Απίστευτο: “Μπάζα” 3.500 ευρώ την ημέρα είχε το κύκλωμα πορτοφολάδων στην Αθήνα!

Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κέρδη είχε μεγάλη σπείρα πορτοφολάδων που εξάρθρωσε η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής. Οι δράστες έχουν διαπράξει την τελευταία δεκαετία περίπου 4 χιλιάδες κλοπές πορτοφολιών, ενώ η καθημερινή τους «μπάζα» ξεπερνούσε τις 3.500 ευρώ

Οπως τόνισε χαρακτηριστικά ο διευθυντής της ΔΑΑ Χρήστος Παπαζαφείρης κατά τη σημερινή παρουσίαση της υπόθεσης, οι δράστες έχουν διαπράξει την τελευταία δεκαετία περίπου 4 χιλιάδες κλοπές πορτοφολιών από επιβάτες μέσων μαζικής μεταφοράς, ενώ καθημερινά έκαναν τουλάχιστον 15 κλοπές πορτοφολιών αποκομίζοντας ποσό μεγαλύτερο των 3.500 ευρώ.

Εως τώρα έχουν συλληφθεί 31 άτομα, στην πλειοψηφία τους αλλοδαποί, ενώ αναζητούνται άλλα 18.

Όπως ανέφερε ο διευθυντής της ΔΑΑ, Χρήστος Παπαζαφείρης, κατά τη διάρκεια της σημερινής παρουσίασης της υπόθεσης, οι δράστες έχουν διαπράξει την τελευταία δεκαετία περίπου 4.000 κλοπές πορτοφολιών από επιβάτες μέσων μαζικής μεταφοράς.

Παράλληλα, η αστυνομία εκτιμά ότι οι δράστες έκαναν καθημερινά τουλάχιστον 15 κλοπές πορτοφολιών, αποκομίζοντας ποσό μεγαλύτερο των 3.500 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δράστες ντύνονταν σαν τουρίστες για να μπορούν να προσεγγίζουν πιο εύκολα τα θύματά τους.

Από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η αστυνομία τα μέλη της σπείρας, αφού άρπαζαν τα πορτοφόλια στη συνέχεια έκαναν σκυταλοδρομία αλλάζοντας βαγόνια μέχρι τα κλοπιμαία να φτάσουν στον τελικό αποδέκτη.

Οπως φαίνεται η αρχική επιτυχία των κλοπών είχε κάνει τους δράστες να θέλουν να αρπάζουν όλο και περισσότερα χρήματα. Ενδεικτικός είναι ένας διάλογος ανάμεσα σε δύο μέλη της σπείρας που είχαν πάει για να χτυπήσουν σε ένα μεγάλο παβηγύρι.
Διάλογος:

Ένας πορτοφολάς λέει στον άλλο: Θα βγάλουμε 2.000 ευρώ σήμερα

Δεύτερος πορτοφολάς: Αν δεν βγάλουμε 10.000 δεν φεύγουμε

Σημειώνεται πως από την ημέρα της σύλληψης τους, το τελευταίο τριήμερο δηλαδή, δεν έχει δηλωθεί καμία κλοπή πορτοφολιού, ενώ πριν ήταν τουλάχιστον 15 περιστατικά την ημέρα.

Σε βάρος των δραστών σχηματίστηκε κακουργηματική ποινική δικογραφία για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής κατά συναυτουργία και εξακολούθηση, από δράστες που διαπράττουν τέτοιες πράξεις κατ’ επάγγελμα και συνήθεια, σε συνδυασμό με τις διατάξεις για εγκληματική οργάνωση, πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Στην υπόθεση εμπλέκεται και 49χρονος απότακτος αστυνομικός, ενώ υπάρχει έμμεση εμπλοκή 54χρονου συγγενή γνωστής μουσικοσυνθέτιδος, ο οποίος είναι συλλέκτης αρχαίων αντικειμένων και διαμένει στη Γαλλία.

