φορτηγά όταν αυτά έφθασαν στη βόρεια Γάζα.
Ισραηλινή πηγή δήλωσε ότι ισραηλινά στρατεύματα άνοιξαν πυρ κατά «αρκετών ανθρώπων» μεταξύ του πλήθους που είχε περικυκλώσει φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας αφού ένιωσαν ότι βρίσκονταν υπό απειλή.
Το γραφείο του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι ο ίδιος «καταδικάζει την άθλια σφαγή που διέπραξε ο ισραηλινός στρατός κατοχής σήμερα το πρωί κατά ανθρώπων που περίμεναν για φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια στον κυκλικό κόμβο Ναμπούλσι».
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Γάζα Ασράφ αλ-Κούντρα δήλωσε ότι το περιστατικό συνέβη στον κυκλικό κόμβο αλ-Ναμπούλσι, δυτικά της Πόλης της Γάζας, στο βόρειο κομμάτι του θύλακα. Οι ιατρικές ομάδες δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν τον όγκο των τραυματιών και τη σοβαρότητα της κατάστασής τους καθώς δεκάδες τραυματισμένοι φθάνουν στο νοσοκομείο αλ-Σίφα, δήλωσε ο ίδιος.
Το νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν της Γάζας παρέλαβε τα σώματα 10 νεκρών καθώς και δεκάδες τραυματίες Παλαιστίνιους από τη δυτική Πόλη της Γάζας, δήλωσε σήμερα τηλεφωνικά στο Reuters ο επικεφαλής του νοσοκομείου Χουσάμ Αμπού Σαφιέγια. «Δεν γνωρίζουμε πόσοι βρίσκονται σε άλλα νοσοκομεία», πρόσθεσε ο ίδιος.
Η Χαμάς προειδοποίησε σε ανακοίνωση ότι το περιστατικό μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση των συνομιλιών που έχουν στόχο μια συμφωνία για ανακωχή και απελευθέρωση ομήρων. «Οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται από την ηγεσία του κινήματος δεν είναι μια ανοικτή διαδικασία σε βάρος του αίματος του λαού μας», δήλωσε η Χαμάς, αναφερόμενη στους σημερινούς θανάτους, και σημειώνοντας ότι το Ισραήλ θα είναι υπεύθυνο για ενδεχόμενη κατάρρευση των συνομιλιών.
Βίντεο δείχνουν πτώματα σε φορτηγά
Ο πόλεμος στη Γάζα ξεκίνησε όταν η Χαμάς έστειλε ενόπλους στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους και συλλαμβάνοντας 253 ομήρους, σύμφωνα με τον απολογισμό των ισραηλινών αρχών. Οι υγειονομικές αρχές στη Γάζα δηλώνουν ότι έκτοτε πάνω από 30.000 άνθρωποι είναι επιβεβαιωμένα νεκροί στον θύλακα, ενώ χιλιάδες άλλες εκτιμάται ότι έχουν θαφτεί στα χαλάσματα.
Βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν φορτηγά να μεταφέρουν πτώματα. Το Reuters εξακρίβωσε ότι η τοποθεσία στο ένα βίντεο είναι ο κυκλικός κόμβος αλ-Ναμπούλσι, όπου φαίνονται αρκετοί άνθρωποι να κείτονται ακίνητοι.
Σε άλλο βίντεο, το οποίο δεν κατάφερε να διασταυρώσει το Reuters, φαίνονται άνθρωποι με κηλίδες αίματος επάνω τους να μεταφέρονται σε ένα φορτηγό, υγειονομικοί να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες σε ανθρώπους στο δάπεδο νοσοκομείου και πτώματα να είναι τυλιγμένα σε σεντόνια.
«Δεν θέλουμε βοήθεια σαν αυτή. Δεν θέλουμε βοήθεια και σφαίρες, μαζί. Υπάρχουν πολλοί μάρτυρες», δήλωσε ένας άνδρας στο βίντεο.
Αναφερόμενος στο περιστατικό, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε νωρίτερα: «Δεν υπάρχουν πληροφορίες για ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην περιοχή».
Χαμάς: 30.035 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου
Ο αυξανόμενος αριθμός των νεκρών από τη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας είναι μια σκληρή, καθημερινή πραγματικότητα για τον Ιμπραχίμ Άχμεντ: αντί να χτίζει σπίτια, όπως έκανε πριν από τον πόλεμο, σκάβει τάφους.
Εκτοπισμένος και ο ίδιος, όπως το μεγαλύτερο μέρος των 2,3 εκατ. κατοίκων της Γάζας, ο Άχμεντ περνά τις ημέρες του στο νεκροταφείο Ταλ Αλ-Σουλτάν στην περιοχή της Ράφα, προετοιμάζοντας σειρές από τάφους στο αμμώδες έδαφος και σημαδεύοντάς τις με τσιμεντόλιθους καθώς δεν υπάρχουν ταφόπλακες.
«Ως ανθρώπινο ον με αισθήματα, είναι πολύ βαρύ για κάποιον που έχτιζε βίλες και διαμερίσματα, κάτι που εγώ αγαπώ πολύ, να ανοίγει τώρα τάφους», δήλωσε ο Άχμεντ.
«Η δουλειά μου ήταν δύσκολη, ναι, αλλά επέστρεφα σπίτι με μια αίσθηση εκπλήρωσης. Έφτιαχνα καινούργια πράγματα, κάθε μέρα ένα διαφορετικό κτίριο, έναν διαφορετικό διάκοσμο. Πήγαινα σπίτι με καλή διάθεση».
Τώρα, κάθε ημέρα φέρνει πτώματα και επιμνημόσυνες τελετές από τους συγγενείς.
«Έχουμε δύο ομαδικούς τάφους εδώ, σχεδόν 80 μάρτυρες εδώ και ακόμα 100 μάρτυρες εκεί».
Ο πόλεμος ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου όταν ένοπλοι της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, που ελέγχει τη Γάζα από το 2007, επιτέθηκαν στο νότιο Ισραήλ, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους και συλλαμβάνοντας ομήρους 253 άλλους, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.
Το Ισραήλ, που ορκίστηκε να εξαλείψει τη Χαμάς, ανταπάντησε με αεροπορική και χερσαία επίθεση που έχει ισοπεδώσει το μεγαλύτερο μέρος του παλαιστινιακού εδάφους.
Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε σήμερα ότι τουλάχιστον 30.035 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 70.457 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.
«Ο αριθμός συνεχίζει να αυξάνεται. Μακάρι να μπορούσα να σταματήσω να κάνω αυτή τη δουλειά», δήλωσε ο Άχμεντ.
Με τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξουν και άλλοι νεκροί, ο Άχμεντ και άλλοι εθελοντές ετοιμάζουν σειρές με νέους τάφους.
«Μακάρι να τελείωνε αυτός ο πόλεμος για να μην έχουμε να σκάβουμε άλλο τάφους, αλλά αντ’ αυτού να χτίζουμε αυτή τη χώρα, να την ανοικοδομούμε», δήλωσε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