Όσον αφορά τον απότακτο αστυνομικό, διαβεβαίωνε τους δράστες ότι λόγω της προηγούμενης ιδιότητάς του διέθετε τις κατάλληλες «διασυνδέσεις» που θα τους εξασφάλιζε το ακαταδίωκτο, ενώ έπαιρνε μερίδιο από τα παράνομα κέρδη.

Σχετικά με τον 54χρονο, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε οικία του στην Ελλάδα, όπου διέμενε προσωρινά ως οικιακή βοηθός μία Γεωργιανή-μέλος της οργάνωσης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν αντικείμενα του 5ου αιώνα π.Χ., μεγάλης αρχαιολογικής αξίας, που εμπίπτουν στον νόμο περί αρχαιοτήτων.

Τα αρχαία αντικείμενα ανήκαν στον 54χρονο, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε ανεξάρτητη δικογραφία για παράβαση του νόμου περί αρχαιοτήτων, ενώ όπως διαπιστώθηκε ουδεμία σχέση είχε με τις παράνομες δραστηριότητες της εγκληματικής οργάνωσης.

Πώς δρούσαν οι συλληφθέντες

Οι συλληφθέντες διέπρατταν καθημερινά κλοπές σε βάρος επιβατών του μετρό και του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, από τους οποίους αφαιρούσαν πορτοφόλια και κινητά τηλέφωνα, ενώ στη συνέχεια μοίραζαν τα χρήματα μεταξύ τους ή διέθεταν τα κλοπιμαία σε κλεπταποδόχους, αποκομίζοντας μεγάλα κέρδη.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι περισσότερες κλοπές πορτοφολιών έχουν διαπραχθεί σε βάρος αλλοδαπών τουριστών διαφόρων εθνικοτήτων, από όλον τον κόσμο.

Όσον αφορά τον τρόπο δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, προέκυψε ότι τα μέλη της είχαν κατανείμει μεταξύ τους διακριτούς ρόλους, δρώντας μεθοδικά και οργανωμένα.

Με αφετηρία κεντρικούς σταθμούς του μετρό και του ΗΣΑΠ, ενώνονταν σε προκαθορισμένες ομάδες, συνήθως τριών έως δέκα ατόμων, και έμπαιναν σε συρμούς, ενώ προτιμούσαν τα δρομολόγια από και προς το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», γιατί υπάρχει μεγαλύτερη κίνηση τουριστών.

Στην προσπάθειά τους να μην κινούν υποψίες, τηρούσαν συγκεκριμένους ενδυματολογικούς κανόνες και τις περισσότερες φορές έκαναν τους τουρίστες.

Παράλληλα, κατά διάρκεια των δρομολογίων άλλαζαν συνεχώς συρμούς και βαγόνια, αναζητώντας κατά κύριο λόγο ανυποψίαστους τουρίστες ή ηλικιωμένους και επιβάτες που είχαν το πορτοφόλι ή το κινητό τους σε τσέπη του παντελονιού τους.

Προκειμένου να μην γίνουν αντιληπτοί, αποσπούσαν την προσοχή του θύματος προκαλώντας τεχνητό συνωστισμό, με τη συμμετοχή άλλων μελών της ομάδας.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι τα μέλη της εκάστοτε ομάδας, περικύκλωναν το υποψήφιο θύμα και τη στιγμή που ο ένας το έσπρωχνε, άλλος δράστης άρπαζε το πορτοφόλι ή το κινητό του, χωρίς να γίνει αντιληπτός.

Ταυτόχρονα, οι υπόλοιποι δράστες εγκλώβιζαν το θύμα, διασφαλίζοντας τη διαφυγή του δράστη. Επίσης, άλλα μέλη της οργάνωσης, με υποστηρικτικό ρόλο, έπαιρναν τα κλοπιμαία, έτσι ώστε αυτά να μην παραμένουν στην κατοχή των ομάδων «κρούσης», ελαχιστοποιώντας με αυτόν τον τρόπο, τον εντοπισμό τους σε τυχόν αστυνομικό έλεγχο.

Διαβάστε επίσης: Τραγωδία στην Κρήτη – Πήγε τα παιδιά της στο σχολείο και πέθανε στο προαύλιο